Keď sa povie guláš, asi každému sa vybaví viac či menej pikantné jedlo, červenkasté od papriky. V našich končinách je všeobecne obľúbený kotlíkový guláš s lečom a zemiakmi, ale aj klasický český pivný guláš. Chcela som však nejakú zmenu, a tak som sa rozhodla pripraviť guláš bez papriky.
Suroviny:
- Hovädzie predné (150 g na dospelú osobu)
- Červená cibuľa
- Pinot Blanc
- Slivkové čatní
- Hovädzí vývar
- Masť
- Worchester omáčka
- cesnaková soľ, obyčajná soľ, čierne korenie
Postup
Hovädzie mäso som nakrájala na menšie kocky, očistila od blán a orestovala na masti. Keď sa mäso zatiahlo, podliala som ho bielym vínom (Pinot Blanc) a keď víno prevrelo, pridala som 2 dcl slivkového čatní. Opäť som priviedla do bodu varu a nechala pomalicky variť na nízkej teplote. Priebežne som kontrolovala, či má mäso dostatok tekutiny, či je ponorené. Podľa potreby som priebežne dolievala ohriaty hovädzí vývar, kým mäso nebolo dokonale mäkké. Na mieste je opatrnosť, pretože nechceme, aby mäso v omáčke plávalo, a zároveň chceme, aby omáčka bola prirodzene zahustená.
Keďže slivkové čatní je bohaté na chuť, obsahuje kyseliny, pikantné koreniny aj cesnak, bola som s dochucovaním striedma.
Servírovanie
Tento guláš je vynikajúci s knedľou zo starých rožkov, ale chutil aj s ryžou. Kolieska červenej cibule ho nielen ozdobili, ale dotvorili príjemnú chuť celého jedla. Pinot Blanc, ktorý som použila do varenia, sme si vychutnali aj v pohároch pri jedle.