Pizza štangle sú obľúbeným pečivom nielen k vínu a pivu, ale aj ku šalátom alebo polievkám. Vyzerajú atraktívne a okrem skvelej chuti dotvoria bezstarostnú atmosféru rodinnej oslavy alebo letnej grilovačky.
Suroviny:
- 700 g polohrubej múky
- 4 lyžičky soli
- 2 žĺtky
- 1 maslo (250 g)
- 250 g kyslej smotany
- 1 kocka čerstvého droždia
- 1 dcl mlieka
- mlieko na potretie
- olej, cesnak, syr, rasca, sézam a bylinky podľa chuti
Všetky suroviny zmiešam. Začínam mliekom, do ktorého namrvím droždie. Pridám smotanu (ak nemáte, môže byť biely smotanový jogurt), žĺtky, maslo izbovej teploty nakrájané na kocky. Prisypujem múku zmiešanú so soľou a miesim. Keď sú suroviny ako tak prepojené, cesto ešte domiesim rukou na doske, aby bolo fakt hladké.
Postup
Cesto použijem buď ihneď, bez kysnutia, alebo si ho odložím do chladničky na druhý deň. Samozrejme, väčšinou robím všetko na poslednú chvíľu, takže ho skoro vždy používam hneď, ale raz som skúsila aj na druhý deň a bolo super.
Cesto rozvaľkám na pol centimetra, Získaný plát nakrájam na asi 5 cm široké a 15 cm dlhé pruhy. Netreba to nejak extra merať, len myslite na to, že štangle pri pečení podrastú skoro na dvojnásobok.
Cesto je pružné a skoro vôbec sa nelepí, ale ak by náhodou, tak si namúčte ruky. Mne sa nelepilo. Nebojte sa pri stáčaní pritiahnúť, aby sa špirálka udržala vo svojom tvare. Čím viac potiahnete a pritiahnete, tým budú vaše štangle tenšie a chrumkavejšie. Získate skôr čosi ako tyčinky ako pečivo.
Každý pruh natriem, posypem a stočím do špirálky. Cesto natieram olivovým olejom, v ktorom sú naložené cesnaky. Kto chcete výraznejšiu cesnakovú chuť, tak budete potrebovať nalisovať si cesnak do oleja a natierať túto zmes.
Prúžky cesta potreté cesnakovým olejom ešte posypem bylinkami pre chuť a farebný efekt. Výborná je petrželnová vňať, kto má rád môže vyskúšať čerstvé oregáno, šalviu, rozmarín, bazalku alebo ich zmes. Hotové štangle ukladám na plech vyložený papierom na pečenie a potriem ich mliekom izbovej teploty. Pečiem 20 minút pri 180 – 200°C. Každý podľa výhrevnosti vlastnej rúry.
Alternatívy
Budúce štangle môžete posypať aj nastrúhaným syrom, nadrobno pokrájanou slaninkou alebo sézamovými semienkami či rascou. Namiesto oleja môžete potrieť tyčinky paprikovou pastou.
A keďže ich natierate až po rozrezaní, tak pri jednom pečení môžete experimentovať s viacerými chuťami naraz. Garantujem vám, že pri poriadnej rodinnej grilovačne nebudete stíhať dopekať.
Dnes sme skúšali tento recept a veľmi sme si nepochutili. Po štanglách sa nezaprášilo, ale sa z nich skôr prášilo. Cesto dobré, no po upečení suché a drobivé, skôr to pripomína také suché tyčinky grissini co v Kauflande predávajú, od pizza štanglí 150 kilometrov. Ale tak zjedia sa, nevyhodíme ich.
Dobrý deň Zuzana, ďakujem za informáciu. Mrzí ma, že Vám recept nevyšiel. Zverejňujem recepty, ktoré mám oskúšané viac ako 1x a fakt sa mi nestalo, aby boli štangle suché, po upečení už vôbec nie. Netuším ale čo sa mohlo stať, či to bolo múkou, spôsobom utiahnutia, gramážou … tak snáď nájdete lepší recept, ktorý sa vydarí 🙂 pekný deň prajem 🙂