Škvarkové pagáče z kváskového cesta

Čas čítania: 2 min.

Kým som si trúfla na prvý chlieb v novej rúre, tak som v rámci testovacej prevádzky vyskúšala niekoľko receptov na menšie pečivá. Keď sme dostali plný hrniec domácich škvariek, nebolo o čom rozmýšľať a hneď som sa aj pustila do experimentovania. Hoci som mala iba klasický recept na cesto s droždím, rozhodla som droždie nahradiť kváskom.

Pôvodný recept:

  • 500 g múka hladká
  • 300 ml mlieko
  • 250 g škvarky mleté
  • 125 g škvarky posekané
  • 1 vajce
  • 1 kocka droždia
  • 1 vajce na potretie
  • Soľ (som zvyknutá soliť málo, ale jedna lyžička soli nestačila, pri druhom pokuse som použila dve lyžičky)
  • Rasca

Najprv som si pripravila škvarky. Keďže sa mi podarilo stratiť nôž z mlynčeka na mäso, tak čo sa dá, posekám v mixéri. A škvarky sa dajú, dokonca výborne. Pri prvom pokuse som použila 350 g škvariek, pri druhom som nimi nešetrila a použila som takmer 500 g škvariek. Výsledkom boli síce mastnejšie, ale o to vláčnejšie pagáče s naozaj chrumkavou kôrkou a bohatým lístovaním.

Príprava kváskového cesta

  • 1. Rozkvas: 166 g múky, 166 g mlieka, 1 lyžica kvásku – teraz v lete som nechala pracovať 3 namiesto bežných 12 hodín
  • 2. Cesto: Po troch hodinách som pridala som 334 g múky, 84 g mlieka, vajce, soľ, ½ mletých škvariek a nechala zase 2 – 3 hodiny kysnúť

Práca s cestom

  • Príjemné pružné vykysnuté cesto som rozvaľkala
  • Natrela som na vrch ½ mletých škvariek a posypala som vrch aj sekanými škvarkami
  • Preložila som ako list na tretiny, teda zľava do cca dvoch tretín, sprava tiež.
  • Rozvaľkala som a vrch som potrela mletými škvarkami
  • Postup som opakovala asi trikrát: potrieť, preložiť, rozvaľkať, potrieť, preložiť, rozvaľkať. Čím tenšie rozvaľkáte a čím viac vrstiev vytvoríte, tým budú upečené pagáče lístkovať
  • Posledným vaľkaním získame asi 1,5 cm vysoké plat cesta, z ktorého vykrajujeme štvorce alebo kruhy podľa vkusu
  • Pred pečením som pagáče potrela rozšľahaným vajíčkom, posypať rascou a nechala ešte chvíľu oddchovať
  • Pagáče sa pečú na papieri na pečenie 10 – 15 minút pri teplote 180 – 200°C

A výsledok? Veľmi jedlý! Pri prvom pokuse vyšlo 30 malých štvorčekov, neskôr som spravila 9 veľkých kruhov. Pri kruhoch som už použila do cesta zvýšené množstvo škvariek, takže pagáče boli naozaj mimoriadne chrumkavé. A veľmi, veľmi sýte.

 



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *