Pravidelne koncom januára mávam pocit, že Vianoce boli niekedy strašne dávno, zima nikdy neskončí a tráva sa už nikdy nezazelená. Chladný vzduch a veľmi pomaličky sa predlžujúce dni pôsobia na mňa ako prírodné depresívum, ktorému sa síce nepoddávam, ale ani s tým nebojujem. Dni nechávam plynúť v povinnostiach a príjemnostiach, pracujem, oddychujem, oddychujem a oddychujem.
V hmlistých studených dňoch nie je lepší liek proti “winter blues”, než dobré jedlo. Pravdaže, čím hutnejšie, tým lepšie, pretože len pariaci sa tanier poctivej domácej polievky, vôňa uvarených zemiakov, či pečeného mäsa majú silu nadvihnúť tú ťažkú perinu ospalosti, ktorá ma zavalila. No a pravdaže koláče.
Nič studené, šľahané, ľahké, vzdušné. Nič, čo sa nedá poriadne chytiť tak, aby sa to nerozmrvilo v premrznutej ruke, keď prídem zvonku. Chce to skrátka poctivý koláč. Koláč, ktorý vonia na celú chalupu. Ten dnešný vonia okrem iného rumom a škoricou, ktorá je vždy a za každých okolností spoľahlivým zlepšovačom nálady.
Suroviny na mrežovník:
- 400 g hladkej múky
- 350 g uvarených zemiakov
- 1 vajce
- 1 prášok do pečiva
- 50 g práškového cukru
- 250 g masla
Plnka:
- 2 poháre postrúhanej tekvice (najlepšia je maslová)
- 2 PL medu
- 2 KL mletej škorice
- 3 pl rumu
Tvarohová vrstva
- 300 g hrudkovitého tvarohu
- žĺtko z 1 vajca
- 1 lyžičku trstinového cukru (alebo aj viac, podľa chuti)
Takto sa mrežovník podarí
Zemiaky uvarené v šupke nechám vychladnúť, očistím a najemno. Všetky suroviny na cesto zmiešam rukou. Vymiesené cesto rozvaľkám na papieri na pečenie tak, aby po prenesení na plech vznikol aj vyšší okraj. Nepoužijem celé cesto, časť nechám na výrobu prúžkov na mriežku.
Lyžicou naukladám tvarohovú vrstvu, na ňu tekvicovú plnku, zarovnám a ozdobím mriežkou z cesta. Ak nejaké cesto ešte zvýši, tak ho ešte povykrajujem formičkami na dekoratívne kvietky.
Cesto pri pečení dosť narastie, takže ho treba vyvaľkať skôr na tenšie. Našťastie, mrežovník nie je žiadna našľahaná fiflena z cukrárne, ktorá sa zrúti po prvom zapichnutí vidličky, ale poctivá sedliacka dobrota, takže nejaké tie nedokonalosti mu radi odpustíme.
Koláč pečiem 20 minút pri teplote 180°C, ale odsledujte si podľa svojej rúry. Ako to už pri týchto voňavých koláčoch býva, najťažšie je vydržať do vychladnutia. Aj preto môžem ešte teplý koláč len odporúčať. Síce ho nenakrájate na malé kocky, ale tá chuť stojí za to.
Namiesto tekvice
Ak vám recept pripomína almás pité, nemýlite sa. Ide o veľmi podobný typ koláča a tekvicu môžete smelo nahradiť jablkami. Môžete pridať aj v rume namočené hrozienka. V prípade, že použijete jablká, nezabudnite upraviť množstvo medu, lebo bývajú sladšie ako tekvica.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.