Zaváracia sezóna je v plnom prúde, ceny marhúľ padajú ako newyorská burza v poslednej ekonomickej kríze a marhule samotné mäknú ako o preteky. Ja som sa zaprisahala, že tento rok neuvarím ani deci lekváru, pretože misiou sezóny zima 2019/ 2020 je spotrebovať doteraz naškrečkované zásoby.
Ale keď na vás v miske smutne pozerajú dve kilá marhúľ, ktoré zo štedrej susedskej nádielky už nevládzete zjesť, čo urobíte? Urobíte lekvár. Vlastne nie, pretože do rozvárajúceho sa ovocia pridáte pikantné koreniny a exotická pochúťka je na svete.
Suroviny:
- 2 kg marhúľ
- 250 g cukru alebo podľa sladkosti ovocia
- Jablčný ocot
- Škorica mletá
- Koriander – semienka
- Chilli, zázvor – ak máte, tak čerstvé, ale aj sušené sú fajn
Postup:
Marhule som odkôstkovala a rozpolené nechala ohrievať na sporáku v liatinovom hrnci. Keď pustili šťavu a začali sa ponášať na kompót, teplotu som znížila a prisypala som im brezový cukor. Použiť môžete aj iný, nezabudnite len, že napríklad trstinový cukor, ako aj škorica, vám zafarbí výsledné čatní do tmavého odtieňa oranžovej.
Cukor som rozmiešala a keď sa trochu roztopil, pridala som asi pol deci až deci jablkového octu z Farmy na háji. Nasledovalo hranie s koreninami. Mojim cieľom bolo získať sviežu pikantno – sladkú omáčku ku výraznym syrom a pečenému mäsu.
Ovocie sa rozvarilo pomerne rýchlo, ale nečakala som, kým sa rozpadne úplne, ani som ho v závere nerozmixovala a neprepasírovala. Čatní je totiž príloha, v ktorej tie kúsky ovocia hrajú podstatnú rolu. Uvarené čatní som naplnila do malých pohárikov a nechala 24 hodín dunstovať.
Koštovka
Poviem pravdu, nevedela som, čo z toho bude, teda presnejšie, či to bude niekto jesť. Z mojich kulinárskych extravancií malo zatiaľ úspech aj slivkové čatní aj cibuláda, ale nebola som si istá, či som to neprehnala, keď takto mrhám marhuľami. Ako decku spod Tatier, aj po rokoch je pre mňa marhuľa niečím príliš posvätným na takéto experimenty.
Našťastie hneď o týždeň sme mali návštevu, ktorú sme pohostili našim chlebom a syrom od Mišky. K syrom sme podávali všetky tri prílohy. Hoci je pravda, že cibuláda zožala už tradične najväčší úspech, ani toto marhuľové čatní sa nenechalo zahanbiť. Rozhodne nebolo na našom stole naposledy, pretože je výbornou, sviežou, výraznou omáčkou s plnou ovocnou chuťou a pikantnou koncovkou. A tú marhuľovú vôňu jednoducho milujem.
Vyskúšajte to aj takto
Hodí sa ku akémukoľvek pečenému či vyprážanému jedlu, od rebierok a klobás cez krevety, samosu po tofu. Kto chce, môže si ju namiešať s majonézou a použiť ako dip ku vyprážaným kuracím kúskom a hranolkám či do smotany alebo jogurtu na šalát. Podľa mňa sa bude dať použiť aj v marináde s pivom na pečenú klobásu.
Okrem v recepte spomenutých korenín skúste použiť aj fenikel, klinček, horčičné semienko alebo prelisovaný cesnak – fantázii sa medze nekladú. Jediné na čom záleží je to, čo chutí vám.
Ak ešte stále kupujete grilovacie omáčky, tak už nemusíte. Tieto ovocné čatní ich viac než lepšie nahradia, pričom máte plnú kontrolu nad tým, čo obsahujú. Príprava trvá do 3 hodín vrátane prípravy a upratovania a zavarené vydržia aj dva roky, pričom časom sa ich chute sympaticky zvýraznia.
Máte radi pikantné a sladko-kyslé prílohy? Vyskúšajte aj tieto recepty:
- Slivkové čatní
- Cuketová nátierka
- Paradajková omáčka
- Lečo
- Ajvar
- Paprikový pikant
- Cibuláda
- Nakladané feferónky na 3 spôsoby
- Nakladané uhorky
- Nakladané slivky s cesnakom
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.