Svoje prvé gazpacho som uvarila, teda vlastne neuvaria, poča jednej rušnej jari Spoza plota, keď nás pohltila prác avo vinici a na záhrade.
Počas zimy som, ako vždy, vypekala koláče čokoládové, jablkové, mrkvové a všelijaké iné. hýbala som sa, len keď som musela ísť pre drevo. Skrátka, hybernovala som. Potom som v záhradnictve kúpila 50 litrov substrátu a zistila som, že vyniesť ho domov je trochu ťažšie ako som si pamätala. Zvládla som to, ale uvedomila som si, že s kondičkou na tejto úrovni budem mať už o pár týždňov, keď začne seriózna výsdba a polievanie, problém.
Zaprisahala som sa, že naozaj začnem cvičiť, ale nakoniec všetko dobre dopadlo a zase som nemusela, lebo som sa pustila do rýľovania.Svaly si spomenuli na ich hlavnú náplň práce a 10 kíl zemiakov na sadenie som vyniesla v ľavej ruke, zatiaľčo v pravej som niesla 5 litrovú bandasku s benzínom do kosačky, 2 kilá zemiakov na varenie a tašku s nákupom.
Jesť sa musí
Neverili by ste, ako strašne človeku vytrávi počas rýľovania. Odloží rýľa a je naraz smädný aj hladný, chce sa mu spať a dať si pohár vína, a to všetko naraz. Teda aspoň u mňa je to tak. Keďže sme s mužom pracovali vonku do zotmenia, nikto nezakúril v peci. V tom čase som o elektrickej rúre či sporáku ešte ani neuvažovalo, takže piecka bola jedinou záchranou. Kým by sme ale zakúrili a kým by som niečo uvarila, tak by som určite zaspala. Hlad som mala taký, že sa mi tmelo pred očami. Keby som tak aspoň mala navarenú polievku! Hoci aj zmrazenú alebo wifon!
Moment … zmrazenú … zaváranú? Nemám zavarenú žiadnu polievku? Môj hladný mozog kombinoval až vykombinoval slovo gazpacho. V živote som to nejedla je to polievka, ktorú netreba variť. Najlepší kamarát každého kuchára – google – ma hneď aj potešil, že sa až tak veľmi nemýlim.
Suroviny na gazpacho
- 1 kg paradajky
- 1 ks cibuľa
- 200 g sladká červená paprika
- 2 strúčiky cesnaku
- 600 ml kurací vývar
- 75 ml olivového oleja
- 4 polievkové lyžice vínneho octu
- 2 polievkové lyžice citrónovej šťavy
- ½ šalátovej uhorky
- 1 farebná paprika
- Soľ, mleté čierne korenie
Optmizmus ma prešiel, pretože okrem olivového oleja, cesnaku, soli a čierneho korenia som z týchto surovín nemala doma nič. Vtedy mi napadlo, že v lete sme zavárali lečo! A lečo – to sú paradajky a papriky. A keď ich rozmixujem, tak to bude polievka a hotovo. Ak to nevyjde, tak aspoň budem vedieť, že to nefunguje. Ako som sa rozhodla, tak som urobila.
O pár sekúnd som si už pochutnávala na sviežej polievke a zahryzovala ku nej krajec chleba s maslom. Ubezpečujem vás, že v živote som nejedla chutnejšiu polievku! Lečo bolo tak skvelé, že som polievku nepotrebovala ničím dochutiť, len som pridala kvapku olivového oleja. Harmónia sviežej chuti paradajok a paprík, zľahka osolených a voňajúcich klinečkmi bola dokonalá. Od leta mali šťavy dosť času sa premiešať a spojiť do tak výborného celku, že skrátka nemám viac slov.
Gazpacho Spoza plota
No a to je teda môj recept na gazpacho. Jednoducho rozmixujte fľašu domáceho leča ponorným mixérom a zjedzte. Ak budete túžiť po zmene, môžete si polievku ohriať, môžete pridať smotanu, cestoviny, ryžu, posypať ju čerstvým mletým čiernym korením a parmazánom alebo ju vliať do vydlabaného pecňa chleba a horúcu zasypať postrúhaným syrom. Dobrú chuť!
Novinky Spoza plota
Chcete viac takýchto článkov alebo receptov? Stačí sa prihlásiť na odber Noviniek a budete dostávať pravidelné sezónne recepty e-mailom! V novinkách nájdete recepty zo sezónnych surovín, gurmánske tipy na víno, a súhrny aktuálne publikovaných článkov na blogu Spoza plota. Jednoducho vám nič neutečie.