Klasický slivkový lekvár (povidla)

Čas čítania: 2 min.

Niet takého ovocia, ktoré by sa vyrovnalo voňavým, sladkým, šťavnatým slivkám natrhaným zo stromu za slnečného dňa. Keď nás naša slivka po štvorročnej bezúrodnej pauze potešila viac ako 20 kilami plodov, pustila som sa do prípravy lekváru s nadšením človeka, ktorý nevie do čoho ide ale pamätá si, ako sa smial na Osmijankovej rozprávke O lekvárovej Božene a nadovšetko miluje palacinky s povidlami. Takmer tri litre chutného domáceho lekváru získate ak použijete:

  • 5 kg sliviek
  • 1 kg cukru
  • 0,5 dcl vínneho octu
  • Rum

Slivky vykôstujte a pokrájajte nadrobno podobne ako keď krájate cibuľu. Keď ich pomeliete v mlynčeku na mäso, nič nepokazíte, len lekvár bude mať tmavšiu farbu. Nakrájané slivky rovno dávajte do do patrične veľkej nádoby, v ktorej budete lekvár aj variť, pridajte cukor a ocot, prikryjete a nechajte 24 hodín odpočívať.

Lekvár varte druhý deň na ohni vonku na čerstvom vzduchu približne 4 hodiny, ale možno aj dlhšie. Všetko závisí od toho, aké šťavnaté boli slivky, aký máte plameň a aký hustý lekvár chcete. Po uvarení nalejte do umytých vyhriatých pohárov, pokvapkajte rumom a pevne uzatvortee. Otočte hore dnom a naukladajte na deku, ktorou poháre aj prikryjete, ak je deka malá, prikryte poháre ďalšou dekou, hrubým ručníkom alebo perinou. Nechajte odpočívať 24 hodín, kým poháre nie sú studené. Z uvedeného množstva pripravíte osem 3,7 dcl pohárov.

Čo sa mi osvedčilo

Slivky musia byť mäkké a nepoškodené, šťavnaté a chemicky neošetrované. Namiesto klasického kryštálového cukru môžete použiť cukor brezový, ktorý je síce neporovnateľne drahší ale zato zdravší a lepšie konzervuje. Namiesto octu môžete skúsit použiť šťavu z jedného citrónu.

#plumbs #jam made on fire, recepe to be shared soon via a blog

A post shared by Martina Javurkova (@spozaplota) on

Varenie vonku na čerstvom vzduchu má tú výhodu, že silná cukrovo-ovocná vôňa nie je tak omračujúca ako pri varení vovnútri. Taktiež prípadne špliechanie bublajúceho lekváru nenarobí žiadne škody na zariadení kuchyne.

It's gonna be long night. 3 -5 hours of cooking our very first #jam

A post shared by Martina Javurkova (@spozaplota) on

Keďže v lete býva horúco, najlepšie je začať variť okolo deviatej večer a spojiť varenie s rodinnou alebo kamarátskou akciou, pri ktorej sa všetci zúčastnení prestriedajú pri prikladaní do ohňa a miešaní lekváru. Miešať totiž treba nepretržite. Varenie vrátane plnenia fliaš a upratovanie stihnete do približne jednej po polnoci, takže varenie lekváru nie je zábavka pre tých, ktorí chodievajú spať so sliepkami.



Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *