Morčacie soté je jedným z najrýchlejších jedál, ktoré môžete navariť a nebudete potrebovať žiadne veľké skúsenosti v kuchyni. Stačí trochu morčacieho mäsa, korenín a chuť variť. Jemne pikantné morčacie soté je vyvážené zeleninovou ryžou a sviežim šalátom a celá príprava trvá len 45 minút.
Suroviny na prípravu soté:
- 350 g morčacieho mäsa
- Soľ
- Worchester omáčka
- Sójová omáčka
- Horčicový olej
- Med
- Čilli
- Cesnak
- Na dochutenie pred koncom varenia citrónová šťava a tahini
Suroviny na prípravu zeleninovej ryže:
- hrnček ryže (250 ml)
- 2 hrnčeky vody
- soľ
- 2 – 3 mrkvy
- 1 upečená kukurica
Postup
Ja rada varím plynulo a jednoducho, a aj tento postup je taký. Jednotlivé kroky na seba nadväzujú a dopĺňajú sa tak, aby ste v kuchyni strávili málo času a neunavili sa zbytočnými úkonmi.
Najprv si pripravím mäso. Morčacie prsia rozkrájam na drobné kocky. Pre dospelú osobu sa zvykne počítať 150 g mäsa v surovom stave, takže množstvo si prispôsobte podľa počtu stravníkov.
Mäso, ktoré zvýši – ak zvýši, zabalím a dám do mrazničky. Nakrájané mäso v mise zľahka posolím, pokvapkám sójovkou a worchester omáčkou, pridám tekuté čilli z vlaňajších zásob, lyžicu medu, cesnak nakrájaný na plátky, olej. Ak nemáte horčicový, môžete použiť aj zázvorový alebo obyčajný slnečnicový či repkový.
Mäso nechám odstáť v marináde, kým sa neuvarí ryža a neupečie kukurica, čo trvá asi ak pol hodiny. Ryžu varím bežne v pomere jeden diel ryže, dva diely vody, štipka soli. Tentokrát som použila jazmínovú ryžu, takže som ju nepreplachovala ani nesmažila pred varením, nechala som ju v plnej škrobovej zbroji. Keď ryža začne vrieť, poodkryjem a znížim teplotu, dováram pomaly.
Kým sa varí ryža, nastrúham si mrkvu. Tesne pred dovarením ryže dám do hrnca navrch ryžu a orezané zrnká kukurice.
Nechám pár minút na vypnutom sporáku, potom odstavím a premiešam.
Na horúcu panvicu vylejem mäso s marinádou a osmahnem ho sprudka z jednej strany aj zdruhej strany.
Pustí šťavu, v ktorej ho dusím a koštujem. Sladko-pikantnú chuť vždy vylepší trocha citrónovej šťavy a lyžička tahini. Tahini môžete nahradiť aj lyžičkou arašidového masla.
Podávanie
Výbornou prílohou k morčaciemu soté a zeleninovej ryži je natrhaný čerstvý šalát. Listy šalátu natrhám, obložím nimi tanier, do stredu dám ryžu a navrch mäso.
Nemiešam mäso s ryžou ako rizoto, pretože po premiešaní by sa ryža obalila pikantnou šťavou zo soté a stratila neutralizačný efekt.
Okrem toho, zvýšilo nám dosť ryže a mäsa aj na druhý deň a plán je vychladenú ryžu upraviť ako čínsky stir – fry s vyprážaným mäsom a ostro-kyslou omáčkou.