Živánska bola odjakživa pre mňa jedlom čarovným, ktoré sa spájalo s neskorým letom, pobytom na záhrade a varením guláša v kotlíku. Keď sa pritom do pahreby skryl balíček mäsa napichaného na ihle vedela som, že sa môžem tešiť na explóziu chutí a vôní.
Keď som nedávno kúpila kilo krkovičky, ktorá bola mastnejšia a šľachovitejšia, ako by sa mi páčilo, rozhodla som sa urobiť krkovičku v kuchyni. Mäso stačilo orezať a mohla som sa pustiť do práce. Vlastne, do akej práce?
Nakrájať suroviny a ochutiť ich je maličkosť, ktorú zvládne aj začiatočník. Áno, výsledok je trochu iný ako keď sa pripravuje rituálne v pahrebe, napriek tomu neľutujem, že som skúsila túto “panskejšiu” prípravu.
Živánska pečená v alobale
Budete potrebovať
1 kg krkovičky
200 g klobásy
100 g slaniny
8 zemiakov
2 cibule
2 strúčiky cesnaku
1 – 2 papriky
Korenia: soľ, čierne korenie, rozmarín, rascu, červenú papriku (sladkú)
Pracovný postup
- Krkovičku som nakrájala na približne rovnako veľké kúsky, pričom som mäso orezala od blán a prebytočného tuku.
- Nakrájala som klobásu na kolieska a slaninu na 0,5 cm plátky, každý plátok som rozrezala na 3 diely, aby vznikli čosi ako nepodarené štvorce.
- Zemiaky som nakrájala na 0,5 cm kolieska, cibuľu na mesiačiky, cesnak na plátky a papriku na kolieska.
- Pekáč som vystlala alobalom, na ktorý som naukladala zemiaky, slaninu, cibuľu, cesnak.
- Krkovičku som posypala soľou a koreninami, premiešala v miske a rovnomerne rozložila navrch.
- Alobal som dôkladne uzavrela tak, aby v ňom neostal vzduch.
- Piekla som na 200°C hodinu a pol, potom som ešte nechala pol hodiny v chladnúcej rúre.
Poznámky
- Piecť sa môže dlhšie aj kratšie, podľa toho, ako hreje vaša rúra.
- Na kvalite klobásy a slaniny záleží!
- Na druhý deň som ohrievala zbytky zabalené v alobale v piecke na drevo, pri nízkej teplote asi hodinu. Mäso bolo ešte lahodnejšie.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.