Domáca kvásková pizza

Domáca kvásková pizza potrebuje len lyžicu kvásku, kľudne aj mladšieho. Cesto je príjemne vláčne a chrumkavé po okrajoch.

Suroviny:

  • 450 g hladkej bielej múky
  • 50 g selmoliny (múka z tvrdenej pšenice)
  • 250 g vody
  • 1 lyžica kvásku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 čajovú lyžičku soli

Postup

Cesto som vymiesila rukami. Keď som cítila, že sa jeho štruktúra zmenila, bolo pružné a hladké, nechala som hodinu odležať. Cesta vážilo 800 gramov, takže som ho po hodine rozdelila na 4 časti, vymiesila menšie bochníky a nechala ich nakvasiť. Keď je teplo, ide to celkom rýchlo, za hodinu zväčšili svoj objem a rozvaľkala som ich na kruhy veľkosti lokše.  

Rúru som nahriala aj s plechom na 250°C. Na cesto som natrela paradajkovú omáčku, posypala som ju cibuľou a slaninou. 

Keď bola rúra nahriata, vybrala som plech a položila som naň pizzu. Mne sa zmestili len 2 pizze, takže som piekla nadvakrát. Dobu pečenia treba prispôsobiť skutočnej hrúbke a veľkosti vlastnej pizze, ja som piekla 15 minút.

Nastrúhaný parmazán som nasypala až na upečenú pizzu pred jedením. Bola chrumkavá a mierne nadýchaná, takú, ako máme radi.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

16 komentárov

  1. Dobrý deň, chcem sa spýtať, či ste si robili aj rozkvas alebo tú 1PL kvasku hneď zamiešali s cestom. A ešte by ma zaujimalo koľko tie dva bochníky treba nechať odpočívať – pól hodinu – hodinu?

    • Dobrý deň Simonka, rozkvas som nerobila, tú 1 PL kvásku som dávala hneď do cesta, presne ako píšete. Ja som nechala odpočívať do hodiny, lebo som bola netrpezlivá a hladná, a hlavne, tá pizza čo máme my radi má byť tenká a chrumkavá. Keď ale chcete nadýchanejšiu verziu, kľudne nechajte dlhšie. Dokonca sa cestu nič nestane ani ak ho necháte do druhého dňa v chladničke 🙂

  2. Dobry den…rada by som skusila vasu pizzu avsak nemam semolinu?cim ju nahradit,pripadne mozem vynechat a dolozim tu davku mukou kladickou?

    • Zdravím Lucka! Kľudne dajte buď detskú krupicu ak máte alebo hrubú/ polohrubú múku. Semolina dodáva cestu elastickosť lepšie sa s ním pracuje, ale na chuti to nič nemení. Dajte vedieť, akos a vydarila 🙂

        • Dobrý deň Anka, takto mladý kvások je lepší skôr na lievance. Na pizzu odporúčam trošku zrelší kvások, ak chcete, aby bola nadýchaná a cesto chutné. Obávam sa, že z príliš mladého kvásku by vám chutila kyselkavo. Ale osobne som neskúšala, takže ak ste skúsili, podeľte sa o skúsenosť 🙂

          • Dobrý večer robila som pizzu zo 6 dnoveho kvásku ale nechala som dlhšie kysnúť cesto, ktoré narástlo a pizza bola z neho chutná nebola kyslá.A ozaj chutí lepšie kvaskova ako z drozdia len papier na pečenie sa mi neosvedčilo pizza sa prilepila ale na druhú dávku som dala taký čierny z Lidl ten sa neprilepil.

          • Výborne, dobre vedieť, že aj zo 6-dňového sa dá 🙂 Nám tiež lepšie chutí z kvásku ako droždia 🙂 S tým papierom to je vždy rôzne, ja zvyknem kupovať taký čo je nastrihaný už na hárky a som spokojná, zatiaľ bez nehody. Príjemné kváskovanie a dajte vedieť, ako sa vám darí 🙂

  3. Ak sa vám nebude chcieť doma piecť, choďte ochutnať pravu kvaskovu pizzu do LeTorri v Bratislave. Velmi chutné odporucam, najmä ak nemáte cas ani chuť tráviť den v kuchyni 🙂

    • Ďakujem za tip, isto vyskúšam keď sa dostanem do BA 🙂 I keď pri pečení domácej pizze na celý deň v kuchyni isto neskončíte 😀

  4. dobrý den,
    da sa použiť na pizzu aj kvasok LM??? Dnes budem dokrmovat, ma celkom pekne bublinky.:)

    • Dobrý deň, samozrejme 🙂 Ako píšem v článku o Lievito Madre, je to kvások ako každý iný, len má taliansky názov a je zo pšeničnej múky 🙂 Skúšajte, experimentujte, objavujte 🙂

  5. dat asi 100 g toho LM?? alebo iba za lyzicu? Vyskusam to z toho mojho polorozospateho “Janka”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.