Levanduľový sirup

Levanduľový sirup je sladká maškrta s výnimočnou vôňou a chuťou. Vo väčšine krajov už nastal, alebo čoskoro nastane čas zberu levanduľových kvetov. Ja som už zozbierala, a kytičku vložila do vázy, kde bude schnúť do budúcej sezóny. 

Neskôr, koncom leta, nastane čas zastrihávania, aby pekne kvitla aj na budúci rok. Vlani som strihanie nezanedbala, a veru mi sadeničky pekne prezimovali aj kvitli. Akosi mi však bolo ľúto len tak vyhodiť vetvičky, hoci aj bez kvetov. Použiť ich môžete vo vrecúškach v skrini či kredenci, alebo si môžete aj čisto z vetvičiek navariť levanduľový sirup.

Budete potrebovať:

  • Viazaničku čo sa vám do dlane zmestí levanduľových stoniek s lístkami
  • 1 liter vody
  • 1 kilo  kryštáľového cukru 
  • 1 – 3 paličky škorice
  • 1 nakrájaný citrón 

Postup

Tento postup sa dá použiť aj pri príprave ďalších sirupov, či už z bazy čiernej, zádušníka alebo iných. Najprv som stonky, ktoré boli asi 15 – 20 cm dlhé, nechala lúhovať aj so škoricou a citrónom vo vode 24 hodín. Po uplynutí času som vodu priviedla do bodu varu a nechala variť 15 minút.

Potom som všetko z vody vybrala a stonky dobre vyžmýkala, aby som získala čo najkoncentrovanejšiu vôňu a chuť. 

Do horúceho výluhu som nasypala cukor a varila, kým nemala tekutina sirupovú konzistenciu. Po dokončení to nebol ešte taký hustý sirup, ako si pamätám napríklad z detstva, ale sirupovité to bolo. Spočiatku svetlá farba varením a odležaním stmavla, čo pripisujem účinku škorice.

Vyšli mi dve asi pol litrové fľaše, jednu som darovala a jednu som si nechala. V priebehu roka prirodzene hustol vo fľaši ďalej, lebo bola zatvorená len korkovou zátkou a časť vody sa prirodzene odparila. 

 Ja mám sladké mám rada. Koláče, zákusky, palacinky a vlastne nič v mojom dosahu nie je v bezpečí. Ale nápoje – nie. Ani kávu nesladím, čaj jedine keď som chorá, tak medom. Aj preto mi sirup vydržal rok a môžem teda povedať, že vydržal bez akejkoľvek ujmy na kvalite. Držala som ho časť roka v chlade v pivnici, neskôr normálne v kuchyni na linke a je stále výborný. 

Používam ho striedmo a podobne ako javorový sirup, napríklad na palacinky alebo na ovesnú či inú kašu. Ba vlastne, predsa! Sladievam si aj data masala čaj, a v ňom sa vôňa tohto sirupu krásne spojí s vôňou ostatných korenín. 

Tags

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.