Domáca kvásková pizza

Nedávno som omladzovala kvások, ktorý som dlhšie nepoužívala, pretože som nemala kde a v čom piecť. Konečne po mesiaci života na stavenisku a bez kuchyne som mohla zapojiť novú elektrickú minirúru a nadviazať novú spoluprácu. Netrúfla som si hneď na chlieb v neznámej rúre, a aj kvások bol mladý, a tak som sa testovacím produktom stala pizza.

Recept od Naty som si trošku upravila, pretože som nemala špaldovú celozrnú múku, nahradila som ju obyčajnou hladkou bielou. A keďže mi ani nešlo tak o pizzu ako o otestovanie rúry, vynechala som netrpezlivo fázu rozkvasu a šla som rovno na vec.

Zamiešala som si cesto zo všetkých v recepte menovaných ingrediencií:

  • 450 g múky
  • 50 g selmoliny
  • 250 g vody
  • 1 lyžica kvásku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli

Vymiesené cesto som nechala odležať asi hodinku, kým som robila niečo iné, rozdelila som ho na 2 bochníky a nechala ich ešte oddychovať. Potom som ich rozvaľkala na tenko, mám rada totiž ozaj tenkú pizzu. Rúra sa na požadovaných 250°C rozpálila podozrivo rýchlo. Možno som len nezvyknutá po dvoch rokoch pečenia v sporáku na drevo na výkonnosť elektriny, takže som si musela pohnúť.

Bochníčky som teda rozvaľkala a rozťahala, uložila na papier na pečenie a potrela som ich našou pikantnou paradajkovo-paprikovou omáčkou. Na jednu pizzu som naukladala proscuto a mozzarelu, na druhú len najemno nakrájaný syr typu parmazán.

Prečítajte si tiež: Recept na pikantnú paradajkovú omáčku

Pri tomto prvom pečení som ešte netrúfla dávať pizzu na rozpálený plech, čo bola chyba, ako som neskôr zistila, zvládajú to plechy aj rúra v pohode. Tentokrát som teda položila pizzu s papierom na studený plech a až potom dala opatrne do rúry. Bolože to radosti, keď sa cesto po okraji začalo krásne dvíhať a vlniť, hnednúť a z kuchyne zavoňala pizza ako uprostred Milána! A naozaj ju stačilo piecť 3 – 4 minúty, ale u mňa sa čas natiahol kvôli tomu studenému plechu.

Pizza bola excelentná! Po dvoch rokoch pizzového pôstu spoza plota sa toto jednoduché a sýte jedlo vrátilo s veľkou slávou späť do nášho jedálnička. Spoločnosť jej prvýkrát robilo ružové vínečko z juhu stredného Slovenska Dominus Rose cuvee 2016, a hoci neviem, či sme jedlo a víno skombinovali formálne správne, naše chuťové bunky sa pri tomto domáckom hodovaní spoza plota vytešovali.

Pravdaže, nebola by som to ja, keby som v duchu mojich tradícii minirúru nepokrstila, ako inak než ohňom. Papier na pečenie trčal trošku nad plech a dotkol sa pri vyberaní pizze rozhorúčenej špirály. Papier okamžite vzbĺkol, našťastie, tentokrát som ho len elegantne sfúkla ako sviečku na narodeninovej torte a nedošlo ku žiadnym škodám na zdraví ani na majetku. Čestné slovo!



Prečítajte si viac príbehov a receptov!

Prvý rok spoza plota. Čo všetko sa zmenilo | Príbehy spoza plota | Recepty spoza plota

P.S.:Ak chcete vidieť viac fotiek a priebežne sledovať, ako sa nám darí, sledujte náš facebook alebo instagram.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *