Tatarčane pirohy s tvarohom a lesným ovocím

Pohánkové pirohy sú známe východniarske jedlo. Zemplínčania ich poznajú aj pod názvom tatarčané pirohy, pretože pohánka, ktorú priviezli so sebou Tatari, bola nazývana aj tatarkou.

Nech to bolo akokoľvek, pohánka je super zdravá a tatarčane pirohy na sladko sú jednoducho dokonalé, hoci pri príprave potrebujeme aj inú ako pohánkovú múku. Tá totiž obsahuje príliš málo lepku a pirohy by nelepili.

Suroviny:

  • 200 g múky semolina (durum)
  • 100 g pohánkovej múky
  • okolo 150 ml chladnej, nie však ľadovej vody
  • 250 g tvarohu
  • 1 žĺtko
  • mrazené lesné ovocie alebo kompót

Pracovný postup

Najprv som spracovala múky s vodou, a to tak, že som obe múky navážila, vysypala na pracovnú dosku a urobila do stredu jamku. K ruke som si vzala pohár vody a trochu z nej naliala do tej jamky. Prstami som vodu s múkou premiešala, vzniklo jemné múčne blato.

Pridávala som postupne vodu a primiešavala prstami múku, hmota sa postupne nabaľovala ako snehová guľa.

Množstvo vody, ktoré použijete závisí od toho, ako bude vstrebávať vaša múka, preto si nerobte starosti s presným meraním. Dôležitý je stav cesta. Zdalo sa neuveriteľné, že z toho vznikle krásne hladké cesto, ale podarilo sa.

Na rozdiel od bežného cesta, ktoré pripravujem len durum múky, toto sa mi zdalo hneď na začiatku tvárnejšie, mäkkšie. Bolo elastické viac, než som zvyknutá. Tých rozdielov a prekvapení ešte bude pribúdať. Nenechala som ho ani odstáť a hneď som sa aj pustila do vaľkania.

Vaľkanie šlo v porovnaní s inými cestami podobného typu expresne rýchlo a musela som si dávať pozor, aby som ho nerozvaľkala na príliš tenko. Ako som mala už čoskoro zistiť, cesto s pohánkovou múkou obschýňa rýchlejšie ako som zvyknutá. Hlavne, keď je nakrájané na malé kolieska. Mimochodom, vyšlo ich vyše 40.

Po vykrajovaní nastala nepríjemne piplavá časť práce. Použila som totiž na plnku tvaroh hrudkovitý, ktorý som len vymiešala so žĺtkom a škoricou, a trochu horšie sa mi s ním pracovalo ako s mäkkým tvarohom. Ale nevadí, aspoň som si z prípravy obedu urobila meditáciu a pomaličky som lepila jedno koliesko za druhým.

Krásne sa ukázalo, kde som valčekom pritlačila viac ako bolo treba. Príliš tenké cesto sa lepilo zle, hrubšie kolieska naopak, bez problému. Po zalepení som každé koliesko po okraji ešte pripučila vidličkou. Vznikla vzorka, ale hlavne sa zapečatil piroh. Viem, že som to mohla robiť aj strojčekom na pirohy, ale jednak ho nemám a … mňa to jednoducho takto baví.

Pirohy som ukladala vedľa seba na tácku, ktorú som posypala múkou. Poviem pravdu, skoro som praskla od pýchy, keď som videla svoje dielo. Ja som si na tieto pirohy totiž netrúfla niekoľko rokov, stále som sa bála, ako to s tou pohánkovou múkou zvládnem a či vôbec.

Varenie pirohov

Hotové pirohy som varila v osolenej vriacej. Kým som čakala, až voda zovrie, dala som ovocie do hrnca, posypala ho trochou práškového cukru a prehriala. Tiež som dala roztopiť maslo.

Je dôležité prevariť naozaj dostatok vody, nebojte sa použiť naozaj veľký hrniec. S pirohami som zaobchádzala extra jemne. Žiadne masové sypanie pirohov z tácky. Do vriacej vody som vložila naberačku, nabrala trochu vody, do nej vložila piroh alebo dva a ponorila som ich do vody. Tŕpla som, či sa nerozlepia, ale na moju veľkú spokojnosť sa nerozlepil ani jeden.

Rovnako citlivo som ich vyberala. Akonáhle vyplávali na povrch, naberačkou po jednom dvoch pirohoch do sitka, ktoré som držala nad hrncom. Hotové pirohy som dávala rovno do pripraveného taniera.

V tanieri som ich už len poliala maslom, posypala ovocím a nastrúhanou horkou čokoládou. Posledným prekvapením týchto pirohov bolo, že nie sú vlastne vôbec sýte. Inak si neviem vysvetliť, že mi bežná porcia ôsmych kúskov absolútne nestačila.

Ale je tu aj jedna dobrá správa. Pirohy, ktoré som neuvarila, som dala do chladničky a uvarila som ich na druhý deň. Chladenie nemalo na pirohy negatívny vplyv. Akurát som ich už nepočítala, a zjedli sme ich všetky.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.