Každú jar nastane šialenstvo, keď všetci zbierame medvedí cesnak. Zelené záhony medvedieho cesnaku rastúceho v lesoch priam lákajú na zber. Vibrantná zelená farba teší oči po období zimy. Okrem toho, jemnú cesnakovú chuť mladých lístkov má rád asi každý.
Sezóna zberu medvedieho cesnaku trvá len dva mesiace, môžeme si ho však nachystať do zásoby. Ja som ho skúšala mraziť, ale to sa mi neosvedčilo, nechutil mi tak, ako čerstvý jarný. Osvedčilo sa mi posekaný medvedí cesnak zamiešať do masla a zamraziť. Cesnakové maslo som využila pri varení aj na chlieb či zapečené bagety. Odkedy však nejem maslo, potrebovala som nájsť iný spôsob, ako uchovať zásoby medvedieho cesnaku. Zvažovala som výrobu cesnakovej soli, ale nakoniec zvíťazilo pesto z medvedieho cesnaku.
Suroviny:
- 100 g medvedieho cesnaku
- 7 lyžíc olivového oleja
- 10 g syru Pecorino
- 15 g vlašských orechov
- štipka soli
Tieto množstvá surovín vystačia na prípravu 1 fľašticky s objemom 2 dcl. Na 6 fľaštičiek som minula 3 dcl olivového oleja.
Pracovný postup
Listy medvedieho cesnaku som natrhala a vložila do mixéra s ostrými nožmi. Pridala som štipku soli, 6 lyžíc olivového oleja, nastrúhaný syr a na suchej panvici opečené orechy. Všetky suroviny som rozmixovala a dôsledne napchala do zaváraninových pohárikov. Vrch pesta som uhladila a poliala lyžicou oleja tak, aby bol medvedí cesnak pod hladinou oleja.
Účinok medvedieho cesnaku na zdravie
Medvedí cesnak samotný je považovaný za prírodný detoxikačný prípravok. Je bohatý na vitamíny B a C a má antibakteriálne účinky. Ďalšou dôležitou zložkou medvedieho cesnaku sú flavonoidy, ktoré chránia bunky pred škodlivinami.
Medvedí cesnak detoxikuje organizmus a posilňuje imunitu, pomáha pri tráviacich a vylučovacích problémoch, predchádza rakovine hrubého čreva, znižuje krvný tlak a pomáha pri liečbe srdcovo-cievnych ochorení, zmierňuje bolesť pri kŕčových žilách či migrénach, pomáha pri astme a ochoreniach horných dýchacích ciest. Dokáže z tela vypudiť aj parazity, ako napríklad hlísty. Na tento účel by ale mal byť konzumovaný aj s vodou z kvasenej kapusty.
Koľko pesta z medvedieho cesnaku je zdravé
Jedna fľaštička pesta z medvedieho cesnaku obsahuje 6 g bielkovín, 6 g sacharidov, z toho 0,6 g cukru. Obsahuje at 77 g tukov (11 g nasýtené mastné kyseliny, 4 g transmastné, 47 g mononasýtené, 13 g polynenasýtené, 0 g cholesterolu), ale aj 3 g vlákniny. Keby ste ju zjedli celú na posedenie, tak by ste prijali aj 3 g soli, čo je zľahka viac ako polovica odporúčanej dennej dávky.
Osobne ho používam na ochutenie syrov, napríklad čerstvý ovčí syr či mozzarella s pestom krásne ladia. Pesto z medvedieho cesnaku je vynikajúce na ochutenie domácich cestovín, ale aj pri pečení pizza štanglí. Skvelý je aj natretý na bruschette, pod nasekanými paradajkami, v tvarohovej nátierke.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.