Jahodovo rebarborová bublanina s tvarohom je pripravená s celozrnou špaldovou múkou. Nielen výborne chutí, ale aj kvalitne zasýti a dodá živiny. V sezóne ju robievam často, je to výborná desiata alebo olovrant.
Každý rok sa teším na čas, keď začnú dozrievať jahody. Hoci moje záhradnícke zručnosti sa celkom zlepšili, pestovanie jahôd považujem za vysokú školu pestovania, takže na našich záhonoch ich nepestujeme. Preto striehnem na ponuky na našej tržnici. Chvíľu počkám na zníženie cien, ale po prvom znížení už neotáľam, ak chcem jahody na koláč a na kompót, aby boli akurát zrelé, sladké a pevné.
Také sa mi podarilo kúpiť aj teraz. Jahody som nakladala vo vlastnej šťave, pri práci som ich automaticky triedila. Kilo som zamrazila a zo zvyšku vypekám koláče. Napríklad túto bublaninu. Na rozdiel od klasickej bublaniny je oveľa sviežejšia a šťavnatejšia. Je aj sýtejšia a pritom menej kalorická. Ako je to možné? Stačilo sa pohrať so surovinami. Pozývam vás na koláčik 🙂
Na pečenie budete potrebovať
Suroviny píšem v poradí, ako ich pridávam do misy a postupne mixujem
Cesto
- 2 vajíčka
- 1/3 hrnčeka xylitolu (kto používate cukor, tak môžete dať až pol hrnčeka, ale xylitol je chuťovo sladší)
- 1/3 hrnčeka olivového oleja
- 1/2 hrnčeka kefíru
- 2 hrnčeky špaldovej celozrnej múky
- 1 bezfosfátový prášok do pečiva
Ovocie a tvaroh
- Jahody
- Rebarbora
- 500 g hrudkovitého nízkotučného tvarohu
- 2 vajíčka
- 4 lyžice xylitolu
- Trstinový cukor
Pracovný postup
Rúru zapnem a nechám nahrievať na 180°C. Do misy rozbijem 2 vajíčka, pridám xylitol, rozmixujem do peny. Prilejem olej, rozmixujem, prilejem kefír, rozmixujem. Do riedkej zmesi prisypem múku. Na múku nasypem prášok do pečiva, premiešam, aby sa rozptýlil v múke a rozmixujem na cesto. Ak sa cesto zdá príliš husté, prilejem ešte kefír. Správne pripravené cesto je také, keď je dostatočne riedke, aby sa dalo rozotrieť, ale nie tak riedke, aby tieklo.
Cesto vylejem a rovnomerne rozotriem na plech vymastený olejom a vysypaný múkou. Na cesto rozotriem tvaroh, ktorý som si pripravila v miske tak, že som vymiešala tvaroh s 2 vajíčkami a 4 lyžicami xylitolu. Na tvaroh poukladám ovocie.
Najprv naukladám diagonálne jahody, pekne jednu pod druhú. Ja na takéto pečenie vyberám malé jahody, takže som ich nemusela prekrojiť. Do voľných pruhov medzi jahodami poukladám podkovičky očistenej rebarbory. Rebarbora je fakt kyslá, takže ju povrchu jemne pocukrujem trstinovým cukrom.
Bublaninu pečiem 35 minút. Pred ukončením pečenia overím špáradlom, či je koláč ozaj prepečený. Poznať to aj podľa okajov, ktoré sa odliepajú od plechu, ale istota je istota. Krájam ju vychladenú, ideálne až na druhý deň, keď sa tvaroh aj ovocie usadia.
Prečo je bublanina s tvarohom zdravšia ako klasická
Celozrná špaldová múka vďaka tomu, že špalda je pestovaná ekologicky a spracovaná šetrnejšie, obsahuje vlákninu, množstvo minerálov a vitamínov. Tvaroh a kefír dodávajú bielkoviny a vápnik. Xylitol je brezový cukor s nízkym glykemickým indexom, ktorý má sladkú chuť, ale nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak, ako biely rafinovaný cukor. V neposlednom rade, ukecala som gazdu na verziu bez jeho obľúbenej drobenky, takže sme sa vyhli ďalším zbytočným kalóriam z masla, múky a cukru.
Výsledkom je bublanina, ktorá nám chutí a na rozdiel od bežného koláča nás aj zasýti ako plnohodnotné jedlo. Čo poviete? Vyskúšate? Alebo už takto pečiete?