Sú jedlá, pri ktorých nepočítate kalórie. Sú jedlá, pri ktorých sa pomocou lyžice a plného taniera spojíte s generáciami predkov, ktorí žili na matičke Zemi pred nami a jedli zemiaky varené na tisíc spôsobov, z jedného hrnca, unavení a hladní. Takým jedlom sú napríklad džatky, ktoré časť Slovenska nazýva fučka.
Ja som ich ochutnala prvýkrát pomerne neskoro. Dodnes si pamätám na ten okamih, keď sa pri sporáku v kuchyni zemiaky, voda a múka spojili do chutnej kaše. Pôsobilo to na mňa ako zázrak.
O niekoľko rokov neskôr som džatky pripravila mojej spolubývajúcej na podnikovej ubytovni. Zachutili jej tak, že sme ich mali denne asi týždeň. Bolo pred výplatou, peňazí bolo málo, ale na zemiaky, múku a kúsok masti ostalo. Hoci sme zjedli na pohľad malú porciu, toto sýte jedlo nás spoľahlivo priklincovalo k posteli na niekoľko hodín, počas ktorých nám pomaly trávilo. Spokojne sme odfukovali a ani rozprávať sa nám nechcelo. Možno preto sa džatky niekde volajú fučka.
Ak ste ich ešte nikdy nepripravovali, vyskúšajte teraz. Ak máte radi zemiaky, neoľutujete.
Suroviny
- 0,5 – 1 kg zemiakov (z kila zemiakov pripravíte 4 porcie)
- Voda
- Soľ
- Múka
- Slanina
- Masť
- Vegetariáni olej a cibuľka
Postup
Zemiaky som ošúpala, nakrájala na kocky a dala variť do oslenej vody. Varila som ich ako bežné prílohové zemiaky, len som ich nechala možno pár minút dlhšie, aby boli trošku rozvarené. Kým sa zemiaky varia, nakrájam slaninu a vypražím škvarky.
Uvarené zemiaky som premiešala, uvoľnil sa škrob a vodu som nevylievala. Vodu treba v zemiakoch nechať, ale ak ste to prehnali, tak časť vylejte. Stačí, ak sú len čiastočne zakryté vodou. Do hrnca s vodou a zemiakmi som nasypala múku. Ja som použila múku typu semolina (pšeničná krupica), ale môžete polohrubú pšeničnú. Múku treba sypať postupne, akoby poprašovať tie zemiaky a nechať ju postupne vstrebávať do vody.
Keď je voda a zemiaky zasypané múkou, zakryjeme hrniec opäť pokrievkou a necháme na horúcej platni spariť 20 minút. Ja osobne už v tejto fáze mám vypnutý sporák, ale nič sa nestane, ak necháte ohrev na najnižšom stupni.
Po 20 minútach poprosíte niekoho, aby vám podržal hrniec. Džatky totiž idete dokončiť tak, že pomocou šťuchadla na zemiaky, ktoré inak používate na prípravu zemiakovej kaše, budete štuchať tú masu zemiakov, vody a múky. Ani sa nenazdáte, a hmota bude tak pevná a tuhá, že aj hrniec nadvihnete.
Ako zistitíte, že už je hotovo? No, jednak nie je vidno kúsky múky, a tiež pri štuchaní počujete charakteristické fučanie, keď sa fučka odlepuje od hrnca.
Servírovanie
Sú dva spôsoby. Hladoši si naložia kopu fučky na tanier, omastenou lyžicou si ju rozprestrú alebo urobia v strede jamku, tam nalejú škvarky s masťou. Kašu uštipujú a priebežne namáčajú do horúcej maste. Tí, ktorí majú viac sebaovládania, namočia lyžicu do horúcej masti a odštipujú do misy či taniera kvázi knedličky. Tie polejú masťou so škvarkami.
Výbornou prílohou k džatkám je nakladaná kyslá kapusta, niekomu chutia s kyslými uhorkami či čalamádou, ja ich zbožňujem s kefírom, acidkom, žinčicou, skrátka kysaným mliečným nápojom. Úprimne, v kombinácii s tými nápojmi sú džatky tak sýte jedlo, že celé popoludnie som na jedlo ani nepomyslela a večeru som zdravo vynechala.