Pod názvom ramen sa skrýva rezancová polievka, alebo ak chcete – silný vývar z mäsa a kostí, ktorý s podáva s rezancami a mäsom, a v kraje svojho pôvodu aj s vajíčkom na tvrdo, hubami či morskými riasami. Domovinou ramenu je Japonsko.
Polievka ramen je špecifická svojou výraznou chuťou, ktorú objavili v roku 1908 Japonci. Nazývajú ju “umami”, čo znamená delkátna, chutná, lahodná chuť. Umami je vlastne piatou chuťou, dopĺňajúcou chuť sladkú, slanú, horkú a kyslú.
Ramen je na tom podobne ako guláš čo sa týka svojej pestrosti. Každé mesto či región má svoj špecifický recept. Ja som na prípravu použila bravčové koleno, ktoré som pôvodne kúpila s tým, že ho upečiem.
Suroviny
- 1 bravčové stehno
- 2 cibule
- 1 stopkový zeler
- 2 strúčiky cesnaku
- 5 guličiek čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 1/2 – 2 lyžičky feniklu
- Soľ
Pracovný postup
Cibuľu a stopkový zeler som nakrájala na väčšie kusy. Cibuľu som neošúpala a cesnak síce áno, ale ten som zase nekrájala, nechala som ho v celku. Zeleninu aj mäso som zaliala dvoma litrami vody tak, aby bolo mäso podľa možností ponorené. Pridala som koreniny a soľ a varila som prikryté tri hodiny. Podobne ako v prípade iných vývarov, aj ramen som varila na nízkom plameni, aby len prebublával a nevrel.
Mäso aj zeleninu som vybrala z vývaru. Mäso som po vychladnutí obrala od kosti a nakrájala na malé kúsky uvarila som rezance a podávala som.
Vývar je vynikajúci nielen ako posilňujúca polievka, ale výborne sa hodil aj na prípravu ďalších jedál. Patrí medzi tie domáce polotovary, ktoré sa vždy oplatí mať v zásobe.