Kuracie karí, inšpirované indickou kuchyňou, je voňavé, príjemné jedlo. Jeho vôňa a chuť prináša dobrú náladu, a ako bonus naviac, je veľmi jednoduché na prípravu.
Suroviny:
- 6 kuracích stehien horných alebo 4 celé kuracie stehná
- 1 pomaranč
- Zázvor
- Kurkuma
- 1 strúčik cesnaku
- Čili
- Kokos
- Sušené brusnice alebo hrozienka
- Kardamón
- Klinček
- Horčičné semienko
- Vetvičky slamihy (ak nemáte slamihu, vyskúšajte fenikel)
Pracovný postup
Kuracie stehná opečiem na horúcom oleji z oboch strán a polejem šťavou z polovice pomaranča. Druhú polovicu nakrájam na kolieska a poukladám na stehná. Očistím zázvor, nakrájam a pridám do hrnca.
Mäso posypem lyžicou kurkumy a hneď aj podlejem vodou tak, že je skoro celé zakryté. Vývar tentokrát netreba, pretože sa do vody vyvarí mäso a kosti. Ako prvú koreninu pridávam pár vetvičiek slamihy.
Zakryté privediem do varu, znížim teplotu a pridám 1 celý kardamón, 3 klinčeky, štipku horčičných semienok a strúčik cesnaku vcelku. Nechám jemne bublať pod pokrievkou asi tak 20 – 30 minút, pridám čilli a osolím. Zatiaľ dám do pohára lyžicu kokosu, zalejem ho vodou a nechám napučať.
Uvarené mäso vyberiem z vody, a tú precedím cez tenké sito do nového hrnca. Pridám lyžicu brusníc, precedný kokos a privediem k varu. Zatiaľ mäso očistím od kože a od kosti a očistené kúsky dám do už vriacej omáčky, varím ešte tak 10 minút.
Omáčka je ľahká, nepridávala som žiadnu smotanu, ale keby som mala kokosové mlieko, vôbec by to nebolo zlé. Len potom treba počítať s tým, že korenia treba viac, pretože zjemní chuť.
V tomto jedle sa snúbi vôňa kokosu, kurkumy a ostatného korenia s pomarančovo – zázvorovo príchuťou, brusnice dávajú príjemnú bodku za sústom jemnej kuraciny. Znie to možno divoko, ale v skutočnosti je toto jedlo veľmi harmonické. Verím, že poteší aj vás.
Páči sa vám recept?
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.