Cvikľa pochádza zo Stredomoria a oblastí Atlantiku. Prvé záznamy o tejto zelenine sú staré asi 3 000 rokov a pochádzajú z Babylonie. Vďaka antike sa rozšírila aj do celej Európy.
Asi v máloktorej špajzi chýba niekoľko pohárov domácej zaváranej cvikle. Nastrúhanej, nakrájanej na kocky alebo malé cvikľové guličky v sladkokyslom náleve, cvikľa je zeleninou, ktorá nakladaná sprevádza mnoho jedál.
Počas chladných dní sa neviem dojesť polievok, a napríklad taký boršč bez cvikle neuvaríte. Cvikľa je výborná aj varená alebo pečená, receptov je skrátka veľa. Ba dokonca ju môžete využiť aj pri pečení koláčov!
Vyskúšajte: Mimoriadne vláčné čokoládové brownies s cvikľou
No a teraz ponúkam na ochutnávku cvikľový krém. Ak ste ešte nevyskúšali, vrele odporúčam. Ja som si na ňom pochutila v sprievode ovsených sušienok. Na ľahký olovrat alebo desiatu je táto kombinácia ako stvorená.
Recept: Anglické ovsené sušienky na každú príležitosť
Ak si ku nej pridáte ešte syr, napríklad camembert (alebo olomoucké syrečky ako ja), tak sa dokonca aj poriadne najete. Krém bude výborný aj ako nátierka na chlieb so šunkou. Vďaka svojej sladko-pikantnej chuti a hladkej konzistencii je priam stvorený na labužnícky olovrant či večeru.
Suroviny:
- 1 uvarená cvikľa
- 1/2 tégliku ricotty
- 1 jablko
- 1 polievková lyžica chrenu
- 1 polievková lyžica citrónovej šťavy
- soľ, mleté biele alebo čierne korenie
Postup:
Cvikľu uvarte v šupe. Keď vychladne, ošúpte ju. Ja som robila krém z dvojnásobnej dávky, poznám sa. Uvarenú cvikľu som nastrúhala, pridala som nastrúhané jablko a chren, ricottu a dochutila. Zmes som dohladka vymiešala ponorným mixérom. Ak by ste krém náhodou nezjedli celý na posedenie – čomu bude naozaj ťažké odolať, tak ju uložte do chladničky a spotrebujte čo najskôr.
Využite sezónu cvikle. Ak nemáte tú svoju, z vlastnej záhrady, určite dobre kúpite na trhu od miestnych pestovateľov. Okrem toho, že je táto zelenina chutná, je aj veľmi zdravá. Bráni rozvoju kôrnatenia tepien a podporuje činnosť pečene. Farbivo cvikly rozširuje koronárne tepny a spevňuje stenu vlásočníc. Má močopudné účinky, vylučuje soľ z tela, povzbudzuje činnosť žalúdka a tvorbu žlče. Podporuje rast buniek a opravuje ich jadrá. Aktivuje tvorbu červených krviniek, a tým zásobovanie buniek kyslíkom. Vyvoláva vraj aj optimistickejšiu náladu, zbavuje črevá jedovatých látok, odstraňuje zápchu. Dodáva pružnosť a lesk pleti, vlasom a nechtom. Neutralizuje a zároveň odstraňuje jedovaté látky, najmä v mozgu. (Zdroj Wikipédia)
Samozrejme, to neznamená, že cvikľa je všeliek. Ako povedal už Paracelsus, dávka rozhoduje, či je látka jedom alebo liekom. Takže aj pri cvikli platí to, čo pri víne – všetko s mierou.