Blog spoza plota mi prináša do života úžasných ľudí, ktorých by som inak možno ani nespoznala. Mnohí z nich sú podobní blázni ako my. Opustili mesto a odsťahovali sa na miesta, kde realizujú svoje predstavy o živote.
Takým človekom je napríklad aj Michaela Murková, s ktorou sme sa nejaký čas spoznávali virtuálne. My gazdovia nemáme bohviekoľko času na bezúčelné návštevy. Potom konečne nastal deň D a ja som dostala možnosť nielen spoznať ju osobne, ale aj ochutnať syry, ktoré vyrába.
Úprimne? Lepšie som v živote nejedla! A tak som Mišku poprosila, či by sa s nami nepodelila o informácie, ako chovať kozy, vyrábať syr a vlastne som chcela vedieť všetko. Pár skvelých otázok prišlo aj od vás, ktorí ste s nami na facebooku. Kto ešte nie ste, smelo sa pridajte, spoločných aktivít s našimi čitateľmi plánujeme viac. Ale teraz už nechajme slovo Miške.
Miška, ty aj tvoj manžel pochádzate z Bratislavy. Pred štyrmi rokmi ste sa presťahovali do drevenice vo Veľkých Ludinciach. Čo bolo za vaším rozhodnutím?
Život v betónovej džungli nebol pre mňa uspokojivý. Áno, Bratislava skrýva aj mnohé nádherné miesta, no stále mi chýbal ten môj vlastný kúsok pôdy a sloboda. A povedzme si na rovinu, ceny nehnuteľností v Bratislave sú pomerne vysoké. To by bez zadĺženia sa nešlo – k tomu som ale dospieť nechcela, tak sme hľadali vo všetkých kútoch Slovenska. Až nás to jedného dňa prestali baviť a zakotvili sme v Ludinciach. Od malička som chcela mať veľa zvierat a v meste sa človek nestretne s pochopením.
Do čoho si sa zamilovala hneď a na čo si si zvykala dlhšie?
Na všetko som si musela postupne zvykať, najmä na ten diskomfort, obchod je od nás asi 2 kilometre, pošta tiež. Na každý, aj jednoduchý úkon ako umytie riadov bolo nutné spraviť ďalšie úkony, napríklad naťahať vodu zo studne. Ale človek si zvykne na všetko.
Je niečo na čo si si nezvykla?
Na čo som si nezvykla a čo má zaráža je, že mnohí ľudia tu berú ženy ako v stredoveku. Ak príde nejaká úspešná nezávislá žena, treba sa od nej držať ďalej, všetky potrebné veci riešia chlapi.
Kedy ste začali s chovom kôz?
S chovom kôz som začala ešte v Bratislave, kde som nafasovala dve kozy. Bolo to asi pred 5 rokmi. Navnadila ma moja známa, ktorá chová kúsok od Bratislavy.
Prečo práve kozy?
Od začiatku mi bolo jasné že ich chcem kvôli syrom, no nečakala som že ma tie beštie privedú do hrobu. Mám 25 a šediny. A za všetko môžu kozy.
Čo ťa najviac prekvapilo v začiatkoch? Čo by si odporúčala človeku, ktorý by rád choval svoje kozy?
Najviac ma v začiatkoch prekvapila ich vynaliezavosť. Koza patrí do kategórie stredných spásačov – ovca spása trávu, koza kry a spodné vetvy stromov.. V praxi to znamená že koza najprv zožerie vetvy, potom oblúpe kôru, potom si vylezie na druhú kozu aby dosiahla na vyššie konáre a až keď prvá koza padne hladom, začnú žrať trávu. Obyčajný plot prekonajú raz dva, o tom sme sa presvedčili v Bratislave keď druhému volala mestská polícia, že sa nám pasú kozy na detskom ihrisku a mohli by sme si ich dôjsť odchytiť.
Aj na takéto situácie by sa mal pripraviť nádejný chovateľ. Takému okrem pevných nervov prajem aj chuť neustále sa vzdelávať. Ja som sa všetko učila za pochodu, od krmnej dávky cez fungovanie tráviaceho traktu, diagnostiku najrôznejších ochorení až po úpravu paznechtov. Keď chce človek chovať kozy na mlieko, musí ich aj adekvátne kŕmiť, lebo koza dojí hubou.
Ako dlho trvá podojiť jednu kozu?
Jednu kozu, ak zrovna nemá svoju náladičku, teda nekope, nekúše a netancuje pri dojení, mi trvá maximálne 10 minút. Závisí to aj od tvaru vemena.
Koľko dá jedna koza mlieka?
Každá koza ma iné množstvo mlieka, to sa mení v závislosti od pohlavného cyklu, počasia, kvality kŕmenia. V mojom stáde sa snažím selektovať len najlepšie dojky, tj. jedna mi za deň dá v priemerne 3,5 – 4 litre.
Aké sú benefity pitia kozieho mlieka? Ako by si ho porovnala s kravským mliekom?
Benefity kozieho mlieka sú určite výraznejšie ako pri kravským mlieku, no netreba ho brať ako zázračný elixír. Pomáha zmierňovať astmu, ekzémy, mne sa výrazne podarilo zredukovať alergiu. Taktiež pomáha počas liečby onko ochorení.
Mnohým ľuďom prekáža v mliečných výrobkoch z kozieho mlieka typický kozí zápach. Ja som ho ale v tvojich výrobkoch necítila. Ako je to možné?
Kozí puch si necítila preto, že mlieko po podojení ihneď precedím a prudko schladím. Tým nedávam priestor nežiaducim breberkám. A samozrejme hygiena – od ustajnenia zvierat až po hygienu pri dojení a spracovaní mlieka.
Ako si vyrobila svoj prvý syr? Aký bol?
Na môj prvý syr si spomínam už len matne, no vyzeral k svetu a bol jedlý. To mi ku šťastiu stačilo.
Aké syry vyrábaš?
Dnes už okrem čerstvých syrov a fermentovaých produktov vyrábam aj zrejúce a pliesňové, na tie sa pomaly zameriavam viac.
Aká je výrobná kapacita?
Výrobná kapacita závisí od množstva mlieka ktoré mi dámy dajú, no to kilečko denne je. Žiadne obrovské množstvá.
Ktorý je tvoj obľúbený syr?
Ja najviac preferujem camemberty, s tvojim cibuľovým chutney je to raj v hube. Alebo s hroznom.
Ako sa tvoje syry dostanú ku zákazníkom? Vieš zabezpečiť dovoz aj do vzdialenejších lokalít? Napríklad Poprad? Ako by sa to dalo urobiť?
Moje syry je možné ochutnať u mňa doma. Do vzdialenejších miest je to hudba budúcnosti.
Na čo si treba dávať pozor pri výrobe syra?
Budem sa opakovať ale pri výrobe je najpodstatnejšia hygiena a zdravie zvierat. Neraz sa mi, najmä v začiatkoch stalo že som niečo zanedbala a syr sa mi v dôsledku infikácie zduril. Musel letieť do koša.
Môže sa to naučiť hocikto? Neplánuješ nejaký syrársky minikurz alebo workshop pre záujemcov?
Určite sa výrobe syrov môže naučiť ktokoľvek, nie je to nič zložité. Plány s workshopmi sú, len nemám dobré organizačné schopnosti. Ale ak by bol záujem, prečo nie.
Viem od teba, že syr nie je dostupný celoročne. Prečo?
Syr nie je u mňa dostupný celoročne z jednoduchého dôvodu- doprajem mojim zvieratám zaslúžený oddych pred pôrodom, aby načerpali silu ktorú potrebujú na nasadenie adekvátneho množstva mlieka a samotný pôrod. Ďalší faktor je, či má koza len jedno kozla, vtedy môžem začať dojiť hneď, alebo dve alebo tri. Nič nesilím a pokiaľ stíhajú kozlata matku vycucať, oddájať začnem až v šiestich týždňoch a úplne odstavujem v troch mesiacoch. Vtedy mi začína syrová sezóna.
Čo si môžeme myslieť o celročne dostupnom syre z obchodov?
Celoročne dostupný syr je buď od zvierat ktoré sú chované umelo ( väčšina) alebo od tých, ktorí si to vedia naplánovať tak aby im pôrody vychádzali rôzne. Ak má chovateľ 12 kôz a naplánuje si každý mesiac jeden pôrod, má mlieko celoročne. Alebo dojku na zimu nezasuší a dojí ju 2 roky bez pripustenia. Mne syry z obchodu nevadia, ale musia mať čisté zloženie. Každopádne do ich kúpy sa nehrniem.
Čomu sa venuješ mimo syrársku sezónu?
Či je sezóna alebo nie, normálne pracujem ako živnostník. Som kynologička so zameraním na behavioralne poruchy psov, takže som viacmenej nonstop v pokluse 🙂 Mojou najväčšou radosťou je náprava problémových psov. Pomáhame majiteľom pochopiť ich psa, pomôcť pri náprave nežiaduceho správania najrôznejšieho charakteru, no socializujeme aj mladé psíky a resocializujeme tie, ktorým sa v živote správnej socializácie nedostalo.
Aké máš plány do budúcnosti?
Okrem práce so psami a chovu kôz máme aj včelnicu, takže nenudíme sa už teraz. Chcem rozšíriť stádo, odsťahovať sa na ešte väčšiu samotu a väčší pozemok, postaviť menšiu výrobňu. Plány do budúcna sú teda veľké.
A my spoza plota Miške držíme všetky prsty! Pretože tie syry, vážení, to je jedna nádherná gurmánska báseň!
P.S.: A workshopy budú! Už o pár dní s Miškou budeme vymýšľať ako to zrealizovať. Prvé info nájdete na našom facebooku už čoskoro!