Jablkový francúzsky koláč. Vyslovte to nahlas. Aj vám v hlase náhle zaznie francúzsky prízvuk a cítite vôňu dymu z komínov a popadaného lístia na statkoch normandského vidieka? Ak si chcete túto atmosféru sprítomniť doma, zoberte košík jabĺk a upečete si tento skvelý koláč. Dobre padne na raňajky aj desiatu a jediný probém tohto koláča je, že sa neviem rozhodnúť, či chutí lepšie ešte horúci alebo studený z chladničky, sám o sebe alebo so zakysanou smotanou či gréckym jogurtom.
Suroviny:
- 6 jabĺk
- 4 vajíčka
- 150 g kryštálového cukru
- 180 g polohrubej múky
- 2 čajové lyžičky prášku do pečiva
- 1/2 lyžičky soil
- 125 ml oleja
- 80 ml ml mlieka
Voliteľné suroviny:
- Kakao
- Mandle alebo vlašské orechy
- Mak
Pracovný postup
Myslím, že jednoduchší koláč som ešte nepiekla. Rúru som nahriala na 180°C. Vymiešala som vajcia s cukrom, pridala som olej a mlieko. Navážila som si múku, do múky zamiešala soľ a prášok do pečiva. Vysypala som do mokrej zmesi a spojila. Cesto bolo tekuté, skoro ako palacinkové.
Jablká som prekrojila na polovicu, a potom som ich nakrájala na plátky. Plátky z troch jabĺk som jemne vmiešala do riedkeho cestíčka a vyliala do panvice, ktorú som vyložila papierom na pečenie.
Zvyšné tri jablká som položila rezom dole navrch toho riedkeho cesta s jablkami. Nezľaknite sa toho, že jablká sú viac menej voľne položené navrchu. Cesto pri pečení narastie a oni sa viac menej celé ponoria do cesta. Koláč som piekla 35 minút. Ak by ste však použili vyššiu nádobu na pečenie, tak budete potrebovať viac času. Riaďte sa svojou skúsenosťou pri pečení bublaniny.
Tipy
Koláč som vyskúšala piecť s kokosom, orechami aj makom. Všetky tri prísady sú olejovité, potom je koláč ťažší. Mak sa osvedčil najlepšie, nahrádzam ním časť múky. Koľko maku pridám, toľko múky uberiem.
Ak robíte klasickú verziu, tak vynikajúco chutí tento koláčik ak ho pred pečením posypete nasekanými orechami, alebo ak do múky pridáte najemno mleté mandle, stačí 50 g. Koláč som po upečení môžete posypať práškovým cukrom, ale podľa mňa to vôbec nie je potrebné, krásny je aj tak.
Jablká som už skúšala nahradiť neprezretými broskyňami aj veľkými hruškami a obe vezie boli jednoducho skvelé. Broskyne a hrušky som ale nenechávala nakrájané na vrchu, len zaliate v ceste. Na ilustračnom obrázku je práve hrušková verzia.
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.