Veselý víkend spoza plota

Čas čítania: 5 min.

Moje prvé samostatné kuchárske experimenty začali, keď som mala asi tak štrnásť rokov a upiekla som svoj prvý koláč. Začala som zbierať recepty od žien zo susedstva. Náhodou nájdený denník receptov z toho obdobia obsahuje koláče pomenované podľa susied, ktoré mi dali recept, napríklad „Ovocný koláč tety Kleinovej“ a tak podobne. V mojom detskom receptári sú okrem receptov aj hodnotenia na škále „mňam, mňam – mňam a super-mňam“. Karamelové guličky z burizonov som ohodnotila ako „super-mňam!, po prejedení – fuj!“

Keď sme sa nasťahovali do vinohradu, posadli ma romantické myšlienky a rozhodla som sa, že v rámci zmeny životného štýlu minimalizujem technické vymoženosti z mesta. Koniec koncov, už dve letá som varievala vonku v kotlíku, prechod ku zimnému vareniu v sporáku na drevo sa mi javil ako prirodzený. Romantické praskanie dreva, jeho vôňa a sálavé teplo ma očarovali. Mäso pečené pomaly v hlinenom hrnci chutilo ako nič iné, ba aj nejaké tie vianočné koláče sa mi podarilo napiecť.

Pravdaže, tejto romantike predchádzalo rúbanie dreva a jeho nosenie do šopy, následne postupné nosenie bední s drevom dovnútra. Zisťovala som, že nie je drevo ako drevo a naučila som sa správne si vybrať polienka podľa účelu, či už na varenie, pečenie alebo kúrenie. Nech som však robila čokoľvek, nedarilo sa mi upiecť chlieb podľa mojich predstáv, a to ma fakt hnevalo, hlavne potom, keď som založila kvások a videla, aké krásne chleby by som mohla mať, keby …

Podobne, ako Betty McDonaldová po nejakom čase na slepačej farme, dostala som sa aj ja do štádia, kedy by som si „za elektrickú prípojku nechala odťať moju pravú sebestačnú ruku“. My síce elektriku máme, ale viete, čo mám na mysli.

Bolo rozhodnuté. Prehltla som hrdosť, ego som poslala kamsi do teplých krajín, môj eko-snobizmus som na chvíľu odkázala do patričných medzí a oznámila som môjmu mužovi, že som pripravená do nášho príbytku prijať elektrickú rúru. Výnimočne neprotestoval, mala som dokonca pocit, že sa mu uľavilo. Nikomu to nehovorte, ale mne tiež.

Stanovili sme si rozpočet, navštívila som miestnu predajňu s elektrospotrebičmi, vybrala som si rúru a dohodla dovoz ku nám. Ako je to tu však pomerne časté, ani v tejto predajni nemali terminál na platobné karty, a tak som musela ísť vybrať hotovosť do pomerne vzdialeného bankomatu. Od rozhodnutia k činu ma delili asi dve hodiny. Medzičasom prišiel domov môj muž a schladil ma nejakými elektrotechnickými rečami o príkone či výkone, skrátka, potreboval čosi prerobiť, aby sme mohli zapojiť rúru. Podľa mňa ju stačilo zapojiť do zástrčky ako žehličku, ale on tomu na rozdiel odomňa rozumie, a tak som si spokojná povedala, že keď som mohla čakať skoro dva roky, ešte dva dni pokojne počkám.

Medzičasom prišiel víkend. Navštívili nás milí hostia. Prestrela som stôl s obrusom, namiesto baru poslúžil už takmer historický stolík, upiekla som vonku na ohníku parádne mäsko, narobila nátierky, ovorili sme vínko, rozhovory plynuli.

Na druhý deň som zistila, že sme sa dohodli na výlete do Veľkého Krtíša, tak sme si narýchlo zbalili pár vecí a vyrazili sme. Naši priatelia tam mali dohodnutý nákup vína, čo ma prekvapilo, pretože oni sami robia vynikajúce víno. Keďže sme kvôli mne trochu meškali, ponúkla som našim hosťom, že peniaze na prípadný nákup im požičiam, nech sa nezdržiavame. Mám predsa, výnimočne, so sebou  slušný obnos v hotovosti.

Návšteva vinárstva Domin & Kušický dopadla nad očakávania. Čas strávený s milými hostiteľmi bol nezabudnuteľný zážitok. Napriek tomu, že bol víkend a navštívili sme ich mimo otváracích hodín, trpezlivo sa sa nám venovali, previedli nás výrobou, porozprávali a poukazovali nám prevádzku aj vinice.

#winery #wineproduction #winecellar #biowine #naturalwine #trip #withfriends #instatrip #weekendfun #domin_kusicky

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

Veľmi sa mi páčilo, aj to, ako zrozumiteľne nám odpovedali na zvedavé otázky. Možno to bude znieť ako klišé, ale bol to prudko inšipratívny a motivačný deň.

#watching it #grow #wine #wineyard #inspired #slovakwine #naturalwine #biowine @domin_kusicky

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

V degustačnej miestnosti sme chutnali  12 vín, jedno lepšie ako druhé. Žiaľ, ako degustátor som naozaj nepoužiteľná, ja to neviem tak farbisto opísať, ale stotožňujem sa s popisom „manna nebeská“; tak ho opisujú priatelia, ktorých sme obdarovali.

#label #uncovered – @domin_kusicky ! #naturalwine #biowine #topwines #slovakwine #wine #degustation We tried them all!

A post shared by Martina Javurkova (@martinajavurkova) on

No tak teda sme tam sedeli, degustovali, zapisovali si čo pijeme, a ja som začala, podobne ako v detstve, kódovať hodnotenia – bez označenia bolo dobré víno, s fajkou OK bolo veľmi dobré víno, jedna gulička bolo víno, ktoré by som si kúpila a dve guličky bolo víno, ktoré bolo pre mňa top. Občas som sa pokúsila pripísať aj nejaké to prídavné meno a asociácie, ale svoj pokus som rýchlo vzdala, pri zaujímavých rozhovoroch to nešlo.

Keď degustácia skončila, neváhala som ani chvíľu, a všetky jednoguličkové a dvojguličkové vína skončili na zozname „jednoznačne kupujem!“

Sumu, ktorá mi chýbala na úhradu, doložil manžel a kamaráti šli do bankomatu. Ja som si o dva dni neskôr, keď sme sa vrátili domov po luxusnom výlete do Pukanca, kúpani v tajchu, mori vynikajúceho jedla a pitia, objednala minirúru.

Takže všetko dobre dopadlo, máme aj skvelý zážitok, aj vypekám ostošesť v novej rúre. Ironické je, že minirúra má názov Saturn, čo je planéta, ktorej astrológia pripisuje kvality ako prísnosť, disciplína, učenie a zodpovednosť.

Prvá pizza bola skvelá. Testovanie pokračovalo pečením dobrôt ako cuketová placka, pagáče, toastový chlieb, sladké korenistné uzlíky a chlieb naan. Na naozajstný chlieb som zberala odvahu skoro mesiac. Stálo to za to čo poviete?

Stiahnite si recept aj s časovým harmonogram a upečte si kváskový chlebík aj vy! Alebo sa prihláste na odber newsletter a dostávajte recepty raz za mesiac prehľadne, sezónne a tématicky usporiadané. Koncom augusta budú v newsletteri recepty na všetko, čo som piekla plus prekvapenie naviac 🙂



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *