Recept na pikantné slivkové čatní

Čas čítania: 4 min.

Milujem divoké sladko-pikantné kombinácie jedál, či už je to mäso s ovocnou omáčkou alebo syr s medom. Vlastne, ono to vlastne ani nie je až taká divočina, ak viete, čo s čím skombinovať. Koniec koncov, ani na Slovensku už dávno nejedávame mäso len s majonézou alebo horčicou. U nás síce nerastie mango ani papája, z ktorých sa dajú pripraviť fantastické čatní na tisíce spôsobov, máme však čerešne, višne, paradajky, papriky, jablká, hrušky a – slivky.

Zistila som, že u nás sladké veľmi nejde na odbyt, a tak som sa tento rok zamerala na zaváranie pikantných omáčok. Kým niektoré sa dajú použiť aj pri ďalšom varení, slivkovo-cibuľové čatní je výbornou prílohou ku vyúdenej klobáske, pečenému mäsu alebo výraznému syru typu camembert, parmazan alebo náš klasický ovčí syr.

Prečítajte si aj: Recept na cuketové čatní

Z našej staručkej zlomenej slivky, ktorá už má len necelú polovicu koruny, sme nazierali štedré tri kilá sliviek. Bolo by ich aj viac, ale veľa konárov visí nad meter hlbkou priekopou, ktorá je plná obrovskej žihľavy. Deň bol horúci, ešte večer o siedmej sme sa potili v tridsaťstupňovej horúčave, takže do varenia sme sa pustili až pred ôsmou. Tri kilá sliviek s prísadami sme varili tri hodiny a celkovo sme zavarili dvanásť dvojdecových pohárikov, ktoré sme sterilizovali dunstovaním.

A teraz už konečne ten recept. Podelím sa najprv o pôvodné znenie, z ktorého som vychádzala:

  • 1 kg sliviek
  • 3 cibule
  • 100 g sušených brusníc alebo hrozienok
  • 1 lyžica nastrúhaného čerstvého ďumbiera
  • 1 lyžica horčičných semienok
  • 1 lyžica pomletej rasce
  • 1 lyžica červenej papriky
  • 1 lyžica sušených chilli vločiek
  • 400 ml octu z červeného vína
  • 500 g cukru ideálne muscovado
  • Trochu soli

Verzia Spoza plota

  • 3 kg sliviek
  • 3 červené cibule
  • 6 strúčikov cesnaku
  • 10 chilli papričiek zo záhonu
  • 5 cm čerstvého ďumbiera
  • 1 lyžica horčičných semienok
  • 2 hrste červenej papriky
  • Odhadom 0,7 liter červeného vína
  • 500 g trstinového cukru
  • Trochu soli

>>> Stiahnite si infografiku s kombináciami korenín <<<

Postup pri príprave

Slivky boli menšie, takže stačilo rozrezať ich na polovicu alebo štvrtiny, podľa toho ako to išlo, pri odkôstkovaní. Nakrájané som vkladala priamo do kotlíka, v ktorom som išla variť.

Keby bolo sliviek aj trikrát viac, vedeli by sme ich spotrebovať takmer okamžite. Ale aj za tie tri kilá sme vďační.

Cibuľu som rozrezala na polovicu a potom na tenšie prúžky, cesnak, zázvor a chilli som len nasekala na plátky. Všetko som postupne pridávala zase priamo do kotlíka.

Už sa stmieva. Svetlo na pohybovú bunku pravidelne zhasína, ja popri krájaní chilli mávam priebežne rukou nad hlavou, aby sa zažalo na ešte ďalších 30 sekúnd.

Tip:

Pri pomere jednotlivých korenín vrátane vína či octu je dôležité riadiť sa jednak svojimi chuťami, ale hlavne sladkosťou a dužinatosťou sliviek. Ja odporúčam začať radšej so základnými dávkami všetkého a postupne pri varení pridávať, čo chýba k dokonalosti. Myslite ale na to, že soľ v malom množstve v sladkých jedlách zvýrazňuje sladkú chuť.

A ešte čosi. Ja som to síce neskúšala, ale myslím si, že ak by sa uvarená zmes rozmixovala, vznikla by hladká grilovacia omáčka, akú nekúpite ani v najluxusnejšom obchode.

Dokrájané jest!

Kotlík som položila nad oheň a hneď som aj bežala pre víno na podliatie, slivky sa hneď aj chceli začať pripaľovať. Zamiešala som, zakryla a nechala bublať pod pokrievkou asi hodinu. Tekutina sa krásne redukovala, keď jej bolo asi tak o tretinu menej, pridala som cukor a soľ.

Potom som už len dávala pozor, aby oheň neblčal ale ani nezhasol a miešala som každých päť minúť. Ovocie a zelenina sa pomaličky rozvárali a čatní utešene hustlo. Priebežne som ochutnávala, aby som pridala či už ocot, cukor alebo pikantné zložky, ale výnimočne som nemusela dolaďovať nič.

Keď chceme vedieť, či je dielo dokonané, tak lekváre, omáčky a čatní testujeme tak, že urobím čiaru na vrchu varechy. Ak sa nezlieva a nespája, je načase naplniť fľaše. Tentokrát som nemala poruke lievik s dostatočne širokým hrdlom, ktorým by prešli kúsky ovocia, takže som sa hrajkala ešte aj s otieraním závitov pred uzavretím.

Čísla a fakty

  • Celková doba prípravy: 4 hodiny vrátane odkôstkovania 3 kg sliviek, krájania surovín a fľaškovania (12 hodín dunstovania nerátam, to už nie je práca)
  • Doba varenia: 3 hodiny čistého času
  • Objem finálneho produktu: 12 x 2,10 dcl plus 1 dcl v koštovacej fľaštičke
Zátišie: Slivkové čatní so žihľavou. Sused zabudol pokosiť. Už niekoľko rokov.

Toto čatní sme robili prvýkrát pred troma rokmi a vydržalo nám dva roky. Teda, vydržalo … zachovala sa jedna zapadnutá fľaštička. Vekom čatní dozrieva, chute sa spoja a zvýraznia, kyselkavé tóny oslabujú. Novú várku však ochutnávame hneď na druhý deň. Aké je? Kyselkavo sladké s pikantnou koncovkou. Ku paprikovej klobáske presne akurát.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *