Pečené kurča je klasika, s ktorou rada experimentujem. Kuracie mäso je ideálnym plátnom na mix techník a chutí. Tentokrát bolo mojim zámerom pripraviť pečené kurča s použítím suchého bieleho vína.
Prečo použiť pri varení víno? Kyseliny, ktoré suché biele víno obsahuje, pomáhajú rozvinúť plnú chuť mäsa, ktoré si zachováva šťavnatosť a jemnosť. Z toho istého dôvodu sú veľmi chutné mäsá pečené s ovocím. Počas varenia či pečenia sa chuť vína skoncentruje a prepožičia výslednému jedlu svoju sviežosť, či už jemne kyselkavú alebo ovocno – nasládlu.
Je mimoriadne dôležité použiť kvalitné víno, a to z dvoch dôvodov. Prvým je, že na varenie nepoužijete celú fľašu, ale len deci, maximálne dva. Hádam by ste pri obede nepili nekvalitné víno?
Druhý dôvod je, že nekvalitné, ale aj nesprávne víno dodá jedlu zlú chuť. Sladké víno s nízkym obsahom kyselín zhorkne, lacné víno nadupané chémiou … to si ani neviem predstaviť, prečo by som na dobré jedlo liala chemický kokteil.
Suroviny:
- 1 kurča
- 2 dcl suchého bieleho vína
- soľ, paprika, čierne korenie
- troška mletého klinčeka
- dve hrste mixu sušených jabĺk a vlašských orechov
Pracovný postup
Kurča umyjem a osuším, do mäsa zvnútra aj zvonka votriem zmes soli, papriky a korenia. Vnútrajšok kurčaťa naplním zmesou orechov a jabĺk. Ak nemáte sušené jablká, dajte jedno čerstvé jablko vykôstkované a nakrájané na polovice či štvrtini, podľa veľkosti jablka.
Kurča položím na pekáč prsiami hore, polejem ho 1 dcl vína a dám zakryté piecť na 230°C. Po pol hodine pekáč opatrne otvorím, dávam pozor na paru, ktorá unikne, a polejem druhým deci vína. Teplotu znížim na 200°C. Pečiem zakryté 1 hodinu na 1 kg mäsa, toto som piekla hodinu a pol. Kurča je krásne prepečené a v pekáči je kopa vynikajúceho ľahkého výpeku.
Servírovanie
V dvojčlennej domácnosti sme kurča jedli najprv s ryžou. Orechy a jablká upečené vo vnútri kurčaťa sme si vychutnali ako netypickú prílohu, ktorú sme ešte obohatili pikantnými nakladanými slivkami.
Po dvoch dňoch som zvyšky mäsa z chrba a krídel obrala a použila do ďalších jedál. Toho obratého mäsa bolo ešte krásnych 600 gramov. Pomelela som ich a zmiešala s vareným hráškom a mrkvou. 300 gramov tejto plnky som použila ako plnku do pečených pirohov a zvyšom som naplnila cestoviny na spôsob talianských raviolli, ktoré som podávala s paradajkovou omáčkou. Zvažovala som fašírky, ale nežiadalo sa nám vyprážané.
Ak sa pýtate, či sme jedli jedno kurča štyri dni, tak odpoveď je áno. Ak chcete vedieť, či sa nám nezunovalo – tak nie, nezunovalo. Veď to bolo vždy úplne iné jedlo. Plynulé varenie