Čo robíte, keď vás prepadne chuť na sladké? My doma sladkosti nedržíme, takže buď odoláme alebo pečiem. Odolať maškrtným chutiam po akýchkoľvek sviatkoch je však naozaj ťažké, a tak som nás tentokrát zachránila skvelým čokoládovo – pomarančovým koláčom.
Recept na čokoládovo – pomarančový koláč vznikol improvizáciou. Od mojej tety, ktorú už možno trošku poznáte z receptu na koláčiky “vyskoč z vody”, som totiž dostala recept na vanilkovú bábovku. Aj sme ju u nej ochutnali, rozvoniavala po celom útulnom byte a slinky sa nám len tak zbiehali. Keď sme sa zahryzli do vláčnych, nadýchaných kúskov, hneď som si vypýtala aj tento recept.
Teta mi, pravdaže, recept aj s postupom, najprv dôkladne vysvetlila – chytiš jedno po druhym a miešaš a miešaš a miešaš a keď to je, tak upečieš. A viete, že mala vlastne pravdu? Tak chytajme a miešajme.
A viete čo? Práve som sa rozhodla, že vám dám rovno recepty dva – ten pôvodný na vanilkovú verziu a na čokoládovo – pomarančový koláč. Vyskúšajte. Ďalšie verzie môžme vymyšľať spolu a podeliť sa o ne v komentároch pod článkom, vo fb skupine Recepty Spoza plota alebo na fb stránke.
Suroviny na vanilkový koláč:
- 4 vajíčka
- 200 g múky
- 1/2 balíčka prášku na pečenie
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g práškového cukru
- 1 dcl oleja
- 1 dcl vlažnej vody
Chytíme 4 vajíčka, jedno po druhom rozdelíme na žĺtka a bielka. Žĺtka vymiešame pekne postupne najprv s cukrom, potom s olejom, s vodou a nakoniec aj s vanilkovým cukrom. Potom chytíme múku a prášok na pečenie a primiešame ku už pripravenej tekutej zmesi. Bielka vyšľaháme na tuhý sneh a jemne zamiešame do pripravnej kašičky. Riedke cesto plné bubliniek pripomína skôr piškótové než bábovkové cesto.
V prvej fáze miešam cesto ručne, šľahačom – metličkou, bielka zamiešam stierkou s veľkou plochou tak, že riedku hmotu len jemne podberám a zapracúvam bielka zvrchu naspodok.
Suroviny na čokoládovo – pomarančový koláč:
- 4 vajíčka
- 180 g múky
- 20 g kakaa
- 1/2 balíčka prášku na pečenie
- 200 g práškového cukru
- 1- 2 lyžice oleja, odhadom som odliala
- 1 dcl vlažnej vody
- Nastrúhaná kôra z 1 pomaranča
- Šťava z 1/2 pomaranča (jemne v ruke vytlačená, nie viac ako 0,5 dcl)
Pečenie
Teta koláč piekla vo forme na biskupský chlebík. Aby sa dosiahla tá krásna pružnosť a nadýchanosť cesta, je potrebná na pečenie vyššia menšia forma. Ja som použila tortovú formu, lebo inú zatiaľ v novej kuchyni nemám. Človek nemôže mať asi všetko, a ak aj áno, tak nie naraz.
Koláč som ja piekla 40 minút pri teplote 180°C. Najviac sa mi páčilo, ako krásne podrástol a nepraskol.
Vlastne nie. Najviac sa mi páčila moja obľúbená vôňa, luxusná, zamatovo sýtohnedá farba, jemnosť upečeného cesta a veselá chuť čokolády s pomarančom.
Na rozdiel od všetkých báboviek a muffinov a chlebíkov, ktoré som doteraz vyskúšala piecť, tento koláč je najpružnejší, najelegantnejší a najľahší, vôbec sa nemrví, nie je suchý ani sa nelepí pri jedení na zuby. Jednoducho ideál.
Tento koláč netreba vôbec ničím natierať, stačí len vydržať kým vychladne, nakrájať ho a užiť si jeho plnú chuť. Kľudne aj na druhý deň, je stále rovnako dobrý.