Quiche. Slaný francúzsky koláč, ktorý bude milovať každý

Štvrť Chiswick v Londýne je jedným z miest, kde som bola veľmi šťastná. Stanica metra Turnham Green, cez ktorú som zvyčajne letela ako víchor z práce alebo do práce, domov, do školy, mala vo svojom bezprostrednom susedstve niekoľko kaviarní, kebabov, bistier, jednoducho miest, kde sa vždy dalo niečo zdrapiť v pokluse na metro. A ešte mi to stihli aj ohriať.

Neviem už ako sa to stalo, ale v malej kaviarni na Bath Street sa mi raz podarilo aj posadiť sa do mohutného kresla na poschodí. Dať si čaj s mliekom, pozerať ako vonku prší a prvýkrát v živote jesť quiche.

Je to jeden z momentov, na ktorý rada spomínam. Tak všedný, a predsa nie. Cesta k tomu quiche, z ktorého stúpala para, cez ktorú som pozerala na dažďové kvapky na okne a ruch ulice, viedla cez mnoho nepríjemných momentov. Trvalo vyše roka, kým sa mi podarilo osamostatniť sa a nájsť rodiny, ktoré so mnou zaobchádzali s rešpektom. Zarobiť dosť peňazí nielen na školu a pekné oblečenie, ale napríklad aj na to, aby som mohla sedieť v kaviarni a spoznávať quiche. Lebo kaviarne boli v Londýne vždy drahé. V ten moment som sa na chvíľu cítila ako Londýnčanka.

Vtedy mi ani vo sne nenapadlo, že quiche raz budem piecť aj ja u nás doma, v storočnom sedliackom dome v dedinke na juhu Slovenska. A že budem rovnako šťastná a naplno si užívať ten pocit, že napriek všetkým životným búrkam a stratám, život je predsa len dobrý. A s quiche je ešte o trošičku lepší.

Recept

Ja robievam quiche z toho, čo práve je doma, v štýle, čo chladnička dá. Vždy ma poteší, keď dá špenát, zásoby tejto zeleniny u nás nikdy nechýbajú. A tiež kúsok slaninky. Napriek snahe o kalorický deficit musím uznať, že so slaninkou chutí quiche o poznanie lepšie. A čo ešte by mala dať špajza? Tvrdý syr, cibuľu. A tá naša dáva aj sušené paradajky.

Krehké cesto na quiche

Krehké cesto sa pripravuje veľmi jednoducho:

  • 250 g polohrubej múky
  • 1/2 lyžičky – lyžička soli
  • 100 g masla
  • 1 vajíčko
  • 2 lyžice studenej vody

Suroviny vymiešam rukami a keď je cesto pekne spojené, nechám postáť. Rozvaľkám na kruh a prenesiem do panvice na pečenie tak, aby časť cesta pretŕčala a vytvorila čosi ako misku. Cesto by malo byť rovnomerne hrubé, resp. tenké tak 0,5 cm. Keďže je to maslové cesto, netreba formu, ak je z dobrého materiálu, ničím vysypať. Ak sa cesto trošku mrví alebo sa vyskytnú praskliny, stačí ho spojiť prstami, napríklad môžete odštipnúť kus cesta tam kde ho je veľa a prilepiť tam, kde chýba. Pred pečením treba cesto popichať na viacerých miestach. Pečiem 10 – 12 minút na 200°C.

Plnka do quiche

Základom je vajíčko a mlieko. Na malý quiche používam 5 vajec, 120 ml mlieka a dve hrste syru chedar. Vajíčka s mliekom rozšľahám, osolím, pridám soľ, nahrubo mleté čierne korenie a nastrúham trošku muškátového oriešku.

Do upečenej „misky“ z krehkého cesta uložím nasekaný špenát, tým nešetrím. Pokryjem celú plochu tak, aby bola zarovno s okrajom cesta. Na špenát poukladám na prúžky nakrájanú červenú cibuľu a na kocky pokrájanú slaninku. Ak mám, tak aj sušené paradajky, ktoré sa dostatočne dlho namáčali vo vode. Na zeleninu s citom vylejem vajíčkovú zmes. Ak chcete, môžete ju posypať syrom a potom zaliať vajíčkom, v tom prípade chedar nedávate do vajíčka. Quiche pečiem 30 minút pri teplote 200°C, ale treba si odkontrolovať špáradlom, či je skutočne prepečený. Ak urobíte quiche vyšší alebo väčší, pečenie môže trvať aj 50 minút.

Podávanie

Ja mám quiche najradšej teplý, ale výborný je aj studený. Veľmi sa k nemu hodí svieži šalát, aj pohár vínka. Najdôležitejšia je však hlavne pohoda a dobrý pocit zo života.


Spracovávam…
Podarilo sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.