Kurča upečené do chrumkava

Kurča upečené do chrumkava bývalo slávnostnou klasikou v nejednej domácnosti. Zvyčajne v rodine panovala prísna hrierachia, kto dostane ktorý kúsok. Ja mám šťastie, že som sa vydala do rodiny, v ktorej mám stehná rada len ja, takže som to vyhrala dvojnásobne.

Je len málo tak chutných jedál, ktoré sú zároveň smiešne jednoduché čo sa prípravy týka. Rokmi skúšania a skúseností som sa dopracovala ku verzii, o ktorú sa s vami podelím.

Suroviny:

  • 1 celé kurča bez drobkov
  • 1 jablko
  • 1 cibuľa
  • 1 – 2 strúčiky cesnaku
  • soľ, čierne korenie, mletá rasca, červená paprika

Postup:

Najprv si namiešam soľ s koreninami. Zvyčajne na jednu dávku stačia dve čajové lyžičky soli, a ostatné koreniny v takom množstve, aby vznikla skôr farebnejšia ako svetlá zmes.

Zapnem rúru na 200°C, nech sa nahrieva. Kým pripravím mäso, bude akurát nahriata.

Kurča opláchnem a natriem ho zmesou soli a korenia zvnútra aj zvonka, zmes v podstate do mäsa vmasírujem. Jablko rozkrojím na polovicu, zbavím jaderníka a vložím do kurčata. Nohy opäť zafixujem kožou, aby sa kurča kvázi zatvorilo. Takto pripravené kurča vložím do liatinového hrnca s pokrievkou.

Než ho ale zakryjem, pridám do hrnca aj ošúpanú a na štvrťky nakrájanú cibuľu a ošúpané celé strúčiky cesnaku. Kto chce, môže dovnútra vložiť aj plátok masla.

Pečiem pol hodiny zakryté, potom vyberiem, polejem vodou (stačí deci) a dám ešte na pätnásť minút piecť zakryté. Po pätnástich minútach potriem výpekom, ktorý sa vytvoril v hrnci a ešte dopekám 15 minút odkryté, kým kurča nemá peknú červenkastú farbu. A hotovo.

Ozaj, zo zvyškov kuraťa si môžete pripraviť na ďalší deň fantastickú paštétu. Bez farbív, bez múky, bez konzervantov.

Servírovanie

Klasicky podávame s ryžou alebo zemiakovou kašou a kompótom, mrkvovým, uhorkovým alebo iným šalátom, prípadne s nakladanou uhorkou alebo čalamádou. Ja obľubujem to upečené jablko a cibuľu z hrnca. Ak sme veľmi hladní, môžme podávať aj s dusenou kapustou a lokšou či knedľou. V každom prípade, ryža alebo zemiaky sú najrýchlejšia alternatíva a obed máte na stole za hodinu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.