Linecké koláčiky

Linecké koláčiky milujem odjakživa! Oproti našej základnej škole boli obchody ako v rozprávkovej knižke, pekne sprava doľava potraviny, zelovoc, mäsiarstvo, lahôdky a cukráreň. Samozrejme, vreckové sme ako deti nedostávali, a ak sme už aj nejakú tú korunku mali, tak nám bola zverená s čo najprísnejším zákazom minúť peniaze na sladkosti. 

Linecký koláčik v našej cukrárni stál presne jednu korunu. Bol mäkkučký, s červeným lekvárom, ktorý neodolateľne svietil uprostred a lákal oliznúť ho. Povrchu bol koláčik bohato posypaný práškovým cukrom. A bol tak veľký!

Skúsme spolu tieto Vianoce upiecť budúce krásne spomienky, voňavé a sladké, ktoré ostanú zapísané v pamätiach všetkých koledníkov a maškrtníkov, ktorí vás navštívia. Pripraviť pravé, klasické linecké cesto, je tá najjednoduchšia vec na svete. Stačí si pamätať pomer 3:2:1 plus žĺtok a hotovo. 

Suroviny

  • 300 g hladkej múky
  • 200 g maslo
  • 100 g práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 vanilkový cukor

Postup

Ja zvyknem maslo do múky nastrúhať na hrubom strúhadle a rukami uhnetiem cesto. V chladničke vydrží aj pár dní, ale dá sa pracovať aj s čerstvým cestom. Ak je to potrebné, dajte si ho pred prácou schladiť. Myslite ale na to, že čím studenšie bude cesto, tým ho horšie rozvaľkáte, teda koláčiky budú hrubšie. Teplé cesto zase predstavuje riziko, že ho rozvaľkáte na príliš tenko, a pri pečení škaredo stmavnú.

Keďže pracujem pomerne rýchlo, tak prácu začínam tým, že si najprv rozohrejem rúru na 160°C, horný a dolný ohrev s ventilátorom. Kým sa zohrieva, tak z cesto vaľkám a formičkou vykrajujem koláčiky, ukladám ich na plech vyložený papierom na pečenie. Pečiem 6 minút, vyberám ich ešte svetlé. Správne upečené sú vtedy, ak si pri vyberaní hovoríte, že ešte minútku dve by to chcelo. Nechcelo. Vlastným teplom sa aj po vybratí z rúry dokončia a ostanú pekne svetlé. Po vybratí ich aj s papierom naozaj jemne a opatrne presuniem na mriežku, aby vychladli. Koláčiky sú naozaj krehké, tak pozor na to.

Vychladnuté linecké koláčiky o deň dva neskôr, keď spevnejú, natieram lekvárom a ukladám do krabice vyloženou papierom na pečenie. Skladujem ich v nevykurovanej, len zľahka temperovanej miestnosti. Manžela požiadam, aby ich vyložil na čo najvyššie miesto, kam nedosiahnem ani z hokerlika a čakám na Vianoce. 


Novinky Spoza plota

Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.