Šošovicový dhal

V indickej kuchyni znamená výraz dal (hláskované aj ako daal alebo dhal; výslovnosť: [d̪aːl]) sušené, polené strukoviny ako šošovica, hrach a fazuľa, ktoré si pred varením nevyžadujú namáčanie. Pôvod majú v sanskrite, v ktorom slovo dal znamená rozdeliť (na polovicu). Aj my keď dávame, tak sa delíme 🙂

Výraz dhal sa používa aj pre rôzne polievky pripravované z uvedených strukovín. Tieto strukoviny patria medzi najdôležitejšie základné potraviny v krajinách južnej Ázie a tvoria dôležitú súčasť kuchýň indického subkontinentu.

V indickej kuchyni sa využívajú strukoviny aj na prípravu dezertov. Ak krútite nosom, pozrite si nabudúce v supermarkete, z čoho je vyrobené takzvané gaštanové pyré. Prezradím vám, že gaštany to nie sú.

Výborná je aj napríklad cícerová či hrachová múka. Používam ju na zahustenie omáčok, uplatní sa pri vyprážaní tekvicových kvetov.

Najčastejší spôsob prípravy polievok, ktoré sú husté tak, že pripomínajú skôr čosi ako prívarok, je na cibuli, s cesnakom a paradajakmi, a samozrejme, typickým korením ako rímska rasca, zázvor, koriander, kardamón, chilli a kurkuma. Najčastejšie sa jedáva s plackami naan alebo chapati (čapáti) ale aj s ryžou. A takto ich pripravujem aj ja.

Suroviny

  • 200 g šošovice (použila som klasickú hnedú, ale do receptu patrí červená šošovica)
  • cibuľa
  • cesnak
  • olej
  • paradajky
  • mrkva
  • korenie: soľ, čierne korenie, rímska rasca, koriandrové semienka, kardamón, kurkuma, sladká červená paprika mletá
  • citrónová šťava

Pracovný postup

Hnedú šošovicu som namočila deň vopred do vody, v prípade červenej šošovice začneme hneď s varením. Na horúcom, nie však dymiacom oleji, restujem nakrájanú cibuľu s so strúčikom cesnaku a pridám na kolieska nakrájanú mrkvu. Z korení pridám v prvom kroku rímsku rascu, drvený koriander kurkumu a papriku, zo všetkého po štedrej lyžičke. Toto jedlo má byť aromatické.

Keď začne korenie voňať, pridám šošovicu, podlejem deci vody, osolím a okorením čiernym korením, pridám štipku kardamónu. Kto má rád, môže pridať chilli alebo niečo pikantné. Zakryté varím, kým nie je šošovica mäkká, podľa potreby dolievam vodu, ale stále tak, aby by jej nebolo viac ako je hladina šošovice.

Keď je šošovica príjemne mäkká, ale nie rozvarená, a voda sa vyvarila podobne ako pri varení ryže, pridám do nej nasekané paradajky. Paradajky sekám skôr na menšie kúsky. Jedlo už len viac menej prehrejem, kým paradajky pustia šťavu a podľa potreby ešte dochutím korením, ktoré mi vo výsledku pocitovo chýba. Úplne na záver postriekam jedlo citrónovou šťavou a zamiešam.

Podávanie

Jedlo môžete podávať s ryžou, plackou naan alebo pita chlebom. S našim klasickým chlebom sa dá tiež. V prípade, že sa rozhodnete pre pita chlieb, môžete si dhal do nej zabaliť. Ak nie ste zvyknutí jedávať rukami a vyhovuje vám skôr náš kontinentálny spôsob stolovania, dajte si dahl do misky a jedzte ho normálne lyžicou. Pred podávaním do teplého dahlu pridajte natrhané listy čínskej kapusty či inej listovej zeleniny, kľudne aj špenátu, a pridáte jedlu nový vizuálny aj chuťový rozmer.

Foto: Martina Javůrková. Šošovicový dhal

Takto pripravený šošovicový dahl je vegánsky a veľmi nízko kalorický. Zároveň je veľmi výživný, o obsahu minerálov a vitamínov, vlákniny, bielkovín a ďalších mikrontritientov sa mi nechce písať, na internete je informácií dosť. V každom prípade, môžete si naložiť plnú misku bez toho, aby ste ohrozili svoju štíhlu líniu. A ak chudnete, tak strukoviny sú váš dobrý kamarát.

Pretože strukovín vždy navarím viac ako reálne vládzem zjesť, a po dvoch dňoch je aj pre mňa dahl už trošku nudný, zvyšok rozmixujem na nátierku. Na raňajky s ovocím, s kúskom uhorky a paradajky či kalerábu alebo syru balkánskeho typu je pre vynikajúca.

Máte radi strukoviny? Vyskúšajte aj tieto recepty!


Spracovávam…
Podarilo sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.