Pečená ryba je jedlo ľahké a rýchle. A vynikajúce. A za istých okolností aj zdravé, napríklad, keď ide o čerstvú rybu z našich vôd.
Ja nie som na ryby veľký expert. Čo – to som pochytila v northamptonskej kuchyni, ale nerobievam ich často. A vlastne ani neviem prečo. Však máme kamarátov rybárov, s úlovkami im radi pomôžeme! Zatiaľ sme si poradili s karasom, ktorého som upiekla v alobale, ale žiaľ, zjedla som ho skôr, než som ho stihla vyfotiť. Tá vôňa bola totiž neodolateľná, mäso sa doslova rozplývalo na jazyku.
Naposledy som rybárčila sama, v obchode. Oslovili ma filety zubáča, pretože boli tak akurát veľké (teda malé a tenké) a sľubovali hladký priebeh jedenia, pri ktorom sa nebude nikto piplať s kosťami, či nebodaj dusiť sa. Nechcem sa chváliť, ale fakt sa mi vydarila výborná rybacia improvizácia.
Suroviny:
- 2 filety zo zubáča (alebo inej ryby)
- pár lístkov šalvie
- soľ
- paprikový krém
- múka
Postup
Rybu som osolila na strane bez kože a otočila ju kožou hore. Potrela som ju paprikovou pastou (tá už bola slaná) a posypala nasekanou šalviou. Ešte som ju posypala zľahka hladkou múkou.
Rybu som položila na panvicu s rozpáleným maslom najprv kožou dole. Po pár minútach som ju otočila kožou hore a podliala suchým bielym vínom.
Celé pečenie trvalo skutočne len pár minút, ale ak by ste mali hrubší kúsok ryby, tak podlievajte a pridávajte maslo podľa potreby. Hodilo by sa mi aj koliesko citrónu, ale čo už, človek môže mať variť len s tým, čo nezabudne kúpiť.
Hotovú rybu som položila na tanier a poliala maslovo-vínovou omáčkou. Môžete k nej jesť zemiaky, hranolky, ryžu, cestoviny, čo len chcete. Mne stačil krajček chleba a pohár vína. Jednoducho dokonalý ľahký letný obed.