Žihľava dvojdomá. Jarný životabudič na dosah ruky

Žihľava je mimoriadne odolná a vytrvalá rastlina, ktorú nájdeme všade. Obsahuje vitamíny C, B, provitamín A, a aj minerály – vápnik, horčík a bohatá je aj na železo. Ďalej obsahuje kyselinu kremičitú, triesloviny a serotonín, čo je hormón, ktorý nám pomáha mať lepšiu náladu a celkovo cítiť sa vitálnejšie.

Každú jar sa horko-ťažko preberám zo zimnej hybernácie. Podľa mňa som v minulom živote bola medveď. Aj túto jar, ktorá prichádza mimoriadne váhavo, to bolo rovnaké. Som permanentne unavená, podráždená, hladná a najradšej by som ešte tak mesiac spala.

“Idem sa už natiahnúť”, zamrmlala som manželovi, ktorý celý deň majstroval čosi okolo elektriny. Cestou ku dverám som zamyslene vytiahla mobil a porovnávala, či ten kvet, ktorý vidím je skutočne hluchavka nachová ako si myslím, alebo nie. Bola to ona. Usadila som sa ešte na chvíľu pri krbe a čítala o jej účinkoch. Hm. A čo to rastie na lúke pod našim pozemkom? Tiež to isté? Medvedím krokom som sa vybrala na prieskum. Áno, to isté.

Cestou hore po lúke som sa psychicky pripravovala na kosenie, ktorého sezóna onedlho začne. Celá cestička je totižto zatrávnená. Už to vidím, ako bude zase všade rásť žihľava, hovorila som si a zastala som. Žihľava! Už by predsa mala rásť! Konečne som riadne otvorila oči a bežala po nožnice.

“Idem robiť žihľavové pesto!” kričala som manželovi nadšene.

“Veď si si už chcela ísť ľahnúť,” odvetil s náznakom mrzutosti v hlase. Moje zmeny plánov ho už dávno nevyvádzajú z rovnováhy, ale moje kuchynské a bylinkové experimenty sú aj po rokoch zdrojom jeho frustácie.

Povedzte ale, čo ma malo postaviť na nohy, ak nie žihľavové pesto? Žihľava má nezastupiteľnú rolu pri detoxe organizmu, kompletne nám rebootne pankreas aj obličky, pričom liečivé spektrum je oveľa širšie.

Spôsoby použitia

  • čistí krv
  • pomáha pri reume
  • pomáha pri ateroskleróze
  • upravuje metabolizmus
  • znižuje krvný tlak
  • znižuje hladinu cukru v krvi, ale pozor – ak užívate lieky na cukrovku, ich účinok sa môže znásobiť
  • pozitívne pôsobí na kardiovaskulárny systém
  • zlepšuje funkciu pečene a žlčníka
  • pomáha pri kašli
  • používa sa na podporu rastu vlasov a proti ich vypadávaniu
  • pri reume môžete prikladať čerstvé listy alebo vňať na boľavé kĺby
  • podobne môžete použiť pri bolestiach krížov a zápaloch nervov na rukách a nohách
  • pri vypadávaní vlasov si odvarom zo žihľavy umývajte každý deň vlasy, len pozor, ak máte odfarbené na blond alebo prirodzene blond vlasy, prípadne trvalú, riskujete, že získajú zelenkavý nádych
  • tinktúru si pripravíte tak, že mladú žihľavu aj s korienkami zalejte 40% liehom a necháte 14 dní macerovať, zlejete a pijete  pri problémoch s pečeňou, žlčníkom, vredoch, nachladnutí
  • odvar je vhodný je aj na obmývanie alebo namáčanie končatín v prípadoch ako ekzémy, kurie oká a pleseň na nechtoch nôh

Pesto zo žihľavy

Stačí natrhať mladú žihavu a doma pekne začerstva z vňate otrhať listy. Koľko? Záleží na vás. Ideálne je začať so 4 hrsťami, to je tak na jednu porciu, teda malú fľaštičku pesta.

Listy zalejte zovretou vodou vodou a hneď aj preceďte a ešte cez sito prelejte studenú vodu. Takto spracované listy vložte do mixéra a pridajte kvalitný olivový olej, orechy – napríklad mandle, vlašáky alebo drahé ale chutné píniové oriešky, trochu soli a strúčik alebo dva cesnaku. Ak máte, pridajte aj parmezán. Dôkladne rozmixujte a pesto dajte do vhodnej fľaštičky alebo rovno použite napríklad na cestovinách alebo gnocchi.

Výbornými raňajkami, ak ste niekde na chalupa a máte poruke čerstvú žihľavu, je aj pečivo s nátierkou zo syru typu lučina alebo tvarohu, ktoré rozmixujete so zaparenými a schladenými listami mladej žihľavy.

Ďalej sa dá žihľava použiť do praženice, šalátu či polievky, ako smoothie alebo čaj, to už je na fantázii a chuti každého z nás. V každom prípade, nepremeškajte príležitosť trochu pomôcť organizmu spamätať sa po dlhej zime. Ani sa nenazdáme a leto je tu, tak nech sme fit. Alebo ešte lepšie, nech sme fit celý rok!


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.