Paradajková omáčka patrí do našej základnej zostavy v špajzi. Tú našu pripravujeme tak, aby bola použiteľná po otvorení bez ďalšieho dochucovania. Tento recept aktualizujem po siedmych rokoch zavárania, pretože každým rokom sme ju trošku vyladili, až vznikla presne taká paradajková omáčka, akú chceme.
Paradajky môžete použiť akékoľvek, čím mäsitejšie, tým lepšie. Najlepšia je odroda býčie srdce, my používae rôzne odrody. Paradajky sú totiž rôzne sladke a majú rôzny obsah kyseliny. Zmes odrôd sa pretaví do veľmi chutného, vrstevantého výsledku.
Ak varievate pravidelne doma tak ako my, a nechcete dokupovať chemické kokteily z obchodu, smelo pripravujte omáčku z 15, aj z 20 kíl paradajok. Samozrejme, asi to nepôjde naraz, aj my zavárame tak na dva – trikrát, podľa toho, ako prebieha dozrievanie a zber úrody. Z desiatich kíl paradajok je okolo 4 – 5 litrov omáčky. Hotovú máčku čapujeme do veľkých aj malých zaváracích pohárov, aby sme mali vždy primerané množstvo podľa toho, na čo ju práve potrebujeme.
Základný recept na paradajkovú omáčku
My zavárame v kotlíku na ohni. Do kotlíka teda nakrájam toľko paradajok, koľko sa zmestí, spravidla okolo 10 kíl. Krájam ich na veľké kusy, pretože sa rozvaria. Očístím 1/4 zeleru, 4 mrkvy a prihodím ich navrch. Mrkvu nekrájam, zeler nasekám na kusy. Mrkva v paradajkovej omáčke sťahuje kyselinu.
Takto naplnený kotlík postavíme na oheň a za stáleho miešania varíme asi 2 hodiny, kým sa nezredukuje tekutina. Približne po hodine však budúcu omáčku ochutnám a podľa sladkosti či kyslosti paradajok začnem dochucovať.
Na dochutenie používam tieto suroviny v približne týchto mierkach:
- soľ – na pôvodne plný kotlík tak 2 lyžice
- cukor – približne 4 lyžice, záleží na sladkosti paradajok
- ocot – asi tak deci, záleží na kyslosti paradajok
- čierne korenie – štipka
- nové korenie – pár guličiek
- klinčeky – tak 5 ks
- horčicové semienka – lyžička
- koriander semienka – lyžička
Jednoducho treba si to prechutnať čo vám bude ako pasovať. Asi tak pol hodiny pred odstavením, tea keď už začínam špekulovať že asi omáčky odstavím, tak ešte pridám bylinky. Skôr ich nepridávajte, dlhým varením môžu zhorknúť alebo byť nepríjemne štipľavé.
- listy bazalky
- pár vetvičiek tymiánu
- pár vetvičiek oregana
Postup
Keď je tekutina redukovaná na primeranú mieru. Primeraná hustota je taká, akú hustú chceme mať omáčku. Proste sa to nesmie liať a nesmie to byť tuhé.
Hotovú omáčku rozmixujem tak dobre ako sa dá ponorným mixérom, môžete kľudne aj v nádobe stolového mixéra ale toto je praktickejšie. Pomocou lievika naplním poháre a navrch nalejem lyžicu olivového oleja, až potom manžel pevne zatvorí poháre.
Pri sterilizácii používame suché dunstovanie alebo suchý dunst. Pevne zatvorené poháre plné horúcej omáčky otočíme hore dnom na deku, dôkladne ich zakryjeme perinou a necháme pomaly chladnúť pod dekou 24 hodín. Po vychladení prenesieme do špajze.
Zatiaľ vždy všetky fľaše vydržali celý rok, aj dva, ale odporúčam na druhý deň skontrolovať, či nejaký vrchnák predsa len nerebeluje.
Pár receptov, ktoré by bez tejto omáčky neboli ono:
- Pomaly pečené líčka s koreňovou zeleninou
- Kuracie prsia nadivoko
- Sheperd’s Pie
- Pivný guláš
- Krumpli paprikás
- Jahňacie ragú
- Lasagne
- Gnocchi
- Domáce cestoviny
- Baked beans
- Zapekaný baklažán
Máte radi pikantné a sladko-kyslé prílohy? Vyskúšajte aj tieto recepty:
- Marhuľové čatní
- Slivkové čatní
- Cuketová nátierka na hrianky
- Lečo
- Ajvar
- Paprikový pikant
- Cibuláda
- Nakladané feferónky na 3 spôsoby
- Nakladané uhorky
- Nakladané slivky s cesnakom
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.