Kvásková cuketová placka ku vínu

Čas čítania: 2 min.

Pôvodne som myslela, že tento recept ani nebudem ani dávať na blog, ale keďže získal pomerne veľkú a kladnú odozvu, zmenila som názor. Okrem iného, aj mne pomôže mať ho poruke.

Máte veľa cukety alebo inej podobnej zeleniny? Nech sa páči, prudko návykový snack na maškrtenie k pivu, vínku alebo len tak. Recept je webstránky fitshaker, ja som zamenila prášok do pečiva za kvások.

Suroviny:

  • 250 g vyžmákanej postrúhanej cukety (150 g ak chcete hustejšiu zmes a formovať tyčinky)
  • 200 g špaldovej múky
  • 100 g masla
  • 2 lyžičky kvásku
  • štipka soli
  • cesnak podľa chuti

Cesto som pripravovala bez rozkvasu, pretože cieľom nebol nadýchaný bochník, ale mierne nadýchaná placka. No a keďže som bola nepozorná, dala som viac cukety ako múky a namiesto tuhého cesta mi vznikla zmes podobná zemiakovému cestu na placky, možno trochu hustejšia. Hoci som ju dala aj do mrazničky, nepomohlo to a tyčinky sa teda nekonali.

Núdzovo som napatlala cesto na papier na pečenie a potrela som ho rozšľahaným vajíčkom. Predtým, než som ho šupla do rúry, posypala som placku sézamovými a ľanovými semienkai a potom som už len piekla asi 10 minút na 220°C.

Nabudúce celkom isto urobím cesto z dvojnásobnej dávky a budem dúfať, že vydrží dlhšie ako pol hodiny. Na kocky nakrájané cuketové placky sme zajedali ku Tramínu 2013 a musím povedať, že to bola výborná voľba na horúci augustový večer.

Viem si predstaviť namáčať ju aj do nejakého chutney alebo omáčky, či už paradajkovej, jogurtovo-cesnakovej, tzatziky alebo posekať do nej aj trochu koriandrových listov či posypať ju pred pečením parmazánom namiesto semienok. Cuketová sezóna je našťastie v plnom prúde, celkom isto sa táto dobrota na našom stole ešte objaví. Horšie to bude s vínom, to nám pomaly ale isto dochádza.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *