Pečené bravčové pliecko je jemné, mäkké a naviac, raz keď ho upečiete, tak ho môžete podávať viackrát s rôznymi prílohami alebo ho nakrájate do sendviča do práce.
Tento recept som vyskúšala aj so bravčovým stehnom a karé, ale pliecko je tá pravá voľba. Nie je tak mastné, ako krkovička, ani suché ako stehno či karé. Vyskúšajte, určite si ho obľúbite aj vy.
Ďalším plusovým bodom pre tento recept je jeho nenáročnosť. Kým sa totiž mäso pečie, vy sa môžete venovať čomukoľvek sa rozhodnete, či už si dáte kávičku, pohár vína, ožehlíte tú horu bielizne alebo urobíte domáce úlohy s deťmi.
Suroviny:
- 1 kg bravčového pliecka
- 1 fľaša domáceho leča
- 0,3 litra vývaru
- 2 strúčiky cesnaku
- soľ, čierne korenie, rasca, červená paprika, bôbkový list, majoránka
Postup:
Do hrnca som vyklopila zmrazený vývar a nechala som ho pozvoľna topiť sa. Zatiaľ som mäso dobre posolila, opeprila a orascovala. Najprv som použila tieto ingrediencie z jednej strany, vmasírovala som do mäsa, otočila a urobila to isté z druhej strany. Potom som do mäsa napichala ostrým tenkým nožom dierky, do ktorých som nastrkala dva strúčky cesnaku. Cesnakové strúčiky som, samozrejme, primerane rozrezala na približne štvrtiny, lebo boli veľké. Čas prípravy: 10 minút.
Takto pripravené mäso som položila na horúcu suchú panvicu a opiekla krátko z oboch strán, aby sa mäso zatiahlo.
Predpripravené mäso som položila do pekáča tukovou stranou naspodok. Vrch som posypala mletou sladkou paprikou, tú som tiež zľahka vmasírovala do mäsa.
Do pekáča som vyliala 0,7 dlc fľašu leča. Časť zeleniny som nastrkala pod mäso, aby na nej akoby ležalo. Priliala som roztopený vývar, prihodila bár bobkových listov, poprášila majoránkou. Čas prípravy: 10 minút
Pekáč som prikryla a vložila do rúry vyhriatej na 190°C. Mäso som nechala piecť bez otvárania hodinu a pol.
Mäso som vybrala na tanier, zeleninu s vývarom a výpekom som preliala do hrnca a rozmixovala tyčovým mixérom na omáčku.
Ako príloha je výborná tarhoňa alebo halušky, u nás to boli halušky. Nie je nič jednoduchšie, ako si ich pripraviť vždy čerstvé. Stačí vám hrnček alebo dva hrubej múky a voda. Množstvo múky prispôsobte počtu porcií, jeden hrnček je tak na 2 porcie halušiek.
Postavte na sporák hrniec s osolenou vodou a zakryte. V miske zamiešajte vodu s múkou tak, aby vznikla hustá zmes. Osoľte trochu, ochuťte štipkou muškátového orechu. Doprajte cestu tak 5 minút odpočinok, lepok v múke zapracuje a získate príjemne vláčne cesto. Medzičasom vám už určite zovrela voda, do ktorej halušku cez haluškár nasádžete. Keď vyplávajú na povrch, čo je za chvíľu, tak ich precedíte.
Pozor, nepremývať, nemastiť. Hotovo, dobrú chuť.
Tipy:
- Ak je mäsa viac ako 1 kg, použite 0,5 dcl vývaru
- Po upečení každé mäso vždy vyberiem a zabalím zahorúca do alobalu, je potom šťavanatejšie.
- Ak sa vám dá, upečte mäso deň vopred. Do druhého dňa sa krásne odleží a je chutnejšie.