Paštéta z pečiarky

Tak ako nemáme radi huby vo vinici, máme ich radi na tanieri. Životodárny dážď a augustové horúčavy vytvorili také podmienky pre rast húb, že rastú doslova všade, priam o ne zakopávame. Výrazné biele vatovce a pečiarky vidím zdiaľky aj ja. A aj som ich – cestou z vinice domov, našla a nazbierala.

Manžel prejavil isté obavy, či vďaka mojej roztržitosti neumrieme na otravu hubami. Ubezpečila som ho, že pečiarka je naša jediná huba, ktorá nie je jedovatá, nedá sa pomýliť. Ale dal mi chrobáka do hlavy, tak som trochu gúglila a zistila som, že sa pomýliť dá.

Jesť či nejesť?

Na Slovensku rastú tuším štyri druhy pečiarky, dve sú jedlé a dve nejedlé. Tie dve nejedlé môžu spôsobiť ľahkú otravu deťom alebo citlivým osobám. Nepatríme do žiadnej z týchto kategórii, ale riskovať zažívacie ťažkosti, ktoré v prípade otravy môžu viesť ku komplikáciám ako žltačka či oslepnutie, prípadne ochrnutie a dusenie, to sa mi zdala privysoká cena za dobrodružstvo. Už som veru aj poškuľovala po dvore, kam ich vyhodím.

iarkyFoto: Martina Javůrková. Pečiarky

Podľa mnou nájdených zdrojov, je rozhodovacím kritériom vôňa a farba. Tie nejedlé majú vôňu pripomínajúcu atrament a po rozrezaní rýchlo v reze zožltnú výraznou žltou farbou. Jedlé pečiarky, naopak, majú vôňu príjemnú anýzovo – mandľovú. Tie naše voňali krásne a po rozrezaní nežltli, a tak som pozbierala odvahu a pustila som sa do prípravy paštéty.

Recept na paštétu z pečiarky

Ja som použila si 200 gramov húb. Nožičky som použiť chcela, ale sú príliš tvrdé na túto úpravu, takže som pužila len klobúky. Nakrájala som ich na približne rovnaké kusy, netreba na úplne malé. Pri varení totiž pustia šťavu a radikálne sa zmenšia. Odporúčam venovať pozornosť čisteniu klobúkov zhora, nech potom nechrúmete kúsky zeminy a ihličia.

Na rozohriatom oleji (netreba veľa) som nechala rozvoňať cesnak. Pridala som nakrájané huby a znížila teplotu. Za občasného miešania som nechala huby zmäknúť. Pridala som našu domácu paprikovú pastu, čierne mleté korenie, mletú rascu. Ak by ste použili mletú červenú papriku, tak pridajte aj trošku soli podľa chuti. Ja som nemusela, lebo papriková pasta bola osolená. Zmäknuté huby aj so šťavou som preložila do mixéra a rozmixovala do hladka.

Foto: Martina Javůrková. Paštéta z pečiarky

Paštéta z pečiarky je vynikajúca zahorúca na čerstvom chlebe, alebo neskôr na hrianke, posypaná čerstvou petržlenovou vňaťou.

Kým nastane vinobranie, ešte nás pár prechádzok čaká, tak nám držte palce, aby sa huby nešírili vo vinici a aby sme našli len jedlé pečiarky.


Spracovávam…
Podarilo sa!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.