Orechovka. 5 receptov na likér z vlašských orechov

Tento výnimočný nápoj má veľa názvov a ešte viac je receptov. Isté sú len dve zložky, vlašské orechy a alkohol, ale koľko čoho a na ako dlho, to už ostáva predmetom rodinných zaručených najlepších najtradičnejších receptov, ktorých je toľko, koľko je právd na svete. Navrhujem hneď na začiatku, aby sme sa nehádali o správnosť postupu, každý nech si užije svoju orechovku po svojom.

Postup spracovania orechov

Nazbieram 48 orechov z nízkeho mladého orecha. Ten náš obor v zadnej časti vinohradu zhodí svoje poklady až na jeseň. Pri zbere zrelých vlašských orechov nachodím veru aspoň sto jesenných kilometrov, pretože strom meria asi desaťmetrov a má mimoriadne rozložitú korunu.

Nakrájam ich, ide to celkom ľahko. Dlane aj doska na krájanie menia farbu, svetlooranžová sa po chvíli stáva hnedou až čiernou. Teda stala by sa, keby som všetko hneď nevydrhla.

Nakrájané orechy dám do primerane veľkej nádoby, a okorením.

Variácie orechovky

Ak v recepte uvádzam, že riedime karamelovým sirupom, tak ten pripravujem z 1 kg cukru, ktorý nechám skaramelizovať a 1 litra vody. Karamelový sirup po uvarení nechám vychladiť, až potom ho pridávam ku orechovke.

Orechovka Sila 2014

Táto bola naša prvá. Bola najsilnejšia, a z môjho pohľadu aj najchutnejšia, hoci potrebovala najdlhší čas, kým sa vyladila jej chuť.

  • 2 litre 80% alkoholu
  • orechy macerovať v alkohole až tri mesiace
  • macerát nariediť s karamelovým sirupom v pomere 1:2 a nechať odstáť ešte ďalšie tri mesiace
  • korenie: žiadne

Celý proces trval teda od Jána do Vianoc. Svoju pravú, zamatovo orechovú chuť rozvinula až niekedy v marci, keď nám ostalo už len posledných pár poldeci.

Orechovka Likérik 2017

  • 2 litre 40% alkoholu
  • 40 ks rozrezaných orechov
  • 2 dcl karamelového sirupu 
  • Nastrúhaná alebo nakrájaná pomarančová kôra podľa chuti
  • Korenie: žiadne

Tentokrát sme macerovali orechy 3 týždne. Výsledkom bol jemný sladký likér ku kávičke alebo namiesto dezertu. 

Orechovka FIRE 2017

  • 2 litre 40% alkoholu
  • 40 ks rozrezaných orechov
  • Koreniny: 16 ks klinčekov, 2 ks škorice, 8 ks nového korenia, 2 ks badiánu, štyri jadierka kardamonu.

Každý nech si namieša koreniny podľa chuti, niekto pridávam anýz alebo fenikel, iný zase puškvorec. Inak tieto korenia podporujú trávenie, a to ja osobne nepotrebujem, aj tak mám stále hlad. Keďže likér plánujeme piť cez jeseň – zimu – jar, rozhodla som sa pre korenia zahrievacie.

Orechovka Thank you 2019

Tento recept som dostala od jednej čitateľky na FB stránke Spoza plota.

  • 20 zelených orechov rozrezať
  • zaliať 1 l vodky alebo iného číreho alkoholu
  • pridať 750 g cukru, 25 ks čierneho korenia, 1 klinček, 2 ks škorice, 1 lyžičku čierneho čaju

3 týždne som fľaše každý deň vyniesla von na slniečko a priebežne premiešala obsah. Po troch týždňoch som precedila a preliala do demižónu. 

Orechovka END 2021

Zatiaľ posledná orechovka. Alkohol som použila zase 80% pridala som do macerátu škoricu, badyán, lyžicu sypaného čierneho čaju a lyžicu sušenej pomarančovej kôry. Nariedila som v pomere 1:1 s karamelovým sirupom. Chuť je výrazná a hladká, zahrieva.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Tags

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.