Medovníky z ražnej múky

Medovníky z ražnej múky sú ihneď mäkké. Sú aj krásne voňavé, skôr korenisté než sladké a dlho vydržia. Ak ich nezjeete hneď. A prečo z ražnej múky?

Kváskovanie ma naučilo, že kvalita múky určuje výsledok čohokoľvek, čo pečieme. Akonáhle som mala možnosť vyskúšať piecť s múkami priamo z mlyna, nezaváhala som a kúpila som si dve polkilové vrecúška celozrnej ražnej múky. Kvásku táto múka mimoriadne chutí, v chlebíku sa osvedčila tiež. Jej sladko-oriešková obilninová vôňa mi vždy zaručene zlepší náladu. Naviac, raž má veľa blahodárnych účinkov nielen pre naše trávenie a telo, ale aj pre psychiku.

Samozrejme, mala som obavy, či nebudú medovníky chutiť chlebovo alebo nejak ražno-drsne. Výsledok ma však pozitívne prekvapil a presvedčil, že raž bola správna voľba.

Suroviny

  • 400g ražnej celozrnej múky
  • 2 vajcia
  • 125 g masla
  • 150 g akéhokoľvek cukru
  • perníkové korenie (zmes nového korenia, klinčeka, mletej škorice prípadne aj muškátový oriešok, badián, anýz, koriander, kardamón – veď viete čo vám chutí)
  • 2 čl sódy (ak by ste robili z dvojnásobnej dávky, stále nechajte len 2 čl sódy)
  • 4 lyžice medu

Pracovný postup

Najprv som vymiešala vajcia s cukrom, maslom a medom. Keď boli všetky v mise, šla som si navážiť múku. Keďže múka bola celozrná, nepreosievala som ju.

Pridala som ku múke korenie a postupne som ju prisypávala do misy s mokrou zmesou a zapracovávala ju najprv varechou, potom rukami. Napokon som musela cesto vyklopiť na pracovnú dosku a miesiť ho podobne ako cesto na cestoviny, kým nebolo hladké a elestické, voňavé a pomerne tuhé. Keď ho robím z dvojnásobnej dávky, tak vypracúvam menšie bochníky, ktoré postupne spájam do jedného.

Toto cesto treba nechať odstáť minimálne 24 hodín, ale odporúča sa až 48 hodín pri izbovej teplote. Čím dlhšie odstojí, tým lepšie. Máme vyskúšané aj 2 týždne v chladničke, staré zdroje hovoria dokonca o trojmesačnom vyzrievaní.

Pečenie

Keď som už s cestom pracovala, tak som ho nakrájala na krajce, alebo pláty ak chcete, a tie som prehnietla v rukách, aby sa trošku zahriali. Vyvaľkala som ich na orientačne na 4 mm a ukladala na plech vystlaný papierom na pečenie. Netreba nejak zvlášť veľké rozostupy, nezlejú sa, narastú len trošku.

Čím bude cesto hrubšie, tým vyššia pravdepodobnosť popraskania zvrchu. Tenké cesto zase treba piecť kratšie, aby neprihorelo.

Ja pečiem na cca 175°C asi tak 10 minút Po nejakom čase sa však rúra už dosť rozohreje, vtedy skracujem čas na 9 minút.

Priamo z pece, ešte teplé, voňavé.

Z jednej dávky vyjde cca 80 srdiečok, ale možno aj viac, lebo som počas pečenia a chladenia koštovala či sú v poriadku. Množstvo záleží na veľkosti formičky a hrúbke cesta.

Medovníky môžete natrieť lekvárom a zlepovať, ozdobiť čokoládou, alebo ich pred pečením potrite rozšľahaným vajíčkom pre lesk. Kúsok vlašského orecha mu dodá neodolateľné kúzlo starých Vianoc.

A ešte jedna skvelá vec. Upečte si aj jedenu kocku 10 x 10 cm. Nechajte vychladnúť a oschúť, potom zabaľte do voskového obrúska. Vydržia aj viac ako rok a sú skvelé na strúhanie do múčnikov ako makový závin, ale aj do niektorých mäsových omáčiek.


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.