Moje TOP raňajkové nátierky

Hoci kváskový chlebík je tak výborný, že by mi vôbec nerobilo problém jesť ho len tak, samotný, predsa len jedným z výsledkov, ktoré od jedenia očakávam, nie je len plné brucho, ale aj nejaká výživova hodnota. Nátierka je ideálny spôsob, ako si obohatiť jedálniček hneď ráno, prípadne na desiatu či olovrant. 

Rybaciu, tvarohovú a bryndzovú nátierku tentokrát vynechám, to je evergreen. Cvikľovú a hlivovú ste už možno objavili aj sami. V talóne však mám ešte pár iných prekvapení. 

Baklažánová nátierka (baba ganoush) 

Túto exotickú nátierku som prvýkrát ochutnala, ako inak, v Anglicku. Turecká kuchyňa, ako som j poznala ja, baklažán hojne využívala, a čo to som odkukala. To čo pripravujem z baklažánu ja je však v porovnaní s originálom len veľmi slabá imitácia. Pôvodná verzia je veľmi aromatická vďaka drievkam, ktoré zabalené v alobale nechajú horieť a dymiť v miske vedľa pečúcich sa baklažánov. Ja radšej neriskujem a pripravujem moju baklažánovú nátierku po mojom.

1 baklažán narežem a dám ho piecť v suchej zapekacej miske. Narezať ho treba, aby nepraskol počas pečenia. Po upečení odstránim tvrdé zelené časti, ošúpem, narežem na kusy, pokvapkám citrónom, pridám cesnak, rímsku rascu, kardamon a rozmixujem tyčovým mixérom. Olej až pri servírovaní polejem podľa chuti. Prácnejšia príprava sa oplatí, pretože to, čo nezjete, si môžete odložiť do mištičky s vekom a uschovať v chladničke. Ku nátierke si dajte buď paradajku alebo kefír. 

Hummous

Z tej istej stredomorskej sorty ako baba ganoush je aj hummous, ktorý sa pripravuje z uvareného cíceru. Mäkký cícer ochutíme úplne rovnako – cesnak, olej, citrónová šťava, soľ – a rozmixujeme dohladka. Podávame v miske pokvapkaný olejom a ozdobený zelenými vňaťami – koriander, petržlen, mrkva, čo máte. Podľa toho, aký máte chlieb, tak si môžete nátierku buď natrieť alebo jesť ako dip. Inak výborná k hummous tipu je čerstvá zelenina ako mrkva alebo uhorka nakrájaná na hranolky. Ja mám k hummousu rada chlieb typu naan.

Avokádová nátierka

Krásnu veselú zelenú nátierku z avokáda si pripravíte mimoriadne jednoducho. Avokádo stačí ošúpať, popučiť vidličkou a pokvapkať limetkou. Môžete aj citrónom, ale limetka je chutnejšia. Do avokáda môžete zamiešať cesnak ako v predšlých dvoch prípadoch, ale aj cibuľku alebo papriku. Avokádová nátierka je vynikajúca s vajíčkom na mäkko alebo volským okom, ak ste šikovnejší, urobte si vajce Benedikt a vezmite si k tomu kopu čerstvej zeleniny.

Mrkvová nátierka

Táto nátierka má krásnu veselú farbu. A je aj veľmi zdravá vďaka najemno nastrúhanej mrkve (asi tak 2 – 4 mrkvy podľa veľkosti), ktorú do bodu zmäknutia zľahka smažíme v pol kocke masla, v ktorom sme ale najprv opražili slnečnicové semienka.

Účinné látky z mrkvy sa totiž do nášho organizmu dostávajú v ideálnom stave a sú účinnejšie ako jedenie surovej mrkvy. Ja ju zvyknem jesť ešte teplú na krajci chleba, ale výborná je aj potom, čo vychladne a stuhne. Pred natieraním je však potrebné ju nechať povoliť ako maslo. 

Každá z týchto nátierok je veľkým prínosom pre náš organizmus a zdravo nás zasýti. Tak dobrú chuť! 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.