Predtým, než zo zrelého ovocia pripravíte lekváre a kompóty, potešte svoje rodiny a priateľov klasickým kysnutým koláčom a spríjemnite si záver leta. Tento kysnutý koláč je klasika. Keď si ho dám na raňajky ku horúcej káve v chladnom augustovom ráne, poteší dušu a dodá energiu telu na celé dopoludnie. Koláč sa dá pohodlne zabaliť a zobrať na celodenný výlet.
Ovocie na kysnutý koláč môže byť aj ťažšie, ako napríklad slivky alebo marhule. Tie vykôstkujem, a poukladám na cesto nahusto rezom hore. Takýto koláč je neodolateľne šťavnatý.
Suroviny na cesto
- 20 g droždia
- 300 ml mlieka (izbovej teploty)
- 500 g polohrubej múky
- 125 g masla (mäkkého)
- 60 g cukru (kryštáľový alebo krupica)
- 2 ks žĺtka
- 1 ks škorica (mletá)
Príprava kvásku
Do trochy mlieka dám lyžicu cukru a droždia. Nechám pracovať asi 10 minút na teplom mieste. Doba aktivácie kvásku môže byť aj dlhšia, záleží na čerstvosti droždia a teplote vzduchu.
Príprava cesta
- Kým kvások pracuje, odvážim si múku a pridám do nej zvyšný cukor, maslo, mlieko, žĺtka, soľ, aj kvások, ktorý by mal byť medzičasom už aktívny.
- Cesto dôkladne vymiesim a nechám kysnúť 40 – 60 minút, kým nezdvojnásobiť svoj objem.
- Kým cesto kysne, vykôstkujte slivky. Ak sú malé, nechajte ich len rozpolené, ale ak máte veľké slivky, môžete ich nakrájať na štvrtiny.
- Vykysnuté cesto cesto dám na vymastený a múkou vysypaný plech a vyvaľkám – vyťahám, aby bolo rovnomerne hrubé.
- Na cesto poukladám slivky rezom hore, posypem ich škoricovým cukrom a nakoniec aj posýpkou.
Posýpka
- 100 g masla
- 1 hrsť cukru
- 3 hrste múky
Príprava posýpky
Do misky nasypem hrubú múku, pridám maslo a cukor. Zmes žmolím medzi dlaňami až kým nezačne vypadávať drobenka. Môžete použiť aj viac cukru a menej múky, pomer záleží na vás, akú sladkú posýpku chcete mať.
Pečenie
Koláč pečiem hodinu pri teplote 180°C. Upečený je, keď je posýpka svetlo hnedá a okraje koláča sa odlepujú od plechu. O tom, či je koláč skutočne prepečený si môžete overiť pichnutím dreveného špáradla do stredu koláča, malo by vyjsť čisté, nie zalepené od cesta.
Aj tento recept, ako všetky ostatné recepty s droždím, sa dá previesť na kváskový recept, ale ja som ho ešte v kváskovej verzii nerobila. Vlastne tento koláč som vôbec ešte tento rok nerobila! Čerešne nám ozobali škorce, ríbezle som v horúčavách dávala do smotanového nepečeného koláča, jahody do tiramisu a slivky skončili všetky v pikantnom čatní. Je najvyšší čas to napraviť a upiecť si ho, hoci aj s čučoriedkami. S akým ovocím máte tento koláč radi vy?
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.