Pochytila ma chuť na niečo sladké. V chladničke som našla pár mrkiev a na polici v kredenci sa povaľoval zvyšok horkej čokolády. Žeby som upiekla muffiny? Ide mrkva a čokoláda vôbec spolu? Pohľadom som zablúdila ku mise s vlašskými orechami. Radšej budem lúskať orechy, ako strúhať mrkvu.Pripravila som si dve misky, jednu na suché a druhú na mokré suroviny, a pustila som sa do práce. Za pol hodiny som mala 12 veselých kúskov pripravených na maškrtenie.
Suché prísady:
- 250 g polohrubej múky
- 7 lyžíc kryštálového cukru (dajte 10, ak máte radi sladké)
- 2 lyžičky sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 4 štedré lyžice namletých vlašských orechov
- 16 kúskov čokolády nasekaných na menšie kúsky
Mokré prísady:
- 2 vajčíka
- 200 ml mlieka
- 85 g masla rozpusteného a schladeného
Pracovný postup:
Rúru som rozhriala na 180°C. Potom som sa pustila do miešania – zmiešala som suché prísady, zmiešala som mokré prísady a potom som mokré pridala ku suchým a spojila. Pozor – menej je viac. Ak cesto budete miešať dlho a do hladka, tak muffiny budú po upečení ubité.
Do plechu na muffiny som poukladala papierové košíčky a naplnila som ich riedkym cestom pomerne tesne pod okraj. Do prostriedku som vtlačila ešte úlomok čokolády a dala piecť na strednej mriežke, kde boli za 20 minút upečené. Ja som si čas čakania krátila premýšľaním, odkiaľ sa vlastne muffiny vzali a čo to slovo znamená.
Vyskúšajte aj tieto ružové muffiny!
O muffinoch
Muffin je vždy upečený ako samostatný kúsok, určený pre jednu osobu, ale rozlišujú sa dve verzie.
Jedna je podobná skôr akejsi placatej žemli (flatbread – nájdete v reťazci rýchleho občerstvenia počas raňajok) a druhá, ktorú poznáme a pečieme my, teda koláčiku. Tá druhá verzia je vlastne to, čomu sa inak hovorí quickbread, teda rýchly chlieb.
Zatiaľčo flatbread má pôvod v Británii alebo Európe ako takej, quickbread pochádza zo Severnej Ameriky, kde sa začal piecť v 19. storočí. V Británii sú koláčiky pomenované “americké muffiny” a rozšírili sa v 20-tom storočí v kaviarniach ako napríklad Starbucks. V Anglicku sa tieto americké muffiny nazývajú cupcakes, najčastejšie obsahujú čučoriedky, úlomky čokolády, príchuť citrónu alebo banánu a jedávajú ich najčastejšie na raňajky.
Quickbread poznáme aj u nás, spravidla ide o sladké chleby ako napríklad banánový chlieb a iné podobné koláče. Rýchlymi sa nazývajú, pretože namiesto zdĺhavého kysnutia s droždím či kváskom, použijeme sódu alebo prášok do pečiva, čím získame nadýchaný koláč bez toho, aby potreboval čas na kysnutie.
A čo ten názov? Prvá písomná zmienka slova, ktoré bolo vyhláskované ako moofin, objavilo v roku 1703. Jeho pôvod je nejasný, odhaduje sa ale, že môže pochádzať z nemeckého “muffen”, čo znamenalo malý koláč alebo môže mať súvis so starofrancúzskym “moufflet”, čo znamená mäkký ako chlieb.