Existuje jej mnoho druhov šošovice, a každý z nich obsahuje veľa minerálov, vitamínov, a samozrejme, vlákniny. Zrnká červenej šošovice obsahujú hlavne vitamín B, železo, vápnik, horčík, draslík, zinok, meď a selén. Jedlá z červenej šošovice pozitívne ovplyvňujú prácu srdca, znižujú tlak aj cholesterol. Nenafukujú, takže, teoreticky, ich môžu jesť aj tehotné a dojčiace ženy.
Doteraz som ju pripravovala skôr exotickejšími spôsobmi, indická kuchyňa jej veľmi svedčí. Výborné boli napríklad vegánske burgere, ktoré sme zjedli s chuťou, hoci nie sme vegáni. Tentokrát som sa ale rozhodla pre klasiku.
Kaša z červenej šošovice
Difficulty: JednoduchéNapriek tomu, že ide o strukovinu, tento recept je jednoduchý a rýchly. Zvládne ho určite aj začiatočník.
Budete potrebovať
400 g červenej šošovice
1 cibuľu
1 strúčik cesnaku
1 lyžicu olivového oleja
1 liter vývaru alebo alebo vody
Soľ podľa chuti
Šľahačková smotana
Podľa chuti kúsok slaniny
Pracovný postup
- Na rozohriatom oleji osmažím cibuľu a cesnak nakrájané na plátky.
- Pridám šošovicu, ktorú zalejem dvojnásobným množstvom vody.
- Osolím, zakryjem a keď začne vrieť, tak znížim teplotu.
- Priebežne miešam a podľa potreby dolievam vodu.
- Keď je šošovica mäkká, tak pridám primerané množstvo šľahačkovej smotany.
- Tyčovým mixérom šošovicu rozmixujem.
Poznámky
- Šošovica vstrebáva prekvapivo veľa a zásadne hustne, a to aj po odstavení. Ak sa vám bude teda zdať riedka, dajte jej len čas sa usadiť.
- Kaša je sýta, stačí k nej len chlebík, ale ak máte radi párky alebo trochu šunky, bude jedlo ešte sýtejšie.
- Chuťovo táto kaša veľmi pripomína hrachovú kašu. Podobne ako hrachovú kašu si ju môžete poliať masťou so škvarkami alebo vypraženou cibuľkou.
Máte radi strukoviny? Vyskúšajte aj tieto recepty!
- Domáce baked beans
- Trenčiansky párok s fazuľou
- Vegan burger z červenej šošovice
- Novoročný šošovicový prívarok so sekanou
- Vegánska hrachová polievka
- Klasický fazuľový prívarok
- Hrachová kaša
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.