Čokoládové brownies s cvikľou

Dojedám práve kúsok ešte teplého brownies a premýšľam, či si dám ešte kúsok už hneď teraz, alebo až po obede. Na obed som navarila boršč, a ako vždy, navarila som viac cvikle, ako som potrebovala použiť, a tak som sa rozhodla upiecť brownies s cvikľou. Brownies fakt môžem, svedkom mi je Mrs. Pierce z londýnskej Orchard House School, kde som svojho času úspešne vyjedla zásoby tohto nekonečne dobrého koláča.

Budete potrebovať:

  • 4 stredné alebo menšie uvarené cvikle
  • 150 g kryštáľového cukru
  • 4 vajíčka
  • 150 g masla
  • 3 tabuľky horkej čokolády
  • 4 lyžice kakaa
  • 100 g múky
  • 100 g mletých mandlí

Takto sa to podarí

Cvikľu uvarte hneď ráno a zároveň si pripravte na miesto, kde vám nebudu zavadzať, ostatné suroviny, aby mali všetky rovnomernú izbovú teplotu. Keď bola cvikľa uvarená a vychladená, dala som na pec hrniec s vodou a do neho menší hrniec s maslom a čokoládou. Na piecke sa pekne pomaličky roztápali a ja som zatiaľ mala čas navážiť si múku a mandle.

Múku a mandle som nechala v jednej miske, očistenú a nastrúhanú cvikľu som dala do druhej misky.

Ku cvikli som pridala vajíčka, cukor a kakao, všetko som premiešala, pridala som práve roztopené maslo s čokoládou. Nakoniec som do tekutej zmesi vsypala múku a mandle. Cesto som vyliala na papierom na pečenie vystlaný plech veľkosti 38 x 50 cm.

Koláčik bol tenký asi jeden a pol centimentra, čo bol výsledok, aký som chcela. Pravdaže, môžete ho piecť aj v menšom vyššom plechu, ak máte radi vaše koláče vysoké.

Čo sa mi osvedčilo:

  • Keďže som cvikľu nastrúhala najemno, stačilo mi použiť obyčajnú miešačku na tekuté cestá, nepotrebovala som mixér
  • Papier na pečenie som obstrihala, aby papier nepretŕčal tak veľmi, a teda pri pečení neobháral
  • Brownies s cvikľou má oproti bežnej verzii nielen krajšiu farbu, ale je aj vláčnejší
  • Ak som si myslela, že upečením veľkého plechu získam dosť veľa koláča aj na zamrazenie a neskoršie bezprácne maškrtenie, mýlila som sa
  • Vraj sa dá všetka múka nahradiť mandľami, vyskúšam niekedy nabudúce
  • Množstvo cukru si prispôsobte podľa toho, akú horkú máte čokoládu, ja som neprezieravo kúpila len 43%, takže mi prišla v podstate sladká, hoci na obale bolo písané “horká”

No a ako to bolo s brownies od Mrs. Pierce?

Milá Mrs. Pierce bola vedúcou pomocného personálu v súkromnej škole, kde som ja upratovala počas mojich študentských čias. Keď mi dovolila brať si voľne z chladničky, v ktorej bolo kopu dobrôt, jedlo počas práce, predpokladala asi, že občas čosi prejem a školu to nezruinuje. Nemohla tušiť, že so vo mne začne rozvíjať budúci workholizmus, a raz budem pracovať od šiestej rána do polnoci v štyroch rôznych lokalitách Londýna.

K mojim bežným prácam som totiž náhodou získala super brigádu ako kuchárka v jednej kuchyni, ale to je iný príbeh. Trvalo to síce iba tri týždne a kvôli náročnému režimu som nemala čas nielen vyspať sa, ale ani najesť. A vtedy som objavila v mrazničke v školskej kuchyni brownies. Zásoby sa mi zdali nekonečné a ja som pri príchode, počas práce a po práci vždy zobrala jeden kúsok. Teda vlastne (minimálne) tri kúsky denne, celé tri týždne.

Bola by som ich asi brala aj naďalej, keby jedného dňa nezmizli. A keby sa ma Mrs. Pierce na tie nešťastné brownies raz neopýtala. Našťastie, vzala to športovo, bola rada, že mi chutili a ešte ma aj poľutovala, že som musela byť isto veľmi hladná, keď som spratala zásoby skoro pre celú školu.  Ešte aj dnes občas premýšľam o tom, prečo som vtedy aspoň občas nenazrela do krabice, odkiaľ som tie koláče brala. Možno som mala pocit, že keď nebudem pozerať, ako sa míňajú, nejakým zázrakom sa bude zdroj obnovovať, ako kaša v “hrnček var”.

Odvtedy som porovnateľné dobré brownies jedla až teraz. Vtedy ich chuť zlepšoval môj hlad, teraz cvikľa a mandle. Takže dúfam, že ak sa rozhodnem ich konzumovať v takom množstve ako vtedy, budem mať aj rovnako veľa pohybu, inak môžem začať šetriť na nové šaty.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.