Čo by ste povedali na ružové muffiny? Nie muffiny s ružovým krémom, nie muffiny ofarbené potravinárskou farbou, žiadne poťahované chemické záplaty ružovej farby, ale naozajsky autenticky ružové muffiny. Dúfam, že cvikle máte dosť. Prinášam totiž recept na muffiny, kde budete zase potrebovať túto výbornú zeleninu, ktorá z obyčajných muffinov urobí romantický dezert.
Ak si na romantiku nepotrpíte alebo jednoducho nemáte radi ružovú farbu, použite namiesto cvikle mrkvu a upečte si muffiny oranžové. Nebojte sa. Sľubujem, že zeleninu v muffine neidentifikuje ani ten najmaškrtnejší jazýček. Príprava je jednoduchá, nepotrebujete žiadnu váhu, stačí vám len hrnček – napríklad plecháčik ako mám ja.
Suroviny:
- 2 hrnčeky múky (ja používam špaldovú)
- 1 prášok do pečiva
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 4 vajcia
- 1 hrnček kryštálového cukru (môžete dať aj menej)
- 1 hrnček oleja
- 1 jablko
- 1 veľká alebo 2 malé postrúhané surové cvikle
- V prípade, že robíte mrkvový muffin, tak 2 postrúhané mrkvy a aj škorica
Postup:
V jednej miske som vymiešala múku, prášok do pečiva a soľ. V druhej mise som vymiešala cukor s vajíčkami a olejom. Pridala som nastrúhanú cvikľu (priznávam, že s malou dušičkou, čo sa stane a ako to dopadne). Do tekutej zmesi som pridala suchú zmes z prvej misky a zamiešala som.
Rúru som vyhriala na 180°C. Na plech na pečenie muffinov som rozložila papierové košíčky a naplnila ich riedkym cestom približne do 2/3 ich výšky. Upečené boli za 20 minút.
Hoci muffiny vyzerali rozkošne, boli žiaľ tak sladké, ako sladko vyzerajú. Pre mňa teda určite stačí polovičná dávka cukru. Muffiny s cvikľou sú vláčne a šťavnaté, potešíte nimi malých aj veľkých romantikov. Skvelé budú aj ako narýchlo pripravené občerstvenie pre nečakanú návštevu alebo ako originálny jedlý darček napríklad pri zásnubnej hostine alebo pre novomanželov.
Musím sa ale priznať, že čo sa týka mňa, ja ostávam pri mrkvovej verzii s vlašskými orechami. Na mňa je sladká už aj tá farba. Ale za pokus to stálo!