Tuniaková fašírka

Tuniaková fašírka je jedlo, pri príprave ktorého upotrebíte zvyšky z predošlého varenia. Pri každodennom varení doma ostanú skoro každému nejaké zvyšky, napríklad ryža z predošlého dňa.

Stačí naozaj máličko ryže, tuniaková konzerva a pár ďalších ingrediencií, a nový chutný obed je stoloch.

Suroviny:

  • Ryža, ktorá ostala z predošlého varenia
  • Konzerva tuniaka vo vlastnej šťave alebo v oleji
  • 1 vajíčko
  • Strúhaný syr
  • Strúhanka
  • Petržlenová vňať
  • Soľ, čierne korenie
  • Kukurica (nemusí byť)
  • Cibuľa

Pracovný postup

V hrnci som zmiešala všetky suroviny okrem strúhanky a korenín. Rybu som použila bez nálevu.

Ryže bolo napokon paradoxne najmenej, ale dodala fašírkam jemnosť. Cibuľu som použila červenú, ale na farbe naozaj nezáleží. Toto jedlo je o fantázii a o tom, že chceme zo zvyškov potravín vytvoriť nové chutné jedlo. Ja som napríklad preto do mojich fašírok pridala aj kukuricu. Mám jej plný mrazák potom, ako som sa trochu sekla počas letného robenia zásob.

Suroviny som miešala najprv lyžicou, ale potom rukou. Keď boli ako tak premiešané, pridala som koreniny, vrátane petržlenovej vňate, a soľ. Strúhanku som prisýpala postupne a zapracovávala som ju rukou, kým som necítila, že zmes je tak akurát. Neodporúčam príliš pevnú zmes, pretože výsledné fašírky budú potom tvrdé a suché. Príliš riedka zmes, samozrejme, zase nedrží pohromade. Nezabudnite však, že strúhanka po pár minútach vlhkosť ryže a rýb, treba zmes nechať trochu odležať.

Ja ten čas využívam na ošúpanie a nakrájanie zemiakov, ktoré dám variť. Potom sa vrátim ku pripravenej zmesi a formujem vlhkými dlaňami, aby sa mi nelepilo, malé fašírky, ktoré ešte zľahka obaľujem v strúhanke. Pracujem s tým cestom jemne, aby sa nerozpadlo. Naposledy mi vyšlo prekvapivých 9 fašíriek, čo som považovala za menší zázrak, keď si vezmem, že základom boli malé množstvá vstupných surovín.

Kým sa zemiaky varia, opražím fašírky. Stačí im málo, pretože ryba je konzervovaná, ryža uvarená a v podstate ide len o to, aby sa upieklo vajíčko, ktoré to všetko spája. Ja k fašírkam milujem zemiakovú kašu, a ako príloha sa vynikajúco hodia nakladané ohorky. Lebo ryba, cibuľa a uhorka, to je jedna z osvedčených kombinácií chutí pre bohov.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.