Levanduľový sirup je sladká maškrta s výnimočnou vôňou a chuťou. Vo väčšine krajov už nastal, alebo čoskoro nastane čas zberu levanduľových kvetov. Ja som už zozbierala, a kytičku vložila do vázy, kde bude schnúť do budúcej sezóny.
Neskôr, koncom leta, nastane čas zastrihávania, aby pekne kvitla aj na budúci rok. Vlani som strihanie nezanedbala, a veru mi sadeničky pekne prezimovali aj kvitli. Akosi mi však bolo ľúto len tak vyhodiť vetvičky, hoci aj bez kvetov. Použiť ich môžete vo vrecúškach v skrini či kredenci, alebo si môžete aj čisto z vetvičiek navariť levanduľový sirup.
Budete potrebovať:
- Viazaničku čo sa vám do dlane zmestí levanduľových stoniek s lístkami
- 1 liter vody
- 1 kilo kryštáľového cukru
- 1 – 3 paličky škorice
- 1 nakrájaný citrón
Postup
Tento postup sa dá použiť aj pri príprave ďalších sirupov, či už z bazy čiernej, zádušníka alebo iných. Najprv som stonky, ktoré boli asi 15 – 20 cm dlhé, nechala lúhovať aj so škoricou a citrónom vo vode 24 hodín. Po uplynutí času som vodu priviedla do bodu varu a nechala variť 15 minút.
Potom som všetko z vody vybrala a stonky dobre vyžmýkala, aby som získala čo najkoncentrovanejšiu vôňu a chuť.
Do horúceho výluhu som nasypala cukor a varila, kým nemala tekutina sirupovú konzistenciu. Po dokončení to nebol ešte taký hustý sirup, ako si pamätám napríklad z detstva, ale sirupovité to bolo. Spočiatku svetlá farba varením a odležaním stmavla, čo pripisujem účinku škorice.
Vyšli mi dve asi pol litrové fľaše, jednu som darovala a jednu som si nechala. V priebehu roka prirodzene hustol vo fľaši ďalej, lebo bola zatvorená len korkovou zátkou a časť vody sa prirodzene odparila.
Ja mám sladké mám rada. Koláče, zákusky, palacinky a vlastne nič v mojom dosahu nie je v bezpečí. Ale nápoje – nie. Ani kávu nesladím, čaj jedine keď som chorá, tak medom. Aj preto mi sirup vydržal rok a môžem teda povedať, že vydržal bez akejkoľvek ujmy na kvalite. Držala som ho časť roka v chlade v pivnici, neskôr normálne v kuchyni na linke a je stále výborný.
Používam ho striedmo a podobne ako javorový sirup, napríklad na palacinky alebo na ovesnú či inú kašu. Ba vlastne, predsa! Sladievam si aj data masala čaj, a v ňom sa vôňa tohto sirupu krásne spojí s vôňou ostatných korenín.