Kašu jedávali naši predkovia ako základnú potravinu všedného, ale aj slávnostného dňa. Kašu pripravovali na tisíce spôsobov. Na ich stoloch mala miesto hrachová kaša aj fazuľový prívarok, pohánková aj pšenová kaša, fučka. Vynechať nemožno ani tradičné múčne a múčno – zemiakové jedlá ako lokše, šúľance, párance, či rezance s makom, tvarohom alebo orechami. či nudlkoch. Špeciálne slávnostné miesto mal kalkýš, upečené kašovité jedlo z naklíčných obilní, ktorý na juhu západného Slovenska pripravovali tradične pred Veľkou nocou.
Hutné kaše zo strukovín počas jesene a zimy zasýtili a dodali telu energiu, zahriali. S príchodom jari a v lete ich nahradili prívarky – žihľavový, z medvedieho cesnaku, šťaveľový, šalátový, chrenový, neskôr kelový či kvakový. Niektoré sa zahusťovali múkou, iné nie. Keď bolo mäso alebo slaninka, ozdobila sa kaša aj lyžicou osmaženej slaninky alebo sa pridal plátok vareného či pečeného mäsa. Počas pôstneho obdobia sa kaše podávali v bezmäsitej verzii.
Suroviny na hrachovú kašu
- sušený polený hrach
- olej
- cibuľa
- soľ
- bobkový list
- čierne korenie
- cesnak
Postup
Hrach namočím na noc do vody aj s korením a bobkovým listom. Na druhý deň na oleji spením cibuľku s cesnakom (stačí 1 strúčik) a pridám precedený hrach. Zalejem ho čistou vodou tak, aby bol pod vodou. Vody by malo byť tak dva centimetre nad hrachom. Privediem do bodu varu a potom znížim teplotu. Keď je hrach mäkký, rozmixujem ho v hrnci tyčovým mixérom.
Niekto má rád hrachovú kašu úplne hladkú, ja zase mám rada, keď obsahuje trochu nerozmixovaného hrachu. To je vec osobného vkusu.
Hrachovú kašu podávam s kváskovým chlebom, posypanú opraženou cibuľkou. Ak chcete niečo sýtejšie, tak si urobte ku kaši fašírku, výborná je z morčacieho mäsa.
Prečo by sme mali kaše jesť aj dnes
Kaše zo strukovín a obilnín sú plné vitamínov, minerálov a vlákniny. Sú ľahko stráviteľné a v neposlednom rade, chutné. Tanier kaše zasýti, ale nespôsobuje ospalosť, takže sú ideálne aj uprostred pracovného dňa, keď poobede potrebujeme ešte podať výkon.
Kaše sú aj ekonomicky výhodné, pretože suroviny sú lacné, dostupné a dajú sa pomerne jednoducho a dlho skladovať. Ich príprava je jednoduchá a zvládne ju aj začiatočník v kuchyni. Vhodné sú aj pre deti, aj starších ľudí aj ľudí zotavujúcich sa z chorôb. Väčšinu môžu aj trpiaci alergiami a celiakiou. Na prípravu dobrej kaše totiž vôbec netreba múku ani mliečko.
Potrava nech je tvojim liekom!
Hippokrates
Potravu založenej na obilninách odporúčal aj Hippokrates a sv. Hildegarda. Aj makrobiotika kladie dôraz na konzumáciu tradičných potravín z čo najlokálnejšiích zdrojov, organicky pestovaných. Keďže je viac ako z 90% založená na rastlinnej strave, tak priaznivo prispieva k ochrane životného prostredia, pretože príprava makrobiotických jedál má inimálne nároky na spotrebu elektriny a fosílnych palív.
V našom klimatickom pásme sú optimálne proporcie dennej stravy dané makrobiotickým štandardným režimom: 40 – 50 % celozrnné obilniny, 30 – 35 % zelenina (hlavne tepelne upravená a kvasená, vždy s malým množstvom surovej zeleniny), 5 – 10 % strukoviny, 5 % polievky, plus občas nejaké ryby, ovocie, semená, orechy, oleje.
Pár výhod jedenia kaší
Po raňakových kašiach sa cítim vitálnejšia, hlavne počas zimy a tesne pred začiatkom jari. Tlak vonku padá, popŕcha, prší a leje. Jar si chce pred príchodom poumývať krajinu, lenže cenou za túto prepotrebnú vlahu je, že sa väčšinu dní cítim akoby som sa napila ja – poriadne silného vína! Organizmus spomalený zimou a zanesený ťažkými mäsovými a sladkými jedlami volá po očiste. Zachránia ma kaše. Okrem minerálov, vitamínov a vlákniny obsahujú totiž aj polysacharidy. Tie sú zásobarňou energie, tak uvidíme.
Výhodou tohto typu stravovania je, že ak máte lokálny zdroj obilnín, strukovín a zeleniny, tak celkom isto viete, čo ste použili do varenia, automaticky sa vyhnete konzervantom, farbivám, tukom neznámeho pôvodu a vlastne stačí len variť, ušetríte čas čítaním zloženia tej či onej potraviny.
Ako bonus naviac, s najväčšou pravdepodobnosťou sa zbavíte aj vražedných návalov chuti na sladké, keď ste pre kúsok čokolády schopný preraziť stenu.
Máte radi jedlá zo strukovín? Vyskúšajte aj tieto recepty!
- Kaša z červenej šošovice
- Domáce baked beans
- Trenčiansky párok s fazuľou
- Vegan burger z červenej šošovice
- Novoročný šošovicový prívarok so sekanou
- Vegánska hrachová polievka
- Klasický fazuľový prívarok
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.