Recepty, ktoré sú jednoduché, ale výsledok je priam luxusný, milujem. Napríklad taký mrkvový krém. Pár mrkiev, kvalitný olej a trochu soli, koreniny, možno pár opražených orieškov alebo slaninka navrch a – rýchly obed či večera je pripravená, nestihnete ani prestrieť.
Na vrchnej priečke môjho rebríčka je krém mrkvový, potom zelerovo-zemiakový a tekvicová krémová polievka.
Pri varení postupujem vždy rovnako. Zeleninu očistím, nakrájam na kocky, osolím, ochutím a orestujem na oleji a zalejem vodou alebo vývarom, ak mám. Varím a čakám kým je zelenina mäkká, potom ju vo vode, v ktorej sa varila rozmixujem ponorným mixérom. Väčšinou v hrnci ostane vody tak jeden až dva centimetre nad uvarenou zeleninou. Netreba pridávať žiadnu múku na zahustenie, zelenina vytvorí tú správnu hustotu.
Niekto si rád do polievky kvapne smotanu, avšak smotana je vlastne to isté čo maslo len v tekutom stave. Takže na záver do krém pridám plátok masla, ktorý necham roztopiť a zamiešam ho. Vďaka tomu sa krásne rozvinú chute a krém je jemnejší.
Ku týmto polievkám sú výbornou prílohou opečené chleby alebo pečivo rôzneho druhu. Keďže krém je jedlo jednoduché, pri pečive sa nebojte istej miery extravagantnosti a tvorivosti.
Polievky a krémy môžete obohatiť aj cesnakovými krutónmi alebo podrveným modrým syrom. Ak holdujete mäsu, tak môžete vyskúšať prihodiť navrch pár kúskov kvalitnej opečenej slaninky, ak nie, tak cibuľky. V jarných a letných mesiacoch zase využite dostupnosť čerstvých byliniek, vrátane cibuľových či pažítkových vňatí.