Krkovička je mäso, ktoré potrebuje svoj čas. Napriek tomu radím recepty z krkovičky medzi jednoduché. V podstate stačí len nasoliť, nakoreniť a dusiť. V čom sa odlišujú rozličné spôsoby prípravy je zmes korenín a prílohy, s ktorými ju dusím. Varenie si uľahčujem zaváranami z leta. Napríklad také lečo je univerzálnou ingredienciou do rôznych jedál. Tentokrát som pridala aj suché biele víno.
Paradajky, ale aj víno obsahujú kyseliny, ktoré pri varení podporia rozvinutie ostatných chutí jedla, a vďaka ktorým je mäso po upečení krehkejšie, jemnejšie. Koniec koncov, s tým sme sa stretli aj pri pečení krkovičky na jablkách.
Suroviny:
- 1 kg krkovičky vcelku
- 1 fľaša leča
- 3 strúčiky cesnaku
- soľ a čierne korenie
- fenykel
- 2 dcl suchého bielého vína
Príprava
Tentokrát som nechala vyniknúť chuť mäsa a nepreháňala som to s korením. Mäso som prešpikovala cesnakom, nasolila a poprášila čiernym korením. Nakoniec som ešte vmasírovala do mäsa fenykel, ktorý je pre mňa jedno z top korení pre krkovičku. Ďalším príjemným aromatickým tónom budú klinčeky, ktoré sa nachádzajú v leče.
Do liatinového smaltovaného hrnca s hrubým dnom som vyklopila z fľaše lečo, naň som položila mäso a dala som ho zakryté piecť na 160°C. Po pol hodine som ho vybrala a poliala vínom. Následneho som ho dusila dve hodiny.
Ten čas je orientačný, treba sa riadiť svojou rúrou a hmotnosťou mäsa. Ideálne je, ak ho po hodine prepichnete kovovou ihlicou aká je napríklad na kuchynskom teplomeri. Mäso je hotové vtedy, keď ním ihlica ľahko prejde.
Po dopečení
Upečenú krkovičku som zabalila do alobalu a odložila na pomalé vychladnutie. Jedli sme ho až ďalší deň, keď sa odležalo.
Z leča, vína a výpeku som tyčovým mixérom vymixovala omáčku. Krkovičku som podávala so haluškami a omáčkou. 1100 g krkovičky sa pomalým dusením redukovalo na 700 g. Podľa toho, aké hrubé či tenké plátky nakrájate, toľko porcií budete mať. Mne vyšlo 8 porcií.
Dobre vedieť
Aj keď sme túto krkovičku jedli pár dni, stále bola iná. Raz s haluškami, potom so zemiakovou kašou, napokon ako sendvič, pretože aj studená chytí vynikajúco. Zvyšné mäso môžete tiež posekať do pečených pirohov. To je podľa mňa celkom výhodný výsledok na jedno varenie.
Zvýšilo mi aj dosť omáčky. Časť sme teda zamrazili a neskôr ju použijem na cestoviny s fašírkou, do ragú alebo lasagní.