Toto jedlo patrí medzi klasiku. Okrem toho, že je chutné, je aj pomerne nenáročné na prípravu, čo ho radí medzi obľúbné rodinné jedlá. Stačí totiž raz navariť a na dva alebo tri dni máte o chutný obed postarané.
Pečené mäso
- Krkovička vcelku bez kosti (váha podľa počtu ľudí, zvyčajne sa predáva minimálne 500 g balenie)
- Soľ, cesnak, čierne korenie, rasca, červená paprika
Tajomstvo tohto mäsa spočíva v jeho pomalom pečení. Najprv ho prešpikujem cesnakom, potom doň vmasírujem zmes soli, rasce, čierneho korenia a papriky. Vložím do pekáča s pokrievkou, používam starý hrubý liatinový hrniec. Vložím do rúry a dám ju vyhriať na 100°C.
Piekla som 3 hodiny, podlievať netreba. Moja krkovička mala tých pol kila, takže ak je zásadne väčšia, bude treba piecť dlhšie. Keď je mäso hotové spoznáte podľa toho, že krásne vonia, je menšie, a mäkké na omak.
Upečené mäso zabalím zahorúca do alobalu a nechám chladiť týmto pomalým spôsobom. V strede mäsa ešte dochádza stále ku teplotnej reakcii a výsledkom je krehké, šťavnaté mäso.
Kapusta
- 1/2 hlávky červenej kapusty
- masť
- bobkový list, nové korenie, soľ
- ocot, cukor
Kým sa pečie mäso, stíham v pohode urobiť knedle a kapustu. Kapustu jednoducho nakrájam na prúžky, zatiaľ sa mi rozhorieva masť. Na masti podusím kapustu, keď začne púšťať vodu ešte trochu podlejem podľa potreby tak, aby bola viac menej zakrytá, hodím bobkový list a nové korenie a nechám pri nízkej teplote variť.
V záverejčnej fáze varenia pridám dve lyžice octu a cukor podľa potreby tak, aby bola chuť vyvážená sladko-kyslá.
Varím do bodu, kým kapusta nie je mäkká, ale ešte mierne chrumkavá. Po odstavení nechám hrniec zakrytý, ona bude postupne chladnúť a dôjde. Nezahusťujem, ale kto chce, môže použiť zátrepku.
Knedľa
- 1 kg múky
- 1 droždie
- 500 – 600 ml vody
- 1 vajce
- 2 čl cukru
- 3 čl soľ
Knedle robím tak, že všetky suroviny postupne zmiešam, vymiesim a vzniknuté cesto necham kysnúť. Keď zdvojnásobí svoj objem, vyklopím ho na dosku a rozdelím na 5 častí, ktoré vyformujem do tvaru knedle.
To formovanie robím tak, že si daný kúsok cesta roztiahnem na obdĺžnik, zrolujem ako roládu, konce spojím prstami. Dĺžka knedle musí byť kratšia než priemer hrnca! Položím na pomúčený povrch a nechám ešte podkysnúť.
Keď sú všetky knedle vyformované, postavím na sporák najväčší hrniec, ktorý mám. Do polovice ho naplním vodou, zakryjem utierkou, ktorú obviažem po obvode a zakryjem pokrievkou. Keď voda zovrie, uložím navrch opatrne prvé dve knedle.
Na boku, kde sa budú dotýkať, ich potriem olejom. Na zakrytie teraz použijem panvicu wok, lebo nemám taký fajný smaltovaný vandlík. Skrátka, zakryť treba niečím vysokým, aby mali knedle kam rásť. Naparujem 18 minút, ktoré si presne stopujem.
Tipy na záver
Ak si netrúfate na kysnutú knedľu, vyskúšajte knedľu zo starých rožkov. Je fantastická. Mäsoje krehké, vláčne, takmer sa rozpadá. Ak nezjete všetko na nedeľný obed, môžete natenko nakrájané mäso použiť napríklad do domáceho hamburgera. Celá rodina si na pečenej krkovičke pochutí ešte raz.