Ďakujeme za váš záujem! Vaše žiadosti o rozhovory, reklamu, návštevu na Tešmáckom dvore alebo iné formy spolupráce nám prosím pošlite cez tento formulár. Ozveme sa vám hneď, ako to bude možné.
Novinky 2025
MAREC: Chcete čítať aj niečo iné ako príbehy a recepty Spoza plota? Eseje a krátke poviedky nájdete na platforme MEDIUM.
JANUÁR: Máme nový projekt! Tešmácky dvor č. 49 je miestom, kde sa stretávajú dobrí ľudia pri dobrom jedle, pijú dobré víno a pečú dobrý chlieb. Chcete vedieť, čo môžete zažiť pri návšteve Tešmáckeho dvora? Pripravili sme pre vás ročenku „Rok 2024 na tanieri, v pohári, v chotári“ Stiahnúť si ju môžete úplne zadarmo, stačí ak kliknete na tento text a budete presmerovaní -> na našu novú webstránku.
Recepty a príbehy Spoza plota
- február 2025
- december 2024
- október 2024
- september 2024
- august 2024
- júl 2024
- máj 2024
- apríl 2024
- február 2024
- január 2024
- december 2023
- november 2023
- október 2023
- august 2023
- júl 2023
- február 2023
- december 2022
- november 2022
- október 2022
- september 2022
- august 2022
- jún 2022
- máj 2022
- apríl 2022
- marec 2022
- január 2022
- december 2021
- november 2021
- október 2021
- august 2021
- júl 2021
- jún 2021
- máj 2021
- apríl 2021
- marec 2021
- február 2021
- január 2021
- december 2020
- november 2020
- október 2020
- september 2020
- august 2020
- júl 2020
- jún 2020
- máj 2020
- apríl 2020
- marec 2020
- február 2020
- január 2020
- december 2019
- november 2019
- október 2019
- september 2019
- august 2019
- júl 2019
- jún 2019
- máj 2019
- apríl 2019
- marec 2019
- február 2019
- január 2019
- december 2018
- november 2018
- október 2018
- september 2018
- august 2018
- júl 2018
- jún 2018
- máj 2018
- apríl 2018
- marec 2018
- február 2018
- december 2017
- november 2017
- október 2017
- september 2017
- august 2017
- júl 2017
- jún 2017
- máj 2017
- apríl 2017
- marec 2017
- február 2017
- január 2017
- december 2016
- november 2016
- september 2016
- august 2016
- júl 2016
- apríl 2016
- december 2015
- november 2015

Plný hrniec voňavej šošovice uvaríte do pol hodinky 🧚♀️ najväčšia oštara je, ako vždy, s čistením a krájaním zeleniny.
Ja okrem korenín uvedených vo videu zvyknem pridať 1 sušenú chilli papriku, ak mapm tak aj trochu kokosu.
Až budem mať na záhone zase čerstvý koriander, tak si doprajem, ale zatiaľ je mrzutá jar nejar, upršaná, studená, slniečko aj svieti aj nie.
Ja sa po mnohých rokoch nehrabem netrpezlivo v zemi, netrhám fialky a nehíkam nad prvými lístkami ríbezle. Trpezlivo ťukám do klávesnice, pracujem a viac ako na záhradu ma to ťahá do hôr, do bazéna, do galérie.
Môj post-burnout a post-covid život je definitívne minulosťou … ale priznávam sa, dnes som vytrhla prvú burinu 🌱 zavoňala zem a ledva som sa premohla vrátiť sa k počítaču 🤭 .
#burnout #spring #food #cooking #recipe #worklife #balance #mentalhealth
5 dní ago
Lubihegy odkrýva svoje tajomstvá. Krajina sa mení priam pres očami. Ako had zvlieka starú kožu, tak Lubihegy odhadzuje zeminu a ukazuje svoju pravú tvár, svoju sopečnú podstatu. Tak prečo by sme sa nemali meniť my? Prečo by sme nezhodili povrchné nánosy?
#lubihegy #nature #walk #walking #spring #tesmak #feelgood #thingsthatmakemehappy
2 týždne ago
Malá prechádzka pred večerou✨ Ipeľ pri Surdockých lúkach a tešmácky kostol.
#walk #nature #wetlanads #ipel #ipoly #tesmak #tesmackydvor
2 týždne ago

Dámy a páni, predstavujem vám favoritku sezóny 2025! Táto kráska sa volá BOTWINKA a pochádza z Poľska, ako moji predkovia. Som teda na ňu patrične hrdá ❤️🔥
Na jej prípravu potrebujete do základu masť a cibuľku. Opečiete bravčové rebierka, a vyvaríte ich spolu s koreňovou zeleninou, cvikľou a zemiakmi - všetko nakrájané na približne rovnako malé kúsky. Ochutíte klasickou kombináciou soľ, čierne korenie, nové korenie (používam celé), bobkáč. Treba pridať aj cesnak, ja som zvolila pečený. Na záver šťava z citróna podľa chuti.
V tanieri potrebuje spoločnosť vajíčka uvareného natvrdo a voňavého kôpru 🧚♀️
Smacznego! ✨
#soup #food #cooking #homecooking #recipe #cleaneating #foodblog #spozaplota #tesmackydvor
2 týždne ago

Nedeľné varenie. U nás často spracovanie toho, čo chladnička za uplynulý týždeň dala, ohrievanie sobotného jedla alebo varenie čohokoľvek, čo nevyžaduje veľa energie. Nedeľa je náš switch off deň.
Dnes som ale nemala čo ohriať ani rozmraziť. Nachystala som cesto na cestoviny a nastala dilema: itália alebo čína? V chladničke rozvoniavala slanina z poslednej zabíjačky od susedov, stačilo nakrájať kapustu a boli sme doma - s misou kapustových fliačkov. Ešte som upiekla chlieba bolo hotovo.
Lenivé nedele sú jedna z najlepších rituálov, ktoré sme si vymysleli. Často ho trávime v pyžame, pasívne. Občas v nedeľu pracujem s kartami alebo píšem, dnes som upratala blog a trochu písala.
Blog Spoza plota bude mať tento rok 10 rokov. Neskutočne to ubehlo. Neskutočne sa všetko zmenilo. Je čas na ďalšiu zmenu. Hrám sa teda a novými formami a nástrojmi. Začala som písať červeným atramentom.
Článok nájdete tu: https://medium.com/@martinaj/%C4%8Derven%C3%BDm-atramentom-85506aaa7a9b
#writing #author #fiction #redink #martinajavurkova
3 týždne ago




Asi ste už počuli, že cestoviny sa nemajú po uvarení premastiť, lebo sa nevstrebe omáčka.
Z tohto pravidlá existujú dve výnimky: spagetti carbonara a tagliatelle alfredo. Alfredo sú vlastne talianskou verziou našich rezancov s tvarohom, len sú dlhé a namiesto tvarohu ale použijete parmazán.
Počas týždňa malm veľmi málo času rozumne sa najesť. Ale keď som od susedov dostala darom vynikajúce domáce maslo, svedomie mi nedovolilo urobiť alfredo s kúpenskými cestovinami a v vaľkala som si domáce.
A pripomenula som si, že domáce cestoviny sa dajú bezpečne jesť každý deň! Stačí maslo a trocha syra. Stačí, keď sú v špičkovej kvalite.
#pasta #alfredo #pastalovers #food #cooking #homemade #tesmackydvor #spozplota #foodblog #myfood #lunch #quickmeals
3 týždne ago

Daj hryza!
Základná škola, desiatová prestávka. Vo vzduchu vonia čerstvo umytá tabuľa, prach kriedy, lino, zelená olejová farba, nanesená v hrčavých vrstvách do polovice steny a kožené aktovky plné učebníc. A domáca klobása.
Domáca klobáska, nakrájaná na tenučko, tmavá, voňavá, naukladaná na masle roztápajúcom sa vo vykúrenej triede. Kúsky servítky nalepené na chlebe. Dva vzalcne krajčeky chleba zlepené a prekrojené na dve polovice.
Daj hryza!
Chlebík s domácou klobásou bol obchodný artikel a značka vplyvu. Podobne ako indiánski náčelníci, aj šťastlivec s chlebíkom musel byť štedrý. Desiatová prestávka bola potlach, v ktorom sa budovali zväzky a závázky.
Daj hryza! Dám ti aj ja! Chleba s paprikou bol rovnakým luxusom, čerstvá chrumkavá redkvička bola prijatá zhovievavo. Najhoršie na tom boli tí, ktorí mali chleba s lekvárom. Tým sa z potlachu ušla - ak sa odvážili prísť - voňavá kôrka.
Potlach v 5.A. bola škola života. Dnes biznis guruovia učia, aby sme obed nejedli nikdy sami. Ľudia platia tisíce eur za kurzy, ktoré ich majú naučiť presadiť sa alebo vyjednávať.
Vezmi svoj chleba s lekvárom a povedz - daj hryza! - frajerovi a chlebíkom s domácou klobásou!
Raz, skôr či neskôr tým frajeom budeš ty … a lekvár bude lízať on. A vtedy príde skutočná lekcia, skutočná skúška. Dáš alebo nie? Ponížiš ho slovom alebo sa zachováš ako náčelník, ktorý je nad malichernosť povznesený?.
Ľudia by si mali dať si hryza. Ale nie zo strachu alebo spoločenského tlaku. Podelíš sa alebo nepodelíš sa len ako slobodný človek, všetko ostatné, už aj ako malé dieťa cítiš, že nie je fér.
Hraj fér!
Za klobásky ďakujeme @stary_haravca a @siskovaadka ❤️
#food #childhood #memories #lessons #life #lifecoach #sharing
3 týždne ago

Strihanie ✂️ Deň 4
Bolo to skvelé strihanie, pri ktorom sme neublížili žiadnemu letorastu 😂😂😂
Ďakujeme za návštevu @siskovaadka a @stary_haravca 🥂✨ ❤️🔥 a tešíme sa už čoskoro zas!
Keď pozeráš do slnka, všetky tiene padnú za teba. 🧚♀️
#friends #spring #wine #spozaplota #lubihegy #lubihegymemoirs #tesmackydvor #tesmak #hont
3 týždne ago

Strihanie 2025 - deň 2 ✂️
Včera sme mali len studenú večeru, dokonca kuoované bagety. Dnes som nenechala nič na náhodu, doobedu som upiekla chlieb a na šporhelte v domčeku som pripravila hovädzie na slivkách. No, mal to byť tokáň, ale zabudla som priniesť paradajkový pretlak. Zaimprovizovala som so slivkovým čatní 2018 a vyšlo to super.
Kým sme sa dostali k jedlu, zotmelo sa. Moja obľúbená lampa s medeným tienidlom dáva skromnej kuchynke príjemné mäkké, teplé svetlo.
Idylka konči pohľadom vonku. Čakám kým sa zazelenajú stromy a všetko, alebo aspoň väčšiu časť neporiadku okolo, zahalí milosrdná zelená.
Článok z ročníka 2021 nájdete tu: https://www.spozaplota.sk/milosrdna-zelena/
#spozaplota #lubihegy #lubihegymemoirs #tesmackydvor #blog #blogpost #writing #author
4 týždne ago

Srdečne zdravíme Spoza plota 🥂 zahajujeme ročník 2025 ✂️ 🥳❤️🔥
Niežeby sme nemali dostatok pikantných zážitkov zo súčasnosti, máme. Moc veľa a moc pikantných. Tuším začnem nový seriál “Spoza plota do súdnej siene”. Ale zatiaľ nemôžem 🤐
Ale toto je tiež vážne dobrá storka: O móde a módnych faux pas. Alebo - ako mi neverili, že viem, čo je mach 🤭🙆♀️💚🧚♀️🙈
Príbehy Spoza plota ročník 2017: https://www.spozaplota.sk/o-mode-a-modnych-faux-pas/
#spozaplota #blog #stories #story #blogpost #read #reading #memoirs #lubihegy #lubihegymemoirs
4 týždne ago

Veľmi som to chcela stihnúť. Dopísať všetko to, čo malo byť napísané. Ešte raz a naposledy nastaviť slepej Spravoslivosti zrkadlo Pravdy a poslať preč všetko to, čo do nášho života nikdy nepatrilo.
Dnes to do seba všetko zapadlo. Posledný enter do zavarenej klávesnice. Posledný deň pracovného týždňa. Posledný deň mesiaca. Nov, koniec a začiatok všetkého.
Temnota Novu zahaľuje spomienku na posledný deň spolu a pomáha skryť sa pred šialenstvom dnešných dní.
Tvoj posledný deň s nami. Fakt sú to len 4 roky? Len? Až?
“Na svadbe si nám nebol Józsi, pozývam ťa na náš rozvod!”, povedal môj muž keď sme sa usadili v pivnici.
“Už len 22 dní …”, zanôtil Józsi s odkazom na dátum našej svadby.
“Ty si to pamätáš?”, vyvalila som oči.
Môj pohár bol plný vína, pivnica plná smiechu a kým chlapi pozerali futbal a ohryzovali tökmagi, ja som sedela pred pivnicou pri stohu dreva a tešila som sa z februárového slniečka. Večer sme sedeli už pri krbe. Nôtil si pesničku, ktorou akoby privolával späť slobodu, ktorá nám všetkým už tak veľmi chýbala.
Taký bol posledný deň nášho kamaráta a suseda, ktorý volal môjho muža bratom.
O dva dni nám zavolal, že má covid a my sme zamrzli. Vedeli sme, čo to znamená a nebolo pomoci.
🌑✨🍷
A potom už život nikdy nebol taký, ako predtým. Dulu, o ktorú sme sa spolu starali vyrúbali sotva sa usadila hlina na tvojom hrobe.
🌑✨🍷
Trvalo dlho, než sme pochopili a zvykli si. Netreba sa v tom viac pitvať, dnes už vieme, kto je kto. A vieme aj, kto sme my.
Z tých čias ostala posledná fľaša Cabernet Franc. Nenazvem ho signature wine. Toto bolo jednoducho víno, ktoré každý rok s veľkou slávou doviezol z Maďarska a do noci ho lisoval s chlapmi v pivnici. A potom si sa chvastal jeho farbou, krútil si ním v pohári a my sme ochkali lebo to bolo ozaj skvelé víno.
Bompari bor 🍷
Köszönóm szépen Józsi ✨najväčší Mág a Majster ilúzie akého som mala tú česť poznať ✨
P.S.: Dnes už viem.
#memories #friends #spozaplota #wine
1 mesiac ago


Niektoré dni začínajú otázkou, čo vlastne budeme dnes jesť. V obchode som tento týždeň ešte nebola a ani dnes som sa nechystala. Prší, nechce sa mi.
Z prázdnej chladničky som vyčarovala luxusný raňajkový chlebíček z ciabatty s praženicou, chok poy a syrom.
Iné dni začínajú otázkou, ako dnes žiť. A z prázdnoty začneme vyťahovať drobnosti, ktoré prekvapivo nasýtia dušu.
Dobrú chuť a dobrý život vám prajem 🌑♓️🧜🏿♂️
#moon #lunar #cycle #life #food #tesmackydvor #home
1 mesiac ago

Záver februára volá po farbách. Dostala som túto jednoduchú kytičku (ďakujem!) a musím povedať, že mať doma kvety je najlepšia prevencia a prvá pomoc proti februárovej únave alebo sezónnej depresii. Farby liečia dušu.
Viete podľa čoho poznám, že som ok?
Cítim vďačnosť.
Ten pocit vďačnosti nie je naviazaný na konkrétnu vec, osobu alebo udalosť. Je prítomný dokonca napriek niektorým veciam, osobám a udalostiam.
Je to dobrý pocit.
A pravdu povediac, reálne mám byť za čo vďačná, najmä z skvelých ľudí v mojom živote. Ďakujem, že ste!
PS: Jar sa blíži! Nezabudnite si naplánovať tohtoročnú zastávku na Tešmáckom dvore, zájdeme na pohár vína na Lubihegy🥂Stále tam vonia život 🍀
https://www.spozaplota.sk/vona-zivota-na-lubihegyi/
#lubihegy #tesmackydvor #tesmak #gratitude #february #spring #springvibes #flowers #tulips #friends
1 mesiac ago
Krátka myšlienka o živote, inšpirovaná návštevou Skalného obydlia v Lišove 🌋. Vypočujte si a dajte vedieť, čo si myslíte. Je v tom (aspoň nejaká) nádej alebo nie?
#trip #slovakia #hont #volcano #spozaplota #tesmackydvor
1 mesiac ago

Tri pečenia trvalo rozbehať lenivý kvások. Dnes konečne návrat k zlatému štandardu z Tešmáckeho dvora.
Prvý z troch chlebov po prestávke sa javil dobre. Cesto sa tvárilo, že nakyslo. Hneď po vybratí z rúry však bolo jasné, že tento bude pre kury. Svetlá kôrka jasne sugnalizovala, že nedošlo k premene. Upiekol sa ale nebol upečený. Nebola som ani sklamaná, skôr by ma prekvapil iný výsledok.
Druhý pokus už bol lepší. Síce samá diera, ale bolo to na dobrej ceste, zjedli sme ku gulášu.
Do tretice všetko dobré. Ľahký v ruke, zvonivá kôrka, prwvidelné očká v strede. Svet je opäť v rovnováhe.
Peceň chleba pripomína, že funguje len to, čo používame, rozvíjame a čomu venujeme náležitú pozornosť a strostlivosť. Tak rastie vaša osobná sila, múdrosť, radosť zo života … Láska, priateľstvo, vzťahy 💖
Iste aj vy poznáte ľudí, ktorí používajú a pestujú niečo iné.
Ako sa hovorí, kto si čo upečie, to si aj zje, či už chutný chlieb alebo nepodarok tváriaci sa, že všetko je v poriadku.
#sourdough #sourdoughbaking #bread #sourdoughbread #baking #mybaking #homebaking #tesmackydvor #spozaplota
1 mesiac ago
Jarné mámenie na Lubihegyi 🍇🌞🍃
Ešte nás čakajú mrazy, ale dnes Lubihegy pripomenul, prečo ho milujeme. Nikde na svete nevonia jar ako na Lubihegyi! A kým sa budeme môcť pustiť do strihania, lašujeme v našom skromnom archíve.
Dnes cuveé VZV 2021. Červené víno z vedra. Lisované ručne. Ručne ako rukami, nie v lise. Máličko ho bolo. Frankovka a Svätý Vavrinec (asi).
Na jeseň 2020 Józsi povedal, že už naše červené, o ktoré sa roky staral, nebude potrebovať a je to na nás. Akoby tušil, že už o pár mesiacov ho čaká večná vinica.
A tak vzniklo VZV. Chceli sme vedieť ako bude chutiť. U nás klasika, teda kvasenie v otvornej kadi, žiadna síra. Len stáčať z kalov a nechať ho žiť.
O 4 roky neskôr prekvapilo. Luxusná farba českého granátu. Žiadna starina, žiadne archívne arómy. Taníny a kyselinky harmonické, plná ovocná chuť. Trošku kratšie ale svieže. Primárna chuť zrelých čerešní - srdcoviek. Štruktúra opretá o mineralitu.
Vychutnali sme si ho z pohárikov po našom predchodcovi. Z takýchto pohárikov, dnes 1000x obmataných, pili víno starí vincúri. Skutoční chlapi a ich ženy z Lubihegyi.
Už ostala len 1 fľaša 🥲 Ktovie kedy a s kým ju vypijeme 🌋
#lubihegy #spozaplota #tesmackydvor #wine #redwine #naturalwine #volcanicwine #noso2
1 mesiac ago



II. výročie úspešnej mačacej adopcie 💖
Pred 2 rokmi si nás adoptovala drobná Pampúška. O pár mesiacov si v noci otvorila čerstvo postavenú skriňu a celkom sama porodila 4 mačiatka 🙏
Poznávacie znamenie: Neskutočne skromná a nenáročná. Miluje strkať hlavu do dlane na hladkanie ❤️ Nekompromisne sa stúliť 2x denne na 20 minút do náručia a zastaviť svet.
A vďaka jej deťom máme skoro každý deň čerstvé myši 🤷♀️
Ako hovorím, veľmi vydarená adopcia.
Foto: Pampúška v deň adopcie, Murči, Poginka, Grófik a Pampúška dnes 🍀
#cats #tesmackydvor #justlife #thingsthatmakemehappy
1 mesiac ago

Veľmi rada by som si len tak v kľude posedela, ale nie je mi dopriate. Ak sedím, tak len za počítačom.
Ozaj! Viete aký je rozdiel medzi čínskym horoskopom a slovenskými zákonmi?
Presne tak, žiadny!
🐉 Čínsky horoskop začína prvým novoluním v roku. To nastávs vždy v iný deň. A tak nestačí vedieť len ktoré znamenie je pre ktorý rok, ale aj kedy začal.
🤡 Slovenské zákony (a vykonávacie vyhlášky!) sa menia hocikedy. A tak keď chcem vedieť, podľa ktorého zákona bol napríklad vybudovaný náš viničný dom, ktorý je starší ako ja - a rozumieť dokumentácii! - tak musím nájsť tú verziu zákona, ktorá platila v tom čase.
Milujem takéto stimuly a teším sa z každého nového objavu. A teším sa, keď vám konečne napíšem o ďalších tajomstvách Lubihegyi 🍇
U nás má byť najblizšie dni riadna zima. A tak sa pri kvetinkách na obruse, ktorý mi ušili na mieru u nás v meste aj s podsedákmi, teším na jar. A leto - keď stôl prenesieme zase vonku, pomedzi kvetinky sa bude trblietať zlatisté víno a budeme spoločne sedieť na Tešmáckom dvore.
#tesmackydvor #lubihegy #spozaplota #justlife #life #thingsthatmakemehappy
2 mesiace ago


Prisahám, že nepamätám kedy som naposledy piekla. Ale kvások žije, už sa chystá chleba na zajtra. Zatiaľ aspoň rýchla ciabatta z droždia.
🏃♀️Roboty je tak veľa, že nemám ani čas mať svoju každoročnú februárovú depku. Už druhý rok za sebou!
🧡 tie moje nové mrkvovo oranžové vlasy vyvolávajú mylný dojem, že som extrovert. Cudzí ľudia sa mi prihovárajú a rozprávajú sa. Pán vo vlaku, ktorý viezol chladenú kačku z ich chovu z Galanty do Levíc a potom ešte busom do Starého Tekova. Hodina a pol rozhovoru o chove hydiny a mlynoch, o víne, chlebe. Porom ďalší v buse z Banskej Bystrice do Dudiniec dve hodiny.
Bolo príjemné, nečumieť celú cestu do mobilu a nezáväzne trkotať ako za statých čias. Dozvedieť sa cenné regionálne pikošky a tak. Pripomenúť si obyčajnú ľudskú srdečnosť a prívetivosť, humor.
Len keď je človek introvert ako ja, vysocializuje sa počas dvoch ciest na kvartál dopredu. Ale nezastavujem, máme spoždění … Ďalší týždeň 2 hoďky mimoriadne otravná výpoveď na polícii.Ha a samozrejme, hodinové telefonáty s kamarátkami 🙋♀️
Ešte 3x školím a budem najmenej týždeň ticho! 😂😂😂
Nechápem ako sa extroverti vládzu vkuse rozprávať 😂😂😂 Alebo aj vy ste z rozprávania unavení? Ale pravdu!
Recept na ciabattu tu: https://www.spozaplota.sk/ciabatta/
Pekné dni, dúfam, že sa zase čoskoro zastavím 🙋♀️
#tesmackydvor #spozaplota #introvert #extrovert #firstworldproblems
2 mesiace ago




Dosť riadne nestíham, každý deň som v inom meste, a fakt už teraz ma chytá panika ako budem stíhať už začínajúcu vinohradnícku a záhradnícku sezónu 2025.
Ale myslím na vás a pripravila som pre vás nový cyklus receptov 👏👏👏
Inšpirovala ma kuchárska kniha z roku 1946, kde je každý recept tak do 10 riadkov aj s ingrediencami. Ak sa podarí udržať rytmus, tak jedlá uvidíte najprv tu a recepty nazdieľam na konci mesiaca v receptári ako je tento. No a uvidíme, kam to povedie :) zatiaľ zbieram spätnú väzbu, takže ak máte niečo na srdci, dajte mi vedieť ❤️
Budúci mesiac by už malo byť svetlejšie, tak snáď sa to prejaví aj na fotkách 😅
Receptár na stiahnutie tu: https://www.spozaplota.sk/januar-na-tesmackom-dvore/
🙋♀️
#recipe #recipes #ebook #tesmackydvor #homecooking #homecook #food #foodblogger
2 mesiace ago

Dni 1 & 2 februára sú keltským sviatkom znovuzrodenia - Imbolc. Kelti považovali tieto dni za prelom zimy a jari. U nás ich slávime ako Hromnice.
Poznáte ten film “Na Hromnice o hodinu více?” A všimli ste si, že aj my žijeme jeden veľký opakujúci sa príbeh, v ktorom sa opakujú lekcie až dovtedy, kým ich nezvládneme? A skúšky sú v každom leveli ťazšie, hodné majstrovstva, ktoré sme dosiahli.
Po 10 rokoch sa uzatvára jeden životný cyklus. A začína nový. V novom cykle stále menej času na blog, život ma vťahuje do iného tempa.
Ale nachádzam nové formy ako prinášať obsah a udržiavať s vami živé kontakty:
👩🍳 Jedným zo spôsobov je publikácia receptárov v mesačnom cykle Kuchyňa na Tešmáckom dvore. Prvý e-book je už dostupný v článku na blogu: https://www.spozaplota.sk/januar-na-tesmackom-dvore/
🍇 Príbehy Spoza plota prepracovávam do knižnej podoby, nové nepíšem.
📝 Esejistický a beletristický obsah, ktorý v súčasnej dobe tvorím sa už obsahovo do atmosféry Spoza plota nehodí, patrí do novej doby. Dám vám vedieť, kde ma nádete :)
Zatiaľ sa vidíme nad plnými taniermi tu 🤗
#news #blog #author #recipes #food #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago


Uvítala by som prázdniny. Aspoň tak na pol roka, niekde na samote, ideálne v lese, zase raz nemusieť nič, v tichu, tme, prirodzenom rytme 🙏 No nič, všetko bude, a kým sa tak stane, malú prestávku od života sprostredkuje aj kúsok upečeného šťastia 🧁
Recept tu: https://www.spozaplota.sk/mandlovo-cokoladove-muffiny/
#muffins #cake #sweet #homebaking #recipe #foodblog #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago
Rizoto s pórom poduseným na masle, čerstvo nadrveným čiernym korením a parmezánom 🤍 Na podlievanie som použila slepačí vývar.
Varila som na peci z @liolus.lv . Vďaka nízkej teplote a postupnému prilievaniu teplého vývaru, ktorý som mala vedľa hrnca s ryžou, sa rizito podarilo ozaj krémové.
Rizioto je veľmi vďačné jedlo. Doslova za pár drobných a s minimom námahy vyčarujete skvelé jedlo na 100 + 1 spôsobov.
Nejaké recepty budú čoskoro aj na blogu, len mám trochu fukoty a k vareniu a teda aj foteniu sa dostanem až večer, čo je dosť blbé lebo je tma. Ale čosi už píšem 📝 len to nie je z kuchyne 😌 Potešia sa tí, ktorých bavia príbehy a dumky 💭
#rice #risotto #homecooking #dinner #food #goodfood #eatwell #foodblogger #recipe #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago
Bramboračka. Starodávna, nemoderná polievka. Pripomína mi staré časy, keď sa ľudia vo vlaku srdečne rozprávali. Ako dnes, keď si prisadol pán, ktorý niesol v chladiacej taške vykŕmenú hus z ich domáceho chovu rodinnej priateľke. Ani sme nevedeli ako a všetkých nás vtiahol do príjemného rozhovoru. Ďakujem, že som si po dlhočiznom čase mohla pripomenúť staré dobré časy, keď sa človek s človekom mohol zdvorilo zhovárať bez obáv, čo má za lubom. Bolo to tak jednoduché. A obohacujúce. Bolo tiež zaujímavé všímať si svoje vlastné emócie a myšlienky. Ale o tom, čo mi chodilo hlavou, vám porozprávam na blogu :)
#olddays #oldtimes #oldtimer #goodolddays #cooking #soup #dinner #foodblogger #spozaplota #tesmackydvor
2 mesiace ago

Zbožňujem cheesecake 💙🤍🩵 Tento som pripravila ako mrežovník.
Na rozdiel od klasických receptov som nepoužila ani šľahačku, ani zakysanú smotanu ani mascarpone. Použila som len obyčajný tvaroh z vaničky. Koláč je lahodne krémový ako pribináčik a bez zbytočného tuku. Každá ušetrená kalória sa počíta hlavne v tomto otrasnom studenom počasí, kedy lenivo hybernujem doma pri krbe a odmietam vyjsť z domu 😳
No čo poviete? Dám recept na blog?
#food #cake #baking #cheesecake #recipe #foodblog #spozaplota
2 mesiace ago

Viničný domček na Lubihegyi 🔥
#lubihegy #memoirsoflubihegy #tesmak #tesmackydvor #spozaplota
2 mesiace ago
Veru neviem či som tohto roku už piekla chlieb. Tak som bola zahltená, že si to normálne nepamätám.
Z rúry som ale vytiahla presne taký bochník, aký milujem. Už na prvý pocit v ruke je cítiť, že je ľahučký, vzdušný, čo spolu s farbou kôrky hovorí o kvalitnom prekvasení. Milujem ten kontrast zvonivej pevnej kôrky a vzdušnej striedky, ľahkosti bezpečne ukrytej v tvrdom obale. Dáva mi to pocit satisfakcie.
Ako som ten chlieb ukladala na mriežku, uvedomila som si, že už strašne dávno som nebola duchom prítomná vo svojom svete, vo svojom živote, a že mi to fakt chýba. Proste som len behala od povinnosti k povinnosti, od termínu k termínu, od lajstra k lajstru. Ešte aj varenie sa zmenilo len na nudné, až bezduché splnenie povinnosti pomedzi iné povinnosti.
Autopilot, sebadisciplína a rutina pomáhajú preplaziť sa aj tými najmenej príjemnými dňami.
O to príjemnejšie je začať zase vnímať vedome a naplno, ukotviť sa v prítomnom okamihu, byť tu a teraz vo svojom maličkom svete ❤️
#home #bread #sourdougbread #presentmoment #mindfulness #tesmackydvor
3 mesiace ago

Vianočné hodovanie treba vychodiť. Tak chodíme. Človek by si myslel, že prechádzky “okolo domu”, rádius tak 8 km, nás časom začnú nudiť. A ono je to práve naopak. Aj po dvoch rokoch túlania sa zakaždým objavíme niečo, čo nás nadchne.
Pri včerajšej podvečernej prechádzke som prvýkrát videla zamrznutý Ipeľ ❄️ Pristane mu to 😍
Voda ma fascinuje a inšpiruje. Pamätám si ten a-ha moment, keď som sa zoznámila s myšlienkou “don’t push the river, it flows by itself”.
Netlač rieku, tečie sama.
Je to večná téma dôvery, trpezlivosti, odvahy a odovzdanosti. Pre ohnivé duše ťažká náuka!Nepomôže ani keby som si to dala vytetovať. Ale predstava je to pekná, len tak nechať plynúť.
Raz to isto skúsim 🤞
#water #river #nature #ipel #slovakia #tesmackydvor
3 mesiace ago

Pripravujem vydanie knihy, tak sa prehrabávam svojimi starými textami, editujem. Našla som medzi nimi aj jednu momentku, ktorá ma inšpirovala k zapísaniu tejto myšlienky:
“Keď nevidíme správne na čo sa pozeráme, robíme zlé rozhodnutia. Myslím, že na to, aby sme boli v živote úspešní, musíme vidieť veci také, aké sú, a nie také, aké by sme ich chceli mať. A keď nevidíme poriadne, tak si treba nasadiť správne okuliare.”
Včera na prechádzke som si pri pohľade na úchvatnú hru svetlla a tieňa na ten text spomenula, pokračoval takto:
“Cestou vlakom som videla oblak. Bol čierny, rozprávkovo nadýchaný a žiaril ako to anglické príslovie o oblaku so strieborným lemom, len tento lem bol zlatý. Po chvíli obdivovania sa spoza mraku vynorilo slnko vo svojej plnej kráse, odrazilo sa od ľadu na rieke a oslepilo nás tak, že sme chvíľu nič nevideli. Spomenula som si na kartu Luna v tarote. Varuje pred sebaklamom, uviaznutím v minulosti a emóciách. Veľa vecí pôsobí v mesačnom svite desivejšie alebo, naopak, krajšie, než skutočne sú. Ale čo žiarivé slnko, symbol života a radosti? Zdá sa, že oklamať nás môže aj priveľa radosti. V nadšení môžme nesprávne odhadnúť, kde je ľad pevný a kde tečie dravá rieka.”
A potom som si spomenula ešte na tisíc ďalších vecí, ktoré som vždy vedela, len som na ne časom zabudla. Toltékovia popisovali naše bežné vnímanie reality ako “sen planéty”. A ja mám pocit, akoby som sa zobudila z riadne dlhého sna 😴
#lubihegy #lubihegymemoirs #memoirsoflubihegy #tesmak #book #author #tesmackydvor
3 mesiace ago


V jednoduchosti je krása. Nielen na tanieri, ale aj v živote. Je úžasné, ako málo stačí k životu.
Napadá mi, že človek je jediný cicavec, ktorý pri zabezpečovaní svojich základných potrieb nešetrí svojou energiou, ale doslova ňou plytvá, napumpovaný chemickým koteilom hormónov a látok, ktoré sa nazývajú toxické. Viac, lepšie, najviac, najlepšie! Skutočný krysí závod nie je v korporáte, ale v hlave.
Občas stačí posadiť sa k plnému tanieru. Privrieť oči a nadýchnuť sa vône horúcich zemiakov a fašírky, vône vývaru, zeleninovej omáčky, cestovín. Všimnúť si ako krásne osvetľuje lúč slnka kuchyňu alebo ako romaticky potemnie izba podvečer. Vložiť do úst sústo teplého jedla a vychutnať si súhru živlov sveta zhmotnených v jedle. Pocítiť vďačnosť, že máme kde, s kým a čo jesť. Že môžme.
Ďakujem!
#food #eating #myfood #cooking #homecooking #foodblogger #foodblog #spozaplota #tesmackydvor
3 mesiace ago