Keď som sa rozhodla uvariť baklažán, cuketu a paradajky v jednom hrnci, presnejšie na jednej panvici, vôbec som netušila, že toto jedlo existuje a má aj svoje meno – volá sa caponata. Jednoducho som chcela zeleninové jedlo na ľahký obed. Ja som si pracovne toto jedlo nazvala “talianske lečo”, pretože podobne ako originálne lečo, aj caponata je mix zeleniny, len inej. A bez klobásy.
Caponata pochádza zo Sicílie, kde má množstvo krajových obmien, podobne ako náš guláš. Má aj ochrannú známku Prodotti agroalimentari tradizionali italiani (PAT), ktorou sú označné tradičné talianske agropotravinárske produkty. Špeciálny zoznam vytvorilo Ministerstvo poľnohospodárstva, výživy a lesníctva v spolupráci s regiónmi. Každoročnú aktualizáciu a zverejňovanie zoznamu vykonáva ministerstvo, ktorého sa venuje aj propagácii na národnej a medzinárodnej úrovni.
Suroviny
- baklažán
- cuketa
- kápia
- paradajka
- 1 červená cibuľa
- 1 strúčik cesnaku
- olivový olej
- 1 dcl bieleho suchého vína
- korenie: soľ, mleté čierne korenie, mletá červená paprika sladká
- bylinky: rozmarín, oregano, šalvia, tymián (alebo čo z toho máte)
Pracovný postup
Použila som 1 baklažán, 1 cuketu, 1 kápiu a 1 väčšiu paradajku. S pomerom zeleniny som bola spokojná, ale môžete si ho zmeniť podľa vlastnej chuti. Ako prvý som nakrájala baklažán. Postupovala som tak, že som ho nakrájala na 1 cm tenké kolieska a tie som potom nakrájala na malé kocky. Dala som ich do misy, kde som ich osolila a nechala odstáť, aby sa zbavil prebytočnej vody. Len tak sa dá dosiahnúť, aby sa pekne orestoval.
Do druhej misy som zatiaľ krájala cuketu, kápiu, šampiňóny. Cuketu som nakrájala na rovnako tenké kolieska ako baklažán, a tie som rozrezala na štvrtiny. Kápiu som nakrájala pozdĺžne a potom na menšie kúsky.
Na panvici som ohriala lyžicu oleja, chvíľu orestovala cibuľu s cesnakom, oboje nakrájané na plátky. Ako prvý som pridala baklažán. Orestovala som ho, a keď sa zatiahol, pridala som ostatnú zeleninu, okrem paradajky. Chvíľu som miešala, potom som podliala vínom, pridala korenie a bylinky. Soľ som zatiaľ nepridávala. Znížila som teplotu a panvicu som zakryla, nech zelenina zmäkne. Ten čas si treba postrážiť, aby sa zelenina nerozvarila.
Počas varenia vyberiem kúsok baklažánu a rozrežem ho. Ak je vovnútri ešte surový, tak pokračujem vo varení. Keď je uvarený rovnomerne a zelenina je ešte trošku chrumkavá, pridám nadrobno nasekanú paradajku, jej kyseliny zafixujú chrumkavosť. Povarím a ochutnám výsledok, dochutím podľa potreby.
Podávanie
V originál recepte sa caponata posype píniovými orieškami, dokonca aj hrozienkami. Ja som za oriešky, ale nevedela som o tom, takže som použila syr pecorino. A bolo to naozaj dobré. K teplej zelenine sme si vychutnali krajec čerstvého kváskového chleba a tanier sme ním dokonale vytreli. Ak ste si nevypili víno pri varení, tak viete, čím toto skvelé jedlo zapijete 🙂
Tip Spoza plota
Počas roka sledujem ako varia Taliani na instagrame. Veľmi často nechávajú zeleninovú zmes upiecť v rúre pekne naraz. Ochutia, pokvapkajú olejom a pečú. Je to na zváženie, pre koľkých ľudí varíte. Ak pre dvoch, tak je ekonomickejšie variť na panvici, ak pre viacerých, tak sa už môže oplatiť zapnúť aj rúru. A energeticky úplne najšetrnejšie, ak ste predtým dopiekli chlieb a rúra už je nahriata.